Menu

Mundostories #141 Τα Μουντιάλ πριν… το Μουντιάλ

Mundostories #141 Τα Μουντιάλ πριν… το Μουντιάλ

🏆 𝟓𝟗 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 141 👇 𝚻𝛂 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌 𝛑𝛒𝛊𝛎… 𝛕𝛐 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌

Πέρασαν 92 χρόνια από όταν το όνειρο του τρίτου κατά σειρά Προέδρου της FIFA, Ζιλ Ριμέ, να διοργανώσει ένα διεθνές παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έπαιρνε σάρκα και οστά στην Ουρουγουάη. Πράγματι στις 13 Ιουλίου του 1930 συγκεντρώθηκαν στο Μοντεβιδέο 13 εθνικές ομάδες για το πρώτο Μουντιάλ. Οι διοργανωτές έφτασαν ως το τέλος της διαδρομής και κατέκτησαν τον τίτλο και από τότε, τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Τι συνέβαινε όμως στο ποδόσφαιρο σε εθνικό επίπεδο πριν διοργανωθεί το πρώτο Μουντιάλ; Ποιες ομάδες ξεχώριζαν; Διότι, αν και και πρώιμα για το ποδόσφαιρο, υπήρχαν ποδοσφαιρικές «δυναστείες».

Πρακτικά, πιο προηγμένο ήταν το ποδόσφαιρο στη βρετανική νήσο: Αγγλοι και Σκωτσέζοι τσουλούσαν το τόπι. Και μεταξύ του 1870 και του 1872 έδωσαν μια σειρά πέντε αγώνων που ήταν γνωστοί ως διεθνείς αγώνες «Alcock»: η Αγγλία κέρδισε τρία από τα πέντε παιχνίδια και τα άλλα έληξαν ισόπαλα.

Ο πρώτος επίσημος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας διεξήχθη μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας τον Νοέμβριο του 1872. Το αποτέλεσμα ήταν 0-0. Ο επαναληπτικός αγώνας που διεξήχθη τον Μάρτιο του 1873 έληξε με νίκη 4-2 για την Αγγλία. Την επόμενη χρονιά, το 1874, η Σκωτία κέρδισε με 2-1. Συνολικά, μεταξύ 1872 και 1883 η Αγγλία και η Σκωτία έδωσαν 12 αγώνες. Η Αγγλία κέρδισε δύο, η Σκωτία κέρδισε οκτώ και υπήρξαν δύο ισοπαλίες.

Το British Home Championship (BHC) ήταν το πρώτο και, μέχρι το 1900, το μοναδικό διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου στον κόσμο. Διαγωνιζόταν από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και την Ιρλανδία που είχε προηγηθεί, και διεξαγόταν κάθε χρόνο με τη μορφή κυκλικών αγώνων. Η Σκωτία κέρδισε το πρώτο BHC και ως το 1899 διεξήχθησαν 16 τουρνουά BHC, με επτά νίκες της Σκωτίας, επτά της Αγγλίας και δύο από κοινού από τη Σκωτία και την Αγγλία.

Προμουντιαλική ποδοσφαιρική δράση, όχι βέβαια σε σοβαρό, ούτε καν… επαγγελματικό, επίπεδο, υπήρχε κι στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1900 ήταν οι πρώτοι στους οποίους αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και το ποδόσφαιρο, αν και υπάρχουν κάποιες φρούδες ενδείξεις ότι το σπορ παίχτηκε και στην Αθήνα το 1896, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες έχουν χαθεί.

Το 1900 λοιπό το ποδόσφαιρο εμφανίστηκε ως άθλημα επίδειξης με μόλις τρεις συμμετέχουσες ομάδες: η Γαλλία εκπροσωπήθηκε από την Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques (USFSA) XI και το Βέλγιο εκπροσωπήθηκε από την Université Libre de Bruxelles XI. Οι Βρετανοί ερασιτέχνες Upton Park -ναι, από εκεί πήρε το όνομά του, το παλιό γήπεδο της Γουέστ Χαμ- κατέκτησαν τον Ολυμπιακό τίτλο με 4-0 επί της γαλλικής ομάδας.

Ακολούθησαν το 1904 οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, η FIFA είχε συσταθεί μόλις τον Μάιο του ίδιου έτους και τότε μετείχαν οι αμερικάνικες ομάδες Christian Brothers College και St Rose Parish, που γνώρισαν συντριβές από την καναδική Galt FC του Οντάριο. Η καναδική ομάδα ήταν γεμάτη από Βρετανούς ομογενείς, συμπεριλαμβανομένου του Σκωτσέζου σταρ επιθετικού Αλεξ Χολ.

Ποδόσφαιρο παίχτηκε και στους Μεσολυμπιακούς του 1906, από τέσσερις ομάδες: η Δανία εκπροσωπήθηκε από τη μεικτή Κοπεγχάγης, η Οθωμανική Αυτοκρατορία από ομάδες από τη Σμύρνη (με Αγγλους, Γάλλους και Αρμένιους) και τη Θεσσαλονίκη και ενώ η Ελλάδα από την Αθήνα. Εξ ου και το Δανία – Ελλάδα 9-0 δεν θεωρείται επίσημο από την ΕΠΟ, μάλιστα το σκορ είχε κλείσει ως το ημίχρονο και δεν κατέβηκαν στο δεύτερο…

Το 1908 στο Λονδίνο μετείχαν μια αμιγώς αγγλική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας (που διέλυσε τη Σουηδία με 12-1) και η Δανία που διέσυρε τη Γαλλία με 17-1 στον δρόμο προς τον τελικό, τον οποίο οι Βρετανοί κέρδισαν με 2-0. Βρετανία και η Δανία συναντήθηκαν ξανά στον τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912, με μια άλλη αμιγώς αγγλική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας να κερδίζει με 4-2 και να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια. Η ειρωνεία ήταν ότι καμία βρετανική ομάδα δεν αγωνίστηκε στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο…

Το 1920 στους Αγώνες της Αμβέρσας για πρώτη φορά το ποδόσφαιρο είχε επίσημη μορφή και το τουρνουά κατέκτησαν οι διοργανωτές Βέλγοι αλλά… υπό περίεργες συνθήκες. Ο Άγγλος διαιτητής Τζον Λιούις απέβαλε άδικα παίκτη της Τσεχοσλοβακίας, μέτρησε αμφισβητούμενο γκολ του Βελγίου και σφύριξε ένα ανύπαρκτο πέναλτι πριν το ημίχρονο. Τότε, οι Τσεχοσλοβάκοι αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο αγώνας διακόπηκε μετά από 39 λεπτά και με το Βέλγιο να κερδίζει με 2-0.

Αν υπήρχε… προμουντιαλικά μια πραγματικά μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη πλην της Αγγλίας, αυτή ήταν η Ουρουγουάη. Που το 1924 στο Παρίσι και το 1928 στο Άμστερνταμ κατέκτησε τα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και, δη, υπό τη συνδιοργάνωση της FIFA: 3-0 την Ελβετία και 2-1 την Αργεντινή, στους τελικούς, αντίστοιχα. Και μιας και η FIFA είχε… εμπλοκή, έκτοτε η ομάδα της Ουρουγουάης έχει τέσσερα αστέρια δίπλα στο εθνόσημο στις φανέλες της, εις ανάμνηση των τεσσάρων τίτλων: τα χρυσά του 1924 και του 1928 και τα Μουντιάλ του 1930 και του 1950…