Menu

Mundostories #129 Τζοκ Στιν, πεθαίνοντας στον πάγκο

Mundostories #129 Τζοκ Στιν, πεθαίνοντας στον πάγκο

🏆 𝟕𝟐 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 129 👇 𝚻𝛇𝛐𝛋 𝚺𝛕𝛊𝛎, 𝛑𝛆𝛉𝛂𝛊𝛎𝛐𝛎𝛕𝛂ς 𝛔𝛕𝛐𝛎 𝛑𝛂𝛄𝛋𝛐

Η ζωή του σήμαινε ποδόσφαιρο. Κι αλίμονο! Έμελλε κι ο θάνατός του ποδόσφαιρο να σημαίνει κι αυτός. Ο Τζοκ Στιν υπηρέτησε το ποδόσφαιρο και τη Σκωτία. Και σ’ αυτά τα δύο θυσίασε ακόμα και τη ζωή του.

Ήταν μια μέρα σαν κι αυτή, 10 Σεπτεμβρίου 1985 στο «Νίνιαν Παρκ» του Κάρντιφ. Η Σκωτία με τους Κένι Νταγκλίς, Γκρέιαμ Σούνες και Τσάρλι Νίκολας στην ενδεκάδα της αντιμετωπίζει την Ουαλία που έχει πρώτο βιολί τον Ίαν Ρας. Οι φιλοξενούμενοι θέλουν την ισοπαλία για να πάνε σε μπαράζ με την Αυστραλία και να προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της επόμενης χρονιάς που γίνεται στο Μεξικό.

Το σκορ είναι 1-1 κι οι Σκωτσέζοι πετυχαίνουν το στόχο τους. Δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο διαιτητής σφυρίζει φάουλ. Στον πάγκο οι περισσότεροι νομίζουν ότι το ματς έληξε και αρχίζουν να πανηγυρίζουν. Όλοι εκτός από ένα. Τον προπονητή τους Τζοκ Στιν που λέει σιγά, σχεδόν ψιθυριστά «σβήνω…». Ακολουθεί το τέλος του αγώνα, αλλά κανείς στον πάγκο δεν πανηγυρίζει. Όλοι τρέχουν να μεταφέρουν τον 62χρονο τεχνικό τους στο ιατρείο του γηπέδου όπου διαπιστώνεται ο θάνατός του. Η καρδιά του τον είχε προδώσει.

Ο Αλεξ Φέργκιουσον ανέλαβε να κάνει αυτός πραγματικότητα το όνειρο του Στιν που είχε μείνει στη μέση, να οδηγήσει στη Σκωτία στα τελικά του Μουντιάλ του ’86. Στα δύο μπαράζ με την Αυστραλία οι Σκωτσέζοι έπαιξαν και για τον αδικοχαμένο προπονητή τους. Και τα κατάφεραν!

Ο Στιν σε αντίθεση με τον διάδοχό του τον Φέργκιουσον έμεινε πιστός στη Σκωτία. Μόνο για 85 μέρες εργάστηκε ως προπονητής στην Αγγλία, στη Λιντς, το 1978 κι αυτή την εγκατέλειψε για χάρη της εθνικής ομάδας της χώρας του που τον κάλεσε στον πάγκο της.

Όμως η μεγάλη καριέρα βρισκόταν στη Σέλτικ. Υπηρέτησε αυτή την ομάδα και ως παίκτης (κεντρικός προπονητής) και ως προπονητής. Στον πάγκο της μάλιστα κατάφερε να την κάνει κυρίαρχη για 15 χρόνια και να την οδηγήσει ακόμα και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1967! Ποτέ άλλοτε δεν γνώρισε μεγαλύτερες επιτυχίες η «πράσινη» ομάδα.

Ως ποδοσφαιριστής έκανε πάλι στη Σέλτικ αξιοσημείωτη καριέρα, αλλά εκεί που έγινε διάσημος ήταν στους πάγκους. Όπου πήγε κέρδισε τίτλους και γνώρισε διακρίσεις. Όμως το διαζύγιό του με τη Σέλτικ το 1978 δεν ήταν ήρεμο. Το αντίθετο μάλιστα. Απολύθηκε με τον χειρότερο τρόπο επειδή οι παράγοντες της ομάδας ήθελαν ένα πιο νέο τεχνικό.