Menu

Μόνοι τους, εναντίον όλων! Σεβασμός στους Αγγλους…

Μόνοι τους, εναντίον όλων! Σεβασμός στους Αγγλους…

1942. Δείτε τον χάρτη. Ό,τι είναι κόκκινο, σκούρο ή ανοιχτό, είναι ναζιστικό. Σύμμαχοι ή κατεκτημένες χώρες, όπως κι εμείς. Με λευκό (Ισπανία, Ελβετία, Τουρκία, Πορτογαλία, Σουηδία) οι ουδέτεροι, αλλά τότε η ουδετερότητα σήμαινε… συμμαχία με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι.

Με πράσινο, η ΕΣΣΔ. Με μπλε, η Αγγλία (και πιο πάνω η Ισλανδία). Οι μόνες χώρες που αντιστάθηκαν στη γερμανική μπότα αλλά πρώτα οι Αγγλοι είχαν απομείνει μόνοι. Διότι μέχρι ο Χίτλερ να εισβάλλει στη Σοβιετική Ενωση, οι δύο χώρες είχαν… συμμαχήσει.

Μόνοι εναντίον όλων; Μόνοι. Μόνοι τους.

Και το έκαναν. Αντιστάθηκαν στη ναζιστική Γερμανία.

Μόνοι τους, εναντίον όλων! Σεβασμός στους Αγγλους…

Και με μυθικές ομιλίες – ραδιοφωνικά μηνύματα του βασιλιά Γεωργίου του 6ου, πατέρα της Ελισάβετ. Ο οποίος, αν και δυσλεκτικός, το πάλεψε και το νίκησε (σ.σ. καταπληκτική η σχετική ταινία «Ο λόγος του Βασιλιά»).

Ο Γεώργιος εμψύχωσε τη Βρετανία μέσα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, παρά τους βομβαρδισμούς της γερμανικής αεροπορίας, η βασιλική οικογένεια παρέμεινε στο Λονδίνο. «Τα παιδιά δεν φεύγουν χωρίς εμένα, εγώ δεν φεύγω χωρίς τον Βασιλιά και ο Βασιλιάς δεν εγκαταλείπει τον λαό του» είχε πει η μητέρα της.

Απλά να θυμίσω ότι, την ίδια εποχή, ο βασιλιάς και η ελληνική κυβέρνηση είχαν εγκαταλείψει τη χώρα πηγαίνοντας… στο Κάιρο. Και εμφανίστηκαν μετά την απελευθέρωση.

Η βασιλεία είναι ένας θεσμός αιώνων στην Αγγλία. Κρατά από το 774 μ.Χ. (!) ή, αν θέλετε, με τον οίκο των Στιούαρτ ο 1603, αμέσως μετά την «παρθένο βασίλισσα» Μαρία. Επίσημα, αφού Αγγλία και Σκωτία εισήλθαν σε νομοθετική και κυβερνητική ένωση την Πρωτομαγιά του 1707, η καταμέτρηση ξεκινά από τότε και τη βασίλισσα Αννα.

Από την Αννα (1707-1714) ως την Ελισάβετ υπήρξαν συνολικά μόλις 12 μονάρχες: έξι Γεώργιοι, ο Γουλιέλμος ο 4ος, η Βικτόρια και δύο Εδουάρδοι.

Στη φωτό η Ελισάβετ (αριστερά, με στολή) στο μπαλκόνι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ με (αριστερά προς δεξιά) τη μητέρα της βασίλισσα Ελισάβετ, τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ουίνστον Τσώρτσιλ, τον πατέρα της Γεώργιο Στ’ και την Μαργαρίτα στις 8 Μαΐου 1945.