Menu

Mundostories #126 Ο Λόταρ, ο Ντιέγκο και τα παπούτσια του τελικού…

Mundostories #126 Ο Λόταρ, ο Ντιέγκο και τα παπούτσια του τελικού…

🏆 𝟕𝟓 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 126 👇 𝚶 𝚲𝛐𝛕𝛂𝛒, 𝛐 𝚴𝛕𝛊𝛆𝛄𝛋𝛐 𝛋𝛂𝛊 𝛕𝛂 𝛑𝛂𝛑𝛐𝛖𝛕𝛔𝛊𝛂 𝛕𝛐𝛖 𝛕𝛆𝛌𝛊𝛋𝛐𝛖…

Ο τελικός του Μουντιάλ 1990 κρίθηκε από την άσπρη βούλα. Η (Δυτική, ακόμη) Γερμανία νίκησε την Αργεντινή με πέναλτι που, κατ’ έκπληξη, δεν ανέλαβε να εκτελέσει ο… συνήθης ύποπτος Λόταρ Ματέους αλλά ο Αντρέας Μπρέμε.

Είναι ένας αγώνας που έμεινε στην ιστορία. Το κλάμα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα μετά τη λήξη άλλωστε, για την ήττα, έμεινε «αθάνατο». Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή ήθελε να διατηρήσει τον τίτλο της αλλά στο «Ολίμπικο» της Ρώμης πανηγύρισε η Γερμανία. Πανηγύρισε ο Μπρέμε, ο οποίος έγραψε το 1-0 με πέναλτι λίγα λεπτά πριν το τέλος.

Καιρό αργότερα ο Ματέους αποκάλυψε τον λόγο. «Το 1988, στο ματς για το αντίο του Μισέλ Πλατινί στο ποδόσφαιρο, ήμουν στην ίδια ομάδα με τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Εμείς ήμασταν στους επίλεκτους του κόσμου, κόντρα στη Γαλλία του Μισέλ. Ηταν η πρώτη φορά που εγώ και ο Ντιέγκο περάσαμε χρόνο μαζί. Δύο μέρες ήμασταν συνεχώς μαζί, δεθήκαμε πολύ. Στο γεύμα πριν το ματς, λοιπόν, μου είπε ότι ξέχασε τα παπούτσια του», είπε αρχικά ο Ματέους.

Η λύση, τελικά, δόθηκε από τον Γερμανό, ο οποίος είχε μαζί του και δεύτερο ζευγάρι και το έδωσε στον Αργεντίνο. Δεν μπορούσε να φανταστεί εκείνη τη στιγμή, όμως, ότι αυτό θα του… στερούσε την ευκαιρία να εκτελέσει πέναλτι σε τελικό Μουντιάλ. Και μάλιστα κόντρα στην Αργεντινή του Ντιέγκο.

«Μετά το ματς μου επέστρεψε τα παπούτσια και πρόσεξα ότι είχε δέσει τα κορδόνια με διαφορετικό τρόπο. Δεν τα έδενε διαγώνια, αλλά διαγώνια προσπερνώντας μία τρύπα. Ξανά διαγώνια, ξανά άφηνε μια τρύπα. Σκέφτηκα ότι αν μπορεί να παίξει έτσι ο Μαραντόνα, τότε μπορώ κι εγώ» θυμόταν ο Ματέους, συμπληρώνοντας πως συνέχισε να φοράει αυτά τα παπούτσια αλλά μόνο στην εθνική Γερμανίας. Οχι στην Ιντερ.

Βασικά, αφού τα είχε φορέσει ο Μαραντόνα, ο Ματέους φορούσε μόνο αυτά στους αγώνες της «νατσιονάλμανσαφτ». Λογικό είναι, επομένως, τα παπούτσια να έχουν φθαρεί, όταν είχε έρθει η ώρα για το Μουντιάλ 1990. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να τα φοράει, μέχρι που ήρθε ο τελικός με την Αργεντινή.

«Στον τελικό έπαιζα ακόμη με τα παπούτσια που είχα δανείσει στον Ντιέγκο το 1988. Είχαν φθαρεί πολύ όμως, είχαν και κάποιες τρύπες. Αυτό δεν με ενοχλούσε, μέχρι που στο 35ο λεπτό του τελικού παραλίγο να φύγει όλη η σόλα. Στο ημίχρονο, επομένως, άλλαξα ζευγάρι. Φόρεσα ένα καινούριο, αλλά ήταν ένα μοντέλο που δεν ήξερα και το φοβήθηκα. Και γι’ αυτό τον λόγο δεν εκτέλεσα εγώ το πέναλτι στον τελικό αλλά ο Μπρέμε»…

Αν ο Ματέους είχε σκεφτεί αλλιώς, τότε στο τέλος του τελικού ίσως δεν έκλαιγε ο Ντιέγκο…