Menu

Mundostories #118 Κι όμως, το Μουντιάλ είχε νεκρό ποδοσφαιριστή…

Mundostories #118 Κι όμως, το Μουντιάλ είχε νεκρό ποδοσφαιριστή…

🏆 𝟖𝟑 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 118 👇 𝚱𝛊 𝛐𝛍𝛚ς, 𝛕𝛐 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌 𝛆𝛊𝛘𝛆 𝛎𝛆𝛋𝛒𝛐 𝛑𝛐𝛅𝛐𝛔𝛗𝛂𝛊𝛒𝛊𝛔𝛕𝛈…

Χιλή, 1962. Ένα Μουντιάλ με πολύ πολύ ξύλο στο γήπεδο. Με σκληρές ομάδες και ατιμώρητα μαρκαρίσματα. Σημείο αναφοράς στην εν λόγω βιαιότητα ήταν η «μάχη του Σαντιάγκο», όπως ονομάστηκε το ματς της Χιλής με την Ιταλία: δύο αποβολές Ιταλών, δολοφονικά χτυπήματα Χιλιανών, ακόμη και επεμβάσεις την αστυνομίας και δύο γκολ στο τέλος.

Από τα δυνατά μαρκαρίσματα δεν γλύτωσε ούτε ο Πελέ που τραυματίστηκε στον δεύτερο αγώνα της Βραζιλίας και δεν συνέχισε στη διοργάνωση και οι σκληρές ομάδες της Χιλής και της Γιουγκοσλαβίας έφτασαν με αυτό τον τρόπο παιχνιδιού στα ημιτελικά, εκεί που η ανωτερότητα της Βραζιλίας και της Τσεχοσλοβακίας τις εξουδετέρωσε.

Ωστόσο, τα χειρότερα συνέβησαν στον αγώνα της Σοβιετικής Ενωσης με τη Γιουγκοσλαβία, στη φάση των ομίλων.

Σε μία ανύποπτη στιγμή ο Μουχάμεντ Μούγικα μάρκαρε αντιαθλητικά τον Εντουαρντ Ντουμπίνσκι, με συνέπεια ο Ουκρανός να υποστεί διπλό κάταγμα κνήμης – περόνης και να χάσει το υπόλοιπο του Μουντιάλ. Ο Γερμανός διαιτητής Αλμπερτ Ντους, μάλιστα, δεν έδωσε ούτε κάρτα στον Βόσνιο επιθετικό, ωστόσο ανέλαβαν δράση οι συμπαίκτες του και το τεχνικό επιτελείο που αποφάσισαν να μην του επιτρέψουν να αγωνιστεί ξανά με την εθνική. Το μαρκάρισμα, όμως, είχε θανάσιμες επιπτώσεις.

Ο Ντουμπίνσκι συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο για μερικά χρόνια ακόμα, χωρίς να αποθεραπευτεί πλήρως. Η ατελής αποκατάσταση του τραύματός του προκάλεσε σάρκωμα (ένα είδος καρκίνου που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα), με συνέπεια να υποβληθεί σε μία σειρά επεμβάσεων, μία εκ των οποίων αφορούσε και τον ακρωτηριασμό του ποδιού του. Στις 11 Μαΐου του 1969, μία μόλυνση στο σημείο που τραυματίστηκε του κόστισε τη ζωή. Ήταν μόλις 34 ετών…