Menu
Εννιά βασιλιάδες σε μια φωτό. Πέντε καθαιρέθηκαν και ένας δολοφονήθηκε...

Εννιά βασιλιάδες σε μια φωτό. Πέντε καθαιρέθηκαν και ένας δολοφονήθηκε…

Μάιος 1910. Οι Ευρωπαίοι γαλαζοαίματοι μαζεύτηκαν στο Λονδίνο για την κηδεία του βασιλιά Εδουάρδου του 7ου. Η φωτογραφία αυτή είναι σπάνια, καθώς απεικονίζει εννέα ενθρονισμένους μονάρχες, πέντε εκ των οποίων στη συνέχεια καθαιρέθηκαν και ένας δολοφονήθηκε!

Ορθιοι, από αριστερά προς τα δεξιά: βασιλιάς Χάακον ο 7ος της Νορβηγίας, τσάρος Φερδινάνδος της Βουλγαρίας, βασιλιάς Μανουήλ Β’ της Πορτογαλίας, Κάιζερ Γουλιέλμος ο Β’ της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, Γεώργιος Α’ της Ελλάδας και βασιλιάς Αλβέρτος του Βελγίου.

Καθιστοί από αριστερά: βασιλιάς Αλφόνσος ο 13ος της Ισπανίας, Γεώργιος ο 5ος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Φρειδερίκος ο 8ος της Δανίας.

Οι σχέσεις μεταξύ των μοναρχών δεν ήταν ασυνήθιστο γεγονός και συνεχώς πάντρευαν τα παιδιά τους μεταξύ τους. Ο Φρειδερίκος της Δανίας ήταν πατέρας του Χάακον της Νορβηγίας, ενώ ο Γουλιέλμος της Γερμανίας ήταν πρώτος ξάδερφος τόσο του Γεωργίου της Βρετανίας όσο και της βασίλισσας της Νορβηγίας που ήταν σύζυγος του Χάακον και αδερφή του Γεωργίου της Βρετανίας, κάτι που έκανε τον Γεώργιο της Βρετανίας και τον Χάακον της Νορβηγίας κουνιάδους!

Επίσης, ο Φρειδερίκος της Δανίας ήταν θείος του Γεωργίου της Βρετανίας. Ο Γεώργιος ήταν ο εγγονός του της βασίλισσας Βικτωρίας και του πρίγκιπα Αλβέρτου και πρώτος ξάδερφος του Τσάρου της Ρωσίας Νικόλαου του 2ου αλλά και του Γουλιέλμου της Γερμανίας.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι στον επικείμενο πόλεμο (τον Α’ Παγκόσμιο) που ήξεραν ότι πλησιάζει, οι μονάρχες πολέμησαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι αυτοκρατορίες τους να σβήσουν και τα βασιλικά αξιώματα να καταστούν στις περισσότερες χώρες διακοσμητικά. Ο Έλληνας βασιλιάς Γεώργιος Α’ δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης «αυτοκτόνησε», ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας πέθανε «μυστηριωδώς» και η έρευνα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ…

Από τους άλλους οκτώ, ο Χάακον βασίλεψε ως το 1957 και ο Φερδινάνδος καθαιρέθηκε το 1918 μετά την ήττα της Βουλγαρίας στον πόλεμο.

Ο Μανουήλ ήταν μόλις 21 ετών την ημέρα της φωτογραφίας, ήταν βασιλιάς από το 1908 μετά τη δολοφονία του πατέρα και του διαδόχου αδερφού του και καθαιρέθηκε από πραξικόπημα λίγες εβδομάδες αργότερα.

Ο Κάιζερ Γουλιέλμος ήταν ο τελευταίος Γερμανός Αυτοκράτορας, βρισκόμενος στον θρόνο από τις 15 Ιουνίου του 1888 μέχρι την παραίτησή του στις 9 Νοεμβρίου του 1918, μετά την ήττα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο., τερματίζοντας έτσι την μακραίωνη βασιλεία του Οίκου του Χοεντσόλλερν.

O Αλβέρτος του Βελγίου, αν και δεινός ορειβάτης, σκοτώθηκε το 1934 σε ατύχημα κατά τη διάρκεια μιας αναρρίχησης. Αργότερα υπήρξαν και άλλες εκδοχές σχετικά με τον περίεργο θάνατό του, όπως ακόμη και η δολοφονία του, αλλά τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο Αλφόνσος παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του επί του ισπανικού θρόνου υπέρ του γιου του Χουάν το 1931 και απεβίωσε στις 28 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους από καρδιακή προσβολή στη Ρώμη.

Ο Γεώργιος ο 5ος έμεινε στον θρόνο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως τον θάνατό του, το 1936 και Φρειδερίκος ο 8ος της Δανίας πέθανε το 1912 στα 68 του από καρδιακή προσβολή. Αργότερα, υπήρξαν φήμες ότι ίσως πέθανε σε οίκο ανοχής, κάτι που ωστόσο θεωρείται αβάσιμο…