Menu

Το απίθανο… 23-0 του Απόλλωνα

Το απίθανο… 23-0 του Απόλλωνα

Ποια είναι η αναμέτρηση με τη μεγαλύτερη διαφορά γκολ στην Ελλάδα; Τις περισσότερες φορές που κάνεις την ερώτηση σε κάποιον παλαιότερο αναφέρει διάφορα ματς στα οποία χάθηκε το μέτρημα των γκολ, ενώ σταματάει την κουβέντα στο περιβόητο 11-0 του Ολυμπιακού επί του Φωστήρα τον Μάρτιο του 1974.

Ωστόσο στο Κύπελλο Ελλάδος υπάρχουν μεγαλύτερα σκορ. Ανάμεσα σε παλαιά δημοσιεύματα εφημερίδων εντοπίζει κανείς νίκες όπως αυτή του ΟΦΗ επί του Ολυμπιακού Ηρακλείου με 24-2 το 1964, της Παναχαϊκής επί του Αϊτού Ρίου Πάτρας με 22-0 το 1970, αλλά και της ΑΕΚ επί του Α.Ο. Κηπούπολης με 20-0 την ίδια σεζόν. Η τελευταία νίκη με διψήφιο αριθμό γκολ που καταγράφηκε στον δεύτερο τη τάξει θεσμό της χώρας είναι αυτή του Ολυμπιακού επί της Καλαμάτας στις 5 Σεπτεμβρίου 2001 με 10-0.

Κανείς, όμως, δεν ξεπέρασε το επικό 23-0 του Απόλλωνα Αθηνών επί του ΠΑΟ Νέας Μελανδίας, στο πλαίσιο της α’ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας σαν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου 1959. Ο Σάββας Παπάζογλου εξελίχθηκε σε απόλυτο πρωταγωνιστή με 10 γκολ.

Η Μελανδία (ή Μελαντία ή Καρατάσι) ήταν παραθαλάσσιο προάστιο της Σμύρνης και ο σύλλογος είχε τις ρίζες του στον Γυμναστικό Όμιλο Πέλοψ Μελαντίας. Πρόσφυγες της περιοχής βρέθηκαν στα Άνω Πετράλωνα στη συνοικία Κοίλη, η οποία μετονομάστηκε σε Νέα Μελανδία. Παρέμεινε ανεξάρτητο σωματείο ως το 1952, οπότε περιέπεσε σε αδράνεια, δραστηριοποιήθηκε ξανά τον Ιούνιο του 1957, τον Ιανουάριο του 1959 εντάχθηκε στην ΕΠΣΑ ως ΠΑΟ Νέας Μελανδίας και από την επόμενη σεζόν συμμετείχε στη Δ’ Εθνική.

Αγωνίστηκε στις μικρές κατηγορίες της ΕΠΣΑ (Δ’, Γ’, Β1) ως το 1967 και εν συνεχεία συμμετείχε σε σειρά συγχωνεύσεων, οι οποίες στην πάροδο των χρόνων σχημάτισαν τη σημερινή Αθλητική Ένωση Πετραλώνων (από το 2017 κι ενώ για 34 χρόνια ονομαζόταν Αθλητικός Σύλλογος Πετράλωνα).