Menu

Mundostories #128 «Απίθανες» χώρες που έπαιξαν σε Μουντιάλ

Mundostories #128 «Απίθανες» χώρες που έπαιξαν σε Μουντιάλ

🏆 𝟕𝟑 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 128 👇 𝟏𝟎+𝟏 «𝛂𝛑𝛊𝛉𝛂𝛎𝛆ς» 𝛘𝛚𝛒𝛆ς 𝛑𝛐𝛖 𝛆𝛑𝛂𝛊𝛏𝛂𝛎 𝛔𝛆 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌

Δέκα ομάδες που ούτε φαντάζεσαι ότι έχουν πάει σε τελική φάση Μουντιάλ και φυσικά είναι ανάλογη και η… 11η.

Ινδονησία, 1938. Είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο (272.248.500 κάτοικοι), όχι πως λέει κάτι αλλά τότε, όταν η χώρα ονομαζόταν ακόμη «Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες» (καθότι αποικία) ταξίδεψε στη Γαλλία. Ένα παιχνίδι έδωσαν οι Ινδονήσιοι, χάνοντας 6-0 από την Ουγγαρία στη Ρεμς. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες αλλά λέγεται ότι η εμφάνιση αποτελούνταν από μια πορτοκαλί φανέλα, λευκό σορτς και γαλάζιες κάλτσες. Από την ανεξαρτησία της, το 1949 και μετά, η εμφάνιση είναι κόκκινη και λευκή.

Κούβα, 1938. Στην Κούβα το πιο δημοφιλές σπορ -με διαφορά από το δεύτερο- είναι το μπέιζμπολ. Η ομάδα του ποδοσφαίρου, λοιπόν, δεν είναι και πολύ γνωστή αλλά το 1938 βρέθηκε και εκείνη -όπως η Ινδονησία παραπάνω- στο Μουντιάλ της Γαλλίας. Τότε ο Φιδέλ Κάστρο ήταν μόλις… 11 χρονών. Η Κούβα απέκλεισε τους Ρουμάνους αλλά κατόπιν «έφαγε» οκτώ γκολ από τη Σουηδία.

Ουαλία, 1958. Τότε δεν ήταν η Ουαλία του σήμερα, με το 90% των διεθνών να αγωνίζονται στην Premier League. Μια παντελώς άσημη ποδοσφαιρικά χώρα ήταν, πήγε στη Σουηδία, κατάφερε να περάσει από τον όμιλο, στον οποίο βρίσκονταν οι διοργανωτές, η Ουγγαρία και το Μεξικό παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί, έπεσε πάνω στη μεγάλη Βραζιλία, της οποίας, όμως… έβγαλε την πίστη, με τον Πελέ να σημειώνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης!

Ισραήλ, 1970. Ανάλογη περίπτωση. Τότε μάλιστα ήταν ακόμη μέλος της ασιατικής ζώνης προτού «μεταφερθεί» στην Ευρώπη για πολιτικούς, φυσικά, λόγους. Απέκλεισε στα προκριματικά Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και στο Μεξικό ξεκίνησαν με την ήττα από την Ουρουγουάη (0-2), αλλά πήραν δύο ισοπαλίες με Σουηδία (1-1) και Ιταλία (0-0). Δεν απέφυγαν τον αποκλεισμό αλλά κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Λ.Δ. Κονγκό, 1974. Τότε ακόμη η χώρα, λεγόταν Ζαΐρ. Μια τρομερή επιτυχία για το ποδόσφαιρο του αφρικανικού κράτους, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις το 1971 κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Βέλγιο! Η αφρικανική ομάδα, πάντως, διασύρθηκε, χάνοντας 3-0 από τη Βραζιλία, 2-0 από τη Σκωτία και 9-0 από τη Γιουγκοσλαβία (χατ-τρικ είχε σημειώσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς).

Αϊτή, 1974. Πρωτάκουστο τότε, εκπρόσωπος της Καραϊβικής σε Μουντιάλ. Κι όμως, μία από τις χειρότερες οικονομίες παγκοσμίως (από τότε…) που κατάφερε να «στείλει» την εθνική της ομάδα στη μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη. Αλλά όπως και το Ζαΐρ, ακολούθησε διασυρμός, με τη διαφορά, βέβαια, ότι η Αϊτή έβαλε δύο γκολ! Ήττα 3-1 από την Ιταλία (προηγήθηκε, μάλιστα, μέσα σε… πανζουρλισμό), ήττα 4-1 από την Αργεντινή, ήττα 7-0 από τη φοβερή τότε Πολωνία και σπίτι…

Κουβέιτ, 1982. Η μοναδική ομάδα από την Ασία σε εκείνο το Μουντιάλ της Ισπανίας, είχε σαρώσει τους τίτλους στην ήπειρο στα 70s. Η ισοπαλία (1-1) στην πρεμιέρα με την Τσεχοσλοβακία, που έξι χρόνια νωρίτερα είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, σόκαρε άπαντες αλλά ακολούθησαν οι ήττες από Γαλλία (4-1) και Αγγλία, έστω και με τα χίλια ζόρια (1-0), με το Κουβέιτ να τερματίζει στην τελευταία θέση του ομίλου, μένοντας εκτός.

Καναδάς, 1986. Από τότε είχε να εμφανιστεί ως και… φέτος. Στον όμιλο ηττήθηκε από Γαλλία, Ουγγαρία και Σοβιετική Ένωση και αποχαιρέτησε γρήγορα και άδοξα το Μεξικό. Η παρουσία του Καναδά, όμως, σε εκείνο το Μουντιάλ θεωρήθηκε τεράστια έκπληξη, ακριβώς γιατί κανείς δεν ήξερε ότι στον Καναδά παίζουν… ποδόσφαιρο! Έχουν μια δική τους παραλλαγή του αμερικανικού ποδοσφαίρου, λατρεύουν το χόκεϊ, που είναι ο «βασιλιάς των σπορ» στη χώρα, αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με το… soccer, δεν είχε ιδέα ο κόσμος ότι το κλοτσάνε το τόπι…

Ιράκ, 1986. Τέσσερα χρόνια μετά το Κουβέιτ, το 1986 ήταν η σειρά του Ιράκ να πατήσει για πρώτη φορά το πόδι του σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκείνη την εποχή ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ήδη στην εξουσία και η χώρα μαστίζονταν από τις συνέπειες του καταστροφικού πολέμου με το γειτονικό Ιράν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ιρακινή ομάδα τσέκαρε το «εισιτήριο» για το Μεξικό. Παρότι έχασε, δε και τα τρία ματς, το Ιράκ τα έδωσε όλα, όπως μαρτυρούν και τα σκορ: 1-0 από Παραγουάη, 2-1 από Βέλγιο και 1-0 από το Μεξικό.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 1990. Η… τριλογία των συνεχόμενων παρουσιών ομάδων από τον Περσικό Κόλπο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πήγαν στην Ιταλία το 1990. Στην τελική φάση, πάντως, έκαναν, όπως και το Ιράκ μια τετραετία νωρίτερα, τρεις ήττες, από Κολομβία, Γερμανία και Γιουγκοσλαβία.

Κατάρ, 2022. Πρόκειται για τη διοργανώτρια χώρα. Αλλά και τη μικρότερη χώρα που θα διοργανώσει ποτέ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως και την πρώτη μουσουλμανική χώρα που προσφέρει μουντιαλική φιλοξενία. Και εξαιτίας αυτού, για πρώτη φορά στην ιστορία η Ασία θα εκπροσωπηθεί με έξι χώρες σε τελική φάση!