Menu

Mundostories #133 Η Ρωσία στο Μουντιάλ. Ο δικός της «Μεγάλος Πατριωτικός Αγώνας»

Mundostories #133 Η Ρωσία στο Μουντιάλ. Ο δικός της «Μεγάλος Πατριωτικός Αγώνας»

🏆 𝟔𝟖 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 133 👇 𝚮 𝚸𝛚𝛔𝛊𝛂 𝛔𝛕𝛐 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌. 𝚶 𝛅𝛊𝛋𝛐ς 𝛕𝛈ς «𝚳𝛆𝛄𝛂𝛌𝛐ς 𝚷𝛂𝛕𝛒𝛊𝛚𝛕𝛊𝛋𝛐ς 𝚨𝛄𝛚𝛎𝛂ς»

Από το 1941 έως το 1945 έφτασε από το ναδίρ στο ζενίθ. Από τον κίνδυνο του πλήρους αφανισμούς στη νίκη. Στον θρίαμβο. Οι Σοβιετικοί ονόμασαν ως «Μεγάλο Πατριωτικό Αγώνα» την επικράτησή τους επί της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της, με μια αντεπίθεση διαρκείας που διήρκησε για μήνες, ξεκίνησε με τη μεγάλη νίκη στο Στάλινγκραντ και ολοκληρώθηκε με την ανάρτηση της σημαίας της ΕΣΣΔ στον ιστό του γερμανικού κοινοβουλίου, του Ράιχσταγκ.

Υπερβολή, θα πείτε, να συγκρίνεται μια μεγάλη στρατιωτική νίκη στην πλέον αιματηρή σύγκρουση της ιστορίας, με ένα… σπορ. Έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Ίσως. Ωστόσο η νίκη της Ρωσίας το 2018 στην πρεμιέρα του Μουντιάλ που διοργάνωση, επί της Σαουδικής Αραβίας με 5-0, ήταν η νίκη μιας, και παραπάνω ίσως, ποδοσφαιρικής γενιάς. Ένα σκορ που άφησε άφωνο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Μια εμφάνιση που έκανε πολλούς να υποκλιθούν. Και είχε και συνέχεια…

Μετά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, η Ρωσία έχασε τρία Μουντιάλ: το ’98 στη Γαλλία, το 2006 στη Γερμανία και το 2010 στη Νότια Αφρική ήταν απούσα. Αποκλεισμένη από τα προκριματικά. Δεν είχε λείψει σε κανέναν. Στα άλλα τρία, μετείχε στους ομίλους και δεν είχε προκριθεί.

Στα δε Euro, τα ίδια: απούσα το 2000, παρούσα το ’96 στην Αγγλία, το ’04 στην Πορτογαλία, το ’12 σε Ουκρανία και Πολωνία, και το ’16 στη Γαλλία. Ε, και; Πάντα αποκλεισμός από τον όμιλο, πλην του 2008 που πήγε ως τα ημιτελικά για να ηττηθεί από την πανίσχυρη Ισπανία… Κι όλα αυτά για μια ομάδα που έχει ηττηθεί και αποκλειστεί με κάθε πιθανό τρόπο.

Ωστόσο το 2018 η ομάδα του Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ (απ)έδειξε ότι μόνο κομπάρσος δεν ήταν. Έπαιξε με τη δική της λογική, δίνοντας χώρους και παίζοντας στην κόντρα, ιδανικά.

Κι άρχισε να της χαμογελά και λίγο η τύχη. Πρόκριση από όμιλο με Σαουδάραβες, Ουρουγουανούς και Αιγύπτιους ως δεύτερη, πρόκριση επί της Ισπανίας στους «16», στα πέναλτι, αποκλεισμός από τη μετέπειτα φιναλίστ Κροατία στα πέναλτι, στους «8».

Ωστόσο, θα λείψει από το Κατάρ ελέω Ουκρανίας. Ελέω μη αθλητικών λόγων…