Menu

Νάπολι και Μαραντόνα. Ερωτας… οκτώ ετών

Νάπολι και Μαραντόνα. Ερωτας… οκτώ ετών

Ηταν Ιούλιος, 1984, όταν η Νάπολι παρουσίασε επίσημα το νέο μεταγραφικό της απόκτημα: τον Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα. Το «Σαν Πάολο« σειόταν συθέμελα.

Ο Αργεντινός βγήκε από τα αποδυτήρια, είχε στο λαιμό του περασμένο το κασκόλ της ομάδας, πήρε τη μπάλα και έκανε μερικά κολπάκια… Ηταν ένας έρωτας κεραυνοβόλος, ανάμεσα σε Νάπολι και Μαραντόνα, αλλά κράτησε οκτώ χρόνια.

Η Νάπολι ήταν τότε αποφασισμένη να κάνει επανάσταση κόντρα στην… δικτατορία του ποδοσφαιρικού Βορρά της Ιταλίας. Και ποιος καταλληλότερος να σηκώσει το λάβαρο, από τον Μαραντόνα; Επτά εκατομμύρια λίρες ζήτησε, και πήρε, η Μπάρτσα σε μια εποχή που η πόλη και οι γύρω περιοχές αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα με πολλούς ανθρώπους να είναι στο όριο της εξαθλίωσης.

Αν άξιζε, λέει; Πρωτάθλημα και Κύπελλο το 1987, δεύτερο πρωτάθλημα το 1990, Σούπερ Καπ την ίδια χρονιά. Προηγήθηκε η κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μετά από αυτή την επιτυχία, η Μαρσέιγ τον προσέγγισε και ήθελε να τον αποκτήσει δίνοντάς του μάλιστα… λευκή επιταγή. Ο τότε πρόεδρος των Ιταλών, Κολάντο Φερλαΐνο, αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τους Γάλλους, ο Αργεντινός τα βρόντηξε και έφυγε για την πατρίδα του, όπου ακόμα και μέσα Αυγούστου, την ώρα που οι συμπαίκτες του είχαν αρχίσει ήδη τις επίσημες υποχρεώσεις με την ομάδα, αυτός κυνηγούσε ελάφια και προσπαθούσε να κρυφτεί από τα συνεργεία των ιταλικών καναλιών που είχαν αποστολή να τον εντοπίσουν.

Νάπολι και Μαραντόνα. Ερωτας… οκτώ ετών

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η Μαφία ήταν αυτή που αφενός είχε βρει στοιχεία εναντίον του και τον εκβίαζε, αφετέρου ότι αυτή είχε βρει το ποσό για να πληρωθεί η μεταγραφή. «Ο Μαραντόνα δεν άντεξε τη φρικαλέα ποδοσφαιρική δόξα. Με τη μεταγραφή του στη Νάπολι έπεσε στα χέρια της Καμόρα. Πού βρήκε η φτωχή Νάπολι τα χρήματα για να αγοράσει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου;» αναρωτήθηκε η πολύ γνωστή Αργεντινή συγγραφέας Αλίσα Ντουχόβνα Ορτίθ. «Ναι, έκανα χρήση κοκαΐνης. Ηθελα να ξεπεράσω το στρες και την πίεση. Εκανα πολλά λάθη. Πίστεψα ότι η κοκαΐνη θα με ανακούφιζε. Αδίκως» θα παραδεχθεί ο ίδιος μερικά χρόνια αργότερα.

Η σχέση Ντιέγο και Νάπολι τελείωσε οριστικά στο (ιταλικό) Μουντιάλ του 1990, τότε που ο Μαραντόνα προσπάθησε να στρέψει τους Ναπολιτάνους εναντίον της εθνικής ομάδας της Ιταλίας στον ημιτελικό με την Αργεντινή στο «Σαν Πάολο». Ευστόχησε στο τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι, πανηγύρισε την πρόκριση αλλά στον τελικό οι Ιταλοί υποστήριξαν τη Γερμανία και όχι την Αργεντινή. Η πτώση είχε αρχίσει…

Οι τίτλοι του ’87 και του ’90 είναι τα μοναδικά πρωταθλήματα της Νάπολι η οποία ήδη αριθμεί 8/8 νίκες στο Καμπιονάτο. Μην ήρθε η ώρα;


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday στις 17/10/2017