Menu

Ετσι ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ετσι ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ήταν 1 Σεπτεμβρίου 1939 όταν τα γερμανικά άρματα μάχης πέρασαν τα σύνορα της Πολωνίας. Είναι η αλήθεια πως περίμεναν αρκετά οι Γερμανοί… Οι Γερμανοί δεν το «σήκωναν» το γεγονός ότι η Πολωνία προσάρτησε τις πρώην γερμανικές επαρχίες της Δυτικής Πρωσίας, του Πόζναν και της Άνω Σιλεσίας, μετά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και καραδοκούσαν για την ευκαιρία.

Κι όταν η ευκαιρία δεν ερχόταν, τη δημιούργησαν μόνοι τους: για να δικαιολογήσουν την εισβολή, οι προπαγανδιστές του Γ’ Ράιχ ισχυρίστηκαν ότι η Πολωνία είχε προγραμματίσει με τους συμμάχους της – τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία – να πολιορκήσουν και να διασπάσουν τη Γερμανία και ότι οι Πολωνοί εκδίωκαν άτομα γερμανικής καταγωγής. Τα Ες-Ες, σε συνεννόηση με το γερμανικό στρατό, σκηνοθέτησαν πολωνική επίθεση σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Αδόλφος Χίτλερ έδωσε αμέσως διαταγή επίθεσης. Παρά τη σθεναρή αντίσταση και την πρόκληση σοβαρών απωλειών στους Γερμανούς, ο πολωνικός στρατός νικήθηκε σε διάστημα ελάχιστων εβδομάδων. Από την Ανατολική Πρωσία και τη Γερμανία στον βορρά και τη Σιλεσία και τη Σλοβακία στον νότο, οι γερμανικές στρατιωτικές μονάδες, με περισσότερα από 2.000 άρματα μάχης και πάνω από 1.000 αεροπλάνα, λύγισαν τις πολωνικές γραμμές άμυνας κατά μήκος των συνόρων και προχώρησαν στη Βαρσοβία σε σφορδή κυκλωτική επίθεση.

Έπειτα από στενή πολιορκία και μαζικούς βομβαρδισμούς, η Βαρσωβία παραδόθηκε στους Γερμανούς 27 ημέρες μετά την απρόκλητη εισβολή. Η Βρετανία και η Γαλλία, μένοντας σταθερές στην εγγύησή τους για τα σύνορα της Πολωνίας, κήρυξαν πόλεμο στη Γερμανία στις 3 Σεπτεμβρίου 1939. Η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στην ανατολική Πολωνία στις 17 Σεπτεμβρίου 1939. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πιο ανθρωποβόρος πόλεμος της ιστορίας μόλις είχε αρχίσει…

Η Πολωνία επλήγη σφοδρά από τον Πόλεμο, χάνοντας 6 εκατομμύρια πολίτες, ανάμεσά τους 6 εκατομμύρια Εβραίους.  «Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων της επίθεσης στο Βιέλουν. Υποκλίνομαι ενώπιον των Πολωνών, θυμάτων της γερμανικής τυραννίας. Και ζητώ συγγνώμη», δήλωσε στα γερμανικά και τα πολωνικά ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ το 2019, ακριβώς 80 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή. Τι να σου κάνει μια συγγνώμη μπροστά στην εκατόμβη των νεκρών;