Menu

Mundostories #121 Η πιο μαγική προσποίηση όλων των εποχών

Mundostories #121 Η πιο μαγική προσποίηση όλων των εποχών

🏆 𝟖𝟎 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 121 👇 𝚮 𝛑𝛊𝛐 𝛍𝛂𝛄𝛊𝛋𝛈 𝛑𝛒𝛐𝛔𝛑𝛐𝛊𝛈𝛔𝛈 𝛐𝛌𝛚𝛎 𝛕𝛚𝛎 𝛆𝛑𝛐𝛘𝛚𝛎

Ήταν 17 Ιουνίου του 1970. Στην αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Ουρουγουάη για τα ημιτελικά του Μουντιάλ, σημειώθηκε η πιο μαγική προσποίηση όλων των εποχών. Και στον αγώνα όπου η «σελεσάο» πήρε… εκδίκηση (με 3-1) για τον χαμένο τελικό στο «Μαρακανά», 20 χρόνια νωρίτερα.

«Δράστης» δεν ήταν άλλος από τον.. Κατά πολλούς ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η FIFA τον ανακήρυξε ως καλύτερο ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα.

Τα τέρματα που σημείωσε ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ανέρχονται στα 1.283. Πολλά σημειώθηκαν σε φιλικές αναμετρήσεις και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης δεκαετιών. Στις επίσημες διοργανώσεις έχει βρει δίχτυα 757 φορές σε 812 αγώνες. Όμως ακόμα και ο Πελέ είχε δικαίωμα στην… αποτυχία. Βέβαια, κάτι τέτοιες στιγμές είναι που γιγαντώνουν το θρύλο ενός «Βασιλιά».

Στον ημιτελικό η «σελεσάο» προηγείται με 3-1 και το ματς μοιάζει με τυπική διαδικασία. Τότε είναι που γίνεται Η πιο μαγική προσποίηση όλων των εποχών. Ο Τοστάο γίνεται κάτοχος της και με μια κάθετη πάσα κόβει την άμυνα των αντιπάλων, τη στιγμή που ο Πελέ έχει φύγει μπροστά.

Ο Ουρουγουανός γκολκίπερ, Λαντισλάο Μαζούρκιεβιτς, έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο. Πραγματοποιεί έξοδο πριν η μπάλα φτάσει στα πόδια του «δεκαριού».  Ως εκ θαύματος, ο Πελέ αφήνει την μπάλα να περάσει από μπροστά του, προσπερνάει τον αντίπαλο πορτιέρε, όμως η μπάλα «γλείφει» το δεξί κάθετο δοκάρι και περνάει άουτ προς απογοήτευση εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Ο Πελέ περιγράφει χαρακτηριστικά στην αυτοβιογραφία του. «Τρέχοντας προς το αντίπαλο τέρμα, μετά από μια κάθετη μπαλιά, κορόιδεψα τον τερματοφύλακα, στέλνοντάς τον τελείως αλλού από εκεί που έπρεπε να βρίσκεται, κάνοντας μια προσποίηση προς τ’ αριστερά χωρίς να αγγίξω καθόλου την μπάλα που κατευθυνόταν δεξιά. Απέφυγα έτσι τον Μαζούρκιεβιτς και σούταρα, αλλά η μπάλα αργά-αργά και σαδιστικά κατέληξε άουτ. Ακόμη και σήμερα ονειρεύομαι κατά καιρούς πως η μπάλα πήγε στα δίχτυα…».