Menu

Γιώργος Κούδας. «Αντίο» στα γήπεδα με… εθνικό ρεκόρ

Γιώργος Κούδας. «Αντίο» στα γήπεδα με… εθνικό ρεκόρ

Ο Γιώργος Κούδας είχε κρεμάσει τα παπούτσια του από το 1984, όμως η ΕΠΟ δεν φρόντισε να διοργανώσει εγκαίρως ένα φιλικό παιχνίδι προς αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό συνέβη με έντεκα χρόνια καθυστέρηση, από άλλη διοίκηση και κάπως…περίεργα: κλείστηκε επίσημο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής με αντίπαλο τη Γιουγκοσλαβία (0-2), στο οποίο ο Κούδας ξεκίνησε βασικός και η συμμετοχή του οποίου καταγράφηκε κανονικά. Σε ηλικία 48 ετών και 302 ημερών, στις 20 Σεπτεμβρίου 1995, παραμένει ο γηραιότερος Ελληνας διεθνής!

Εκείνο το φιλικό στην Τούμπα έγινε κανονικά με «φύλλο αγώνα», το οποίο στάλθηκε με δόξες και τιμές στη FIFA, με αποτέλεσμα η 43η συμμετοχή του Γιώργου Κούδα με τη «γαλανόλευκη» να καταγραφεί στα ιστορικά αρχεία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όλα αυτά μάλλον θα έχουν μικρή σημασία μπροστά στη δόξα και τα μεγαλεία που βίωσε εκείνο το βράδυ παίζοντας για 25 λεπτά μπροστά στο λατρεμένο κοινό του και στο δεύτερο «σπίτι» της ζωής του, την Τούμπα.

Ήταν μια βραδιά με αρκετή ζέστη, αφιερωμένη στον «Μεγαλέξανδρο» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Συγκινησιακά φορτισμένη. Πλάκα, πλάκα είχα ρίξει πολύ τρέξιμο σ’ εκείνο το φιλικό, στο οποίο οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ απέδωσαν την ύψιστη τιμή σε εν ζωή ποδοσφαιριστή, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Σε μια άκρη του τερέν καθόταν ο μπαρμπα-Γιάννης, ο πατέρας του που τόσο πολύ σημάδεψε την καριέρα του, δίπλα η σύζυγός του, Μαρίζα, οι δικοί του άνθρωποι, αλλά και σχεδόν 20.000 φίλοι του ΠΑΟΚ, που πήγαν για να χειροκροτήσουν το ίνδαλμά τους. Για τελευταία φορά…