Menu

Ναντ – Ολυμπιακός. 443 ημέρες χωρίς νίκη, 10 σερί ταξίδια… με γκολ

Ναντ – Ολυμπιακός. 443 ημέρες χωρίς νίκη, 10 σερί ταξίδια… με γκολ

Από τη Νάντη ξεκινά το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων. Ένα ταξίδι που μέχρι στιγμής έπεσε σε αρκετές… φουρτούνες αλλά τουλάχιστον είθισται να επικρατεί νηνεμία στη συμβολή των ποταμών Ερντρ και Λίγηρα, εκεί όπου βρίσκεται το «Μποζουάρ» της Ναντ. Μια περιοχή που δημιουργήθηκε από τους Γαλάτες, προ της ρωμαϊκής κυριαρχίας και αργότερα αποκαλούνταν ως η «Βενετία της Δύσης» ελέω της θέσης της.

Εξ ου και ο Ολυμπιακός καλείται να υποδυθεί τον ρόλο του… γονδολιέρη και να βγει από το αγωνιστικό του τούνελ στην Ευρώπη. Διότι, παράδοξο ή όχι, οι πρωταθλητές Ελλάδος μπήκαν στους ομίλους του Europa League έχοντας λάβει μέρος φέτος σε τρεις ευρωπαϊκούς γύρους και μην έχοντας σημειώσει ούτε μια νίκη. Εν αρχή ήταν ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι Χάιφα στο Champions League και κατόπιν οι προκρίσεις στα πέναλτι με Σλόβαν Μπρατισλάβας και Απόλλωνα Λεμεσού, αμφότερες με τον Κάρλος Κορμπεράν αντί του Πέδρο Μαρτίνς στο «τιμόνι».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Ολυμπιακός παραμένει χωρίς νίκη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τις 25 Νοεμβρίου και το 1-0 επί της Φενέρμπαχτσε στον περσινό όμιλο, με γκολ του Τικίνιο στο 90’. Μαζί με την ήττα, κατόπιν, από την Αντβέρπ και τον αποκλεισμό από την Αταλάντα στα νοκ άουτ, αριθμεί 0-5-4, σερί που φιλοδοξεί να… σπάσει στη Νάντη, στην πρεμιέρα των φετινών γκρουπ του Europa League.

Αντίθετα, η Ναντ είχε… ζαμάν φου καλοκαίρι καθώς είχε εξασφαλισμένη την παρουσία στους ομίλους χάρη στην κατάκτηση του Coupe de France και επέστρεψε στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια. Τα «καναρίνια» ανταμώνουν για τρίτη φορά με ελληνική ομάδα, έχοντας δύο νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα. Το 1995-96 είχαν συναντηθεί με τον Παναθηναϊκό στους ομίλους του Champions League, παραχωρώντας 0-0 στο «Μποζουάρ» και χάνοντας με 3-1 στο ΟΑΚΑ όπου μείωσαν στο 88’ με τον Ζαφέ Εντοράμ. Δις ο Κριστόφ Βαζέχα και μια φορά ο Γιώργος Χ. Γεωργιάδης είχαν σκοράρει για τους «πράσινους» ενώ βασικός, τότε, στη γαλλική ομάδα, ήταν ο ανερχόμενος Κλοντ Μακελελέ.

Οι μόνες νίκες της Ναντ ενάντια σε Ελληνες επιτεύχθησαν το 1999-00 ενάντια στον Ιωνικό, στο Κύπελλο UEFA: 3-1 στο ΟΑΚΑ (που χρησιμοποίησαν για έδρα οι Νικαιώτες) και 1-0 στη Νάντη.

Ο, δε, Ολυμπιακός επισκέπτεται για 16η φορά τη Γαλλία και μετρά τέσσερις νίκες, μια ισοπαλία και 10 ήττες, σκοράροντας όμως και στις δέκα τελευταίες εμφανίσεις του εκεί! Να αποχωρήσει νικηφόρα τα κατάφερε το 1992 στο Μονακό (1-0 με γκολ του Γιώργου Βαΐτση), το 2005 στη Σοσό (1-0, σκόρερ ο Ιεροκλής Στολτίδης), το 2011 στη Μασσαλία με τη Μαρσέιγ (1-0, το τέρμα ο Γιάννης Φετφατζίδης) και το 2012 στη Μονπελιέ (2-1, σκόρερ οι Βασίλης Τοροσίδης και Κώστας Μήτρογλου). Κοινή συνισταμένη των επιτυχιών, ότι σε όλα σκόραρε στο β’ ημίχρονο, και σε όλα από το 67’ και μετά!


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 7/9/2022