Menu
Ιταλία – Αγγλία. Η «κατάρα» 45 ετών και το αγγλικό «ποτέ»!

Ιταλία – Αγγλία. Η «κατάρα» 45 ετών και το αγγλικό «ποτέ»!

Πριν από τις 14 μήνες διεκδίκησαν, στο εμβληματικό Γουέμπλεϊ, τον τίτλο του Euro 2020 και εντέλει κρίθηκε στα πέναλτι. Έκτοτε, Ιταλία και Αγγλία είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες. Οι πρωταθλητές Ευρώπης «ατζούρι» αποκλείστηκαν από τη Βόρεια Μακεδονία και έμειναν εκτός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ ενώ τα «τρία λιοντάρια» και προκρίθηκαν μεν, αλλά στον όμιλο του UEFA Nations League είναι ουραγοί. Και, ως γνωστόν, αν τερματίσεις τελευταίος, υποβιβάζεσαι (στη League B, εν προκειμένω).

Εξ ου και η κρισιμότητα του εν λόγω αγώνα ανάμεσα σε Ιταλούς και Αγγλους, που θα λάβει χώρα στο «Σαν Σίρο» του Μιλάνο, με τους γηπεδούχους να αναμένουν sold out στην προσπάθεια της ομάδας του Ρομπέρτο Μαντσίνι να διεκδικήσει ακόμη και την πρώτη θέση. Άλλωστε η βαθμολογική κατάσταση, δύο αγωνιστικές πριν από τη λήξη, είναι ευμετάβλητη: 7 βαθμούς έχει η Ουγγαρία, 6 η Γερμανία, 5 η Ιταλία και μόλις 2 η Αγγλία.

Στα της παράδοσης των μεταξύ τους αγώνων, η «σκουάντρα ατζούρα» έχει ελαφρά υπεροχή: 10-10-8 σε όλα και, επιμέρους, 5-3-1 στα επίσημα. Το εντυπωσιακό είναι ότι και τα τέσσερα τελευταία τους (τα δύο ήταν φιλικά) έληξαν ισόπαλα στο 90λεπτο. Σερί που κρατά από το Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, όταν η Ιταλία είχε επικρατήσει με 2-1 στο Μανάους με τέρματα των Κλαούντιο Μαρκίζιο και Μάριο Μπαλοτέλι, οι Αγγλοι είχαν προσωρινώς ισοφαρίσει με τον Ντάνιελ Στάριτζ.

Και οι οποίοι Αγγλοι έχουν να επικρατήσουν της Ιταλίας (ανεξαρτήτως διοργάνωσης) από ένα φιλικό το 2012, με 2-1 τότε και γκολ από Φιλ Γιαγκέλκα και Ζερμέν Ντεφό. Σε επίσημο όμως, για να βρει κανείς αγγλική νίκη επί των «ατζούρι», πρέπει να γυρίσει τον χρόνο… 45 χρόνια πίσω. Ήταν Νοέμβριος του 1977, για τα προκριματικά του επικείμενου Μουντιάλ της Αργεντινής, και με σκορ 2-0 με τέρματα των Κέβιν Κίγκαν και Τρέβορ Μπρούκινγκ. Σκορ που ωστόσο δεν αποδείχθηκε αρκετό για να προκριθεί η ομάδα του Ρον Γκρίνγουντ, υστερώντας στην ισοβαθμία με τους Ιταλούς. Ο οποίος Γκρίνγουντ είχε αναλάβει άρον άρον μετά την αιφνίδια παραίτηση του Ντον Ρέβι, που βρήκε παχυλό συμβόλαιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τούτη είναι και η μόνη νίκη των Αγγλων σε επίσημα παιχνίδια. Επιμέρους δε, επί ιταλικού εδάφους, είναι 4-5-3 σε όλα ο απολογισμός και 3-1-0 στα επίσημα…


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 22/9/2022