Menu

Mundostories #135 Η Ολλανδία του Μίχελς αντέστρεψε την πυραμίδα

Mundostories #135 Η Ολλανδία του Μίχελς αντέστρεψε την πυραμίδα

🏆 𝟔𝟔 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 135 👇 𝚮 𝚶𝛌𝛌𝛂𝛎𝛅𝛊𝛂 𝛕𝛐𝛖 𝚳𝛊𝛘𝛆𝛌ς 𝛂𝛎𝛕𝛆𝛔𝛕𝛒𝛆𝛙𝛆 𝛕𝛈𝛎 𝛑𝛖𝛒𝛂𝛍𝛊𝛅𝛂

Το πρώτο στάδιο σύγχρονης διαμόρφωσης του ποδοσφαίρου σημειώθηκε τη δεκαετία του ’70. Η σημασία της αμυντικής λειτουργίας υπερκέρασε αυτήν της επιθετικής και οι προπονητές αναζητούσαν μεθόδους ώστε να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτήν τη συνθήκη. Το Μουντιάλ του 1970 αποδείχθηκε εξαίρεση στις επιταγές της εποχής και η υπεροχή της Μπάγερν Μονάχου και του ποδοσφαίρου της με τα τρία σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών (1974-1976) υποδείκνυε τις εξελίξεις.

Υπήρχε, όμως, ένας προπονητής, ο οποίος είχε διαφορετική άποψη. Καλλιέργησε έναν τρόπο ανάπτυξης παιχνιδιού πρωτόγνωρο για τα δεδομένα -όχι μόνο της εποχής. Ο Ρίνους Μίχελς υπήρξε πρωτομάστορας του σπουδαίου Αγιαξ της τριετίας 1971-1974 και παρότι έφυγε νωρίς από τον «Αίαντα» και κατέληξε στην Μπαρτσελόνα, συνέχισε το έργο του στην εθνική Ολλανδίας. Ανέλαβε μόλις πριν το Μουντιάλ του 1974, αλλά αρκετοί από τους διεθνείς ήταν παλαιότεροιή και σύχρονοι (όπως ο Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα) παίκτες του. Ολοι γνώριζαν την προπονητική φιλοσοφία του Μίχελς, η οποία επίτασσε αέναη κίνηση στο χώρο, ώστε να γεμίζει ανά πάσα στιγμή με κάποιον «οράνιε» οποιοδήποτε κενό.

Αυτή η απαράβατη συνθήκη ουσιαστικά καταργούσε τις σταθερές θέσεις που είχε ο κάθε παίκτης μέχρι εκείνη την εποχή. Ενας αμυντικός κάλλιστα θα μπορούσε να βρεθεί σε ρόλο σέντερ φορ και αντιστρόφως, ασχέτως εάν το όνομά του ήταν Ρουντ Κρολ ή Τζόνι Ρεπ. Η λογική αυτή μπέρδευε τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές που είχαν συνηθίσει στο ατομικό μαρκάρισμα, με συνέπεια να ανοίγουν οι άμυνες και να δημιουργείται ο κατάλληλος χώρος για να εκδηλωθεί το περίσσιο ταλέντο που διέθετε εκείνη η καταπληκτική ολλανδική ομάδα και κυρίως να αναδειχθεί ο απαράμιλλος Γιόχαν Κρόιφ.

«Το παιχνίδι ήταν θέμα του χώρου αλλά και του τρόπου με τον οποίον ελέγχεις αυτό το χώρο. Μεγάλωσε τον χώρο όταν έχεις τη μπάλα και είναι εύκολο να διατηρήσεις την κατοχή. Περιόρισε τον όταν δεν έχεις την κατοχή και είναι πολύ πιο δύσκολο για τον αντίπαλο να την διατηρήσει», γράφει ο Τζόναθαν Γουίλσον στο βιβλίο «Inverting the pyramid» («Αντιστρέφοντας την πυραμίδα»), την πληρέστερη ίσως ιστορική καταγραφή της εξέλιξης της τακτικής του ποδοσφαίρου, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα.

Αυτό που προσπαθεί να εξηγήσει σε λίγες γραμμές, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την βασική αρχή του «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου» («Τotal Football»), ενός όρου που υιοθετήθηκε μεν για να περιγράψει τις εμφανίσεις της Ολλανδίας στο Μουντιάλ του ’74, ωστόσο στην πραγματικότητα αποτελεί ένα είδος «δόγματος» της ποδοσφαιρικής επανάστασης την οποία σηματοδότησε o ίδιος ο Μίχελς.