Menu

Mundostories #124 Η ομίχλη της ανάθεσης του 1986

Mundostories #124 Η ομίχλη της ανάθεσης του 1986

🏆 𝟕𝟕 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 124 👇 𝚮 𝛐𝛍𝛊𝛘𝛌𝛈 𝛕𝛈ς 𝛂𝛎𝛂𝛉𝛆𝛔𝛈ς 𝛕𝛐𝛖 𝟏𝟗𝟖𝟔

Από την Κολομβία στην Αργεντινή μέσω Μεξικού πήγε το 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν δηλαδή υπόθεση καθαρά αμερικάνικη και εξελίχθηκε ως εξής: μετά το Μουντιάλ της Ισπανίας ήταν σειρά της νότιας Αμερικής να φιλοξενήσει την επόμενη τελική φάση. Η FIFA είχε ήδη επιλέξει την Κολομβία η οποία όμως το 1982 αφενός εκδήλωσε οικονομική αδυναμία να τη διοργανώσει, αφετέρου ανέφερε πολλά προβλήματα ασφαλείας εξ’ αιτίας όσων γίνονταν με τα γνωστά καρτέλ των ναρκωτικών.

Μόλις έγινε γνωστή η αδυναμία της Κολομβίας οι ΗΠΑ, το Μεξικό, η Βραζιλία και ο Καναδάς εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αναλάβουν τη διοργάνωση. Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ απορρίφθηκαν λόγω μικρής ποδοσφαιρικής παράδοσης (δεν συνέβη βέβαια το ίδιο λίγα χρόνια αργότερα με τους Αμερικανούς…) και έτσι απέμειναν το Μεξικό και η Βραζιλία. Η τελευταία αποχώρησε ξαφνικά για λόγους που μέχρι και σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί.

Το «σενάριο» λέει τα εξής: πρόεδρος της «Televisa», τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού καναλιού του Μεξικού ήταν ο Αμίλιο Ανσαράγκα, στενός φίλος του Ζοάο Χαβελάνζε. Ένας από τους επικεφαλής του καναλιού ήταν ο Γκιγιέρμο Κανέδο, πρόεδρος της επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο και αντιπρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Ο Ανσαράγκα έπεισε με τη βοήθεια των Χαβελάνζε και Κανέδο τον νέο πρόεδρο του Μεξικού Μιγκέλ ντε λα Μαδρίδ, να δώσει το πράσινο φως για την ανάληψη της διοργάνωσης. Έτσι το Μεξικό πήρε το χρίσμα και έγινε η πρώτη χώρα που διοργάνωσε Μουντιάλ για δεύτερη φορά.

Τα προβλήματα (μεγάλο υψόμετρο, ζέστη και υγρασία) ήταν γνωστά από το 1970 αλλά δεν είχαν εμποδίσει να διεξαχθεί ένα εκπληκτικό Μουντιάλ. Πολλοί πίστεψαν ότι η διοργάνωση θα άλλαζε ξανά χέρια όταν το Μεξικό επλήγη από καταστροφικούς σεισμούς ένα χρόνο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τον Σεπτέμβριο του 1985, μόλις οκτώ μήνες πριν το τουρνουά, ένας τρομακτικός σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη χώρα, αφήνοντας πίσω του 20.000 νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές. Τα γήπεδα, όμως, δεν υπέστησαν ζημιές κι έτσι δεν άλλαξε εκ νέου ο τόπος διεξαγωγής του Μουντιάλ. Ενός Μουντιάλ που είχε τις ίδιες συνθήκες με το προηγούμενο στο Μεξικό, ήτοι μεσημεριανές ώρες εξαιτίας της ευρωπαϊκής τηλεοπτικής prime time, αφόρητη ζέστη και φυσικά υψόμετρο. Αλλά είχε και τα ίδια θετικά στοιχεία, δηλαδή εκπληκτικό θέαμα, πρωταγωνιστή τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της εποχής (τότε ήταν ο Πελέ, τώρα ο Ντιέγκο Μαραντόνα) και για πολλούς θεωρείται μία από τις καλύτερες διοργανώσεις του παρελθόντος.