Menu

Mundostories #142 Όταν η Ιταλία άφησε εκτός Μουντιάλ την Αγγλία

Mundostories #142 Όταν η Ιταλία άφησε εκτός Μουντιάλ την Αγγλία

🏆 𝟓𝟖 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 142 👇 𝚶𝛕𝛂𝛎 𝛈 𝚰𝛕𝛂𝛌𝛊𝛂 𝛂𝛗𝛈𝛔𝛆 𝛆𝛋𝛕𝛐ς 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌 𝛕𝛈𝛎 𝚨𝛄𝛄𝛌𝛊𝛂

Ιταλία και Αγγλία συνέθεσαν έναν μεγάλο τελικό, του Euro 2020, κι έναν μικρό, στο Μουντιάλ του 1990. Και αρκετά χρόνια πριν έδωσαν έναν do or die αγώνα προκειμένου ν πάρουν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής.

Τότε, στα 70s, «ατζούρι» και «τρία λιοντάρια» περνούσαν κρίση σε επίπεδο εθνικής ομάδας. Οι «ατζούρι» με προπονητή τον Φούλβιο Μπερναρντίνι που είχε αντικαταστήσει τον Φερούτσιο Βαλκαρέτζι (πρωταθλητής Ευρώπης το 1968) δεν κατάφεραν να προκριθούν στην τελική φάση του Euro 1976, εξ ου και ανέλαβε ο Εντζο Μπέαρζοτ που προχώρησε σε ριζική ανανέωση. Μάλιστα κοτζάμ κατενάτσιο άρχισε σιγά σιγά να εγκαταλείπεται, κόντρα στην ιταλική σχολή ποδοσφαίρου…

Η Αγγλία παρά την παρουσία της στον πάγκο του αναμορφωτή της Λιντς, Ντον Ρέβι που αντικατέστησε τον Ιούλιο του ’74 τον σερ Αλφ Ράμσεϊ δεν είχε καταφέρει να ξεφύγει μετά τη μέτρια παρουσία της στα μεξικάνικα γήπεδα το 1970, από το δραματικό μοτίβο που είχε περιέλθει σε όλη την διάρκεια της δεκαετίας.

Στις 17 Νοεμβρίου 1976, θα παιζόταν η πρώτη πράξη για το ποια ομάδα θα ταξιδέψει στη χώρα της «σάμπα». Το ραντεβού δόθηκε, στο πλαίσιο προκριματικού ομίλου, στο «Ολύμπικο» της Ρώμης, που ήταν κατάμεστο. Η βάση της ομάδας ήταν η Γιουβέντους (Τζοφ, Κουκουρέντου, Ταρντέλι, Καούζιο, Μπέτεγκα, Τζεντίλε) περίμενε την ομάδα του Ρέβι, ο οποίος στερούνταν τον στόπερ Μέιντλι της Λιντς ενώ Μπόουλς, Κλέμεντ και Τσέρι ήταν άρρωστοι με πυρετό. Ο Ρέβι έπαιζε και το μέλλον του αφού επί διετία δεν είχε προσφέρει όσα περίμεναν.

Παραδόξως, ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζούλιο Αντρεότι, απαγόρευσε στη RAI να μεταδώσει ζωντανά το ματς, διότι η ώρα έναρξης (15:30 το μεσημέρι) ήταν απαγορευτική για τους Ιταλούς εργαζόμενους, που δεν θα πήγαιναν στη δουλειά μένοντας σπίτι!

Στο γήπεδο η Ιταλία κυριάρχησε: με απευθείας φάουλ του Τζιανκάρλο Αντονιόνι (κι αφού η μπάλα βρήκε στο πόδι του Κέβιν Κίγκαν) και κεφαλιά του Ρομπέρτο Μπέτεγκα η «σκουάντρα ατζούρα» νίκησε με 2-0 ενώ ο η γροθιά του Μπενέτι στον ΜακΦάρλαντ δεν τιμωρήθηκε καν…

Για την τελευταία αγωνιστική του ομίλου το ραντεβού δόθηκε, Οκτώβριος του 1977, πια, στο εμβληματικό Γουέμπλεϊ, όπου η Αγγλία ήθελε νίκη με 4 γκολ διαφορά, με την προϋπόθεση πως οι Ιταλοί δεν θα νικούσαν με 5-0 το Λουξεμβούργο στο τελευταίο ματς του ομίλου. Ο Ρέβι αποτελούσε παρελθόν αφού είχε φύγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παραιτούμενος ξαφνικά, και την ομάδα είχε αναλάβει ο πρώην μάνατζερ της Γουέστ Χαμ, Ρον Γκρίνγουντ. Με γκολ των Κίγκαν και Τρέβορ Μπρούκινγκ οι Αγγλοι νίκησαν αλλά το 2-0 ήταν… λίγο και έζησαν τον εφιάλτη του δεύτερου συνεχόμενου αποκλεισμού από ένα Μουντιάλ.

For the record, αυτή ήταν η μοναδική νίκη της Αγγλίας επί της Ιταλίας, μέχρι σήμερα σε εννέα επίσημα ματς!