Menu

Σαχτάρ Ντόνετσκ – Βασιλεία. Ο Ρατ και ο… Κοστάντζο

Σαχτάρ Ντόνετσκ – Βασιλεία. Ο Ρατ και ο… Κοστάντζο

Σαχτάρ Ντόνετσκ και Βασιλεία ανταμώνουν για τρίτη φορά στην ιστορία τους. Η πρώτη ήταν το 1996, στο Intertoto, 2-2 στη Βασιλεία και στο πλαίσιο μονού αγώνα σε όμιλο των πέντε, όπου μετείχαν η ρώσικη Ρότορ Βόλγκογκραντ, η Αντάλιασπορ και η αρμένικη Ατάκα Μινσκ.

Και συναντήθηκαν ξανά το 2008-09 σε όμιλο του Champions League, με τη Σαχτάρ του Μιρτσέα Λουτσέσκου να νικά και στα δύο ματς τους Ελβετούς. Στο «Σεντ Γιάκομπ’ς Παρκ» με 2-1 με γκολ από Φερναντίνιο και Ζάντσον, δύο από τους έξι Βραζιλιάνους της (μαζί με Ιλσίνιο, Λουίζ Αντριάνο, Μπραντάο και Βίλιαν), μείωσε στο τέλος ο Νταβίντ Αμπραχαμ. Και στο «Ολιμπίσκι» του Ντόνετσκ με 5-0 με χατ-τρικ του Ζάντσον κι από ένα των Βίλιαν και Σελέζνιοφ εις βάρος της Βασιλείας του Κρίστιαν Γκρος.

Παρόντες σε εκείνα τα ματς και δύο γνώριμοί μας: βασικός κίπερ της Βασιλείας ήταν… το ανέκδοτο ονόματι Φράνκο Κοστάντζο που πέρασε το 2011-12 από τον Ολυμπιακό, και με τη Σαχτάρ ο Ρουμάνος αμυντικός Ραζβάν Ρατ (ΠΑΟΚ 2014-16).

Το πρώτο της τρόπαιο

Τελικά, Σαχτάρ και Βασιλεία έμειναν πίσω στον όμιλο, από Μπαρτσελόνα και Σπόρτινγκ. Οι Ουκρανοί συνέχισαν στο Europa League, απέκλεισαν την Τότεναμ (2-0 και 1-1) και την ΤΣΣΚΑ (ήττα 1-0 στη Μόσχα, 2-0 στη ρεβάνς) και στον προημιτελικό με δύο νίκες (2-0 και 2-1) τη Μαρσέιγ, οπότε κι άρχισαν να πιστεύουν… στο θαύμα. Με φαβορί τύπου Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι, Ζενίτ και Γαλατασαράι να αποκλείονται πρόωρα, στα ημιτελικά έγινε… του εμφυλίου τότε: Ντινάμο Κιέβου – Σαχτάρ (1-1 και 1-2) και Βέρντερ – Αμβούργο (0-1 και 3-2).

Η Σαχτάρ έφτασε ως το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο επικρατώντας 2-1 της Βέρντερ, στην παράταση, στον τελικό του «Σουκρού Σαράτσογλου» της Κωνσταντινούπολης με γκολ από Λουίζ Αντριάνο (25’) και Ζάντσον (97’), είχε ισοφαρίσει προσωρινά ένας άλλος Βραζιλιάνος, ο Νάλντο (35’) για την ομάδα του Τόμας Σάαφ, με τον Αλέξανδρο Τζιόλη να μπαίνει ως αλλαγή στο 103’.

59 επίσημα ματς…

Σαχτάρ και Βασιλεία αναμετρώνται σε νοκ άουτ προημιτελικό στην «Αουφσάλκε Αρένα» του Γκέλζενκιρχεν, κεκλεισμένων των θυρών, με διαιτητή τον Αγγλο Μάικλ Ολιβερ και με αντίπαλο στα ημιτελικά, για όποια περάσει, την Ιντερ.

Οι Ουκρανοί απέκλεισαν εύκολα, εντέλει, με δύο νίκες τη Βόλφσμπουργκ ξεσπώντας στο τέλος της ρεβάνς με τρία γκολ και στο πρώτο της επίσημο από τις 29 Ιουλίου και ορέγεται τον τρίτο ημιτελικό στην ιστορία της και πρώτο από το ’16, όταν είχε αποκλειστεί από τη Σεβίλλη (συνολικά έχει 2/4 προκρίσεις από προημιτελικούς). Εκτός ο μπακ Ισμαΐλι και ο στόπερ Τσοκολάβα, αμφότεροι βασικοί για την ομάδα του Γκονσάλο Κάστρο.

Η Βασιλεία, έχοντας νικήσει με 3-0 στη Φρανκφούρτη και σε ματς όπου το διπλό είχε ανοίξει στο 2.40 κι έπεσε στο 1.70 πριν τη σέντρα (!), νίκησε εκ νέου την Αϊντραχτ, αυτή τη φορά με 1-0 και πέρασε σε προημιτελική φάση για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια και τέταρτη συνολικά: το 1973-74 στο Πρωταθλητριών είχε μείνει εκτός από τη Σέλτικ, το ’06 στο UEFA από τη Μίντλεσμπρο (2-0 εντός στο πρώτο, συντριβή 4-1 στην Αγγλία) και το ’13 στο Europa απέκλεισε στα πέναλτι την Τότεναμ αλλά στα ημιτελικά έμεινε εκτός από την Τσέλσι. Τιμωρημένος ο στόπερ Κομέρ.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 11/8/2022