Menu

Όταν το Champions League είχε ξανά… μονούς ημιτελικούς

Όταν το Champions League είχε ξανά… μονούς ημιτελικούς

Πρεμιέρα από απόψε στο Final 8 του Champions League, στη Λισσαβώνα. Κι όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν νοκ άουτ ματς στο… τελείωμα της διοργάνωσης (μα τι θυμήθηκα…).

Σεζόν 1993-94. Το Champions League διεξάγεται για δεύτερη φορά με τη νέα του μορφή, τρίτη αν ληφθεί υπ’ όψιν η σεζόν 1991-92, η λεγόμενη και ως… πειραματική. Και τότε μια και το 1992-93 η προημιτελική φάση διεξήχθη σε δύο ομίλους των τεσσάρων, με τους πρώτους να πηγαίνουν στον τελικό.

Μάλιστα το 1991-92 ο Παναθηναϊκός του Βασίλη Δανιήλ ήταν στην 8άδα, έχοντας αποκλείσει νωρίτερα την ισλανδική Φραμ με δύο ισοπαλίες και την Γκέτεμποργκ με 2-0 στο ΟΑΚΑ και 2-2 στο «Ούλεβι», όπου χρειάστηκε ίσως το κορυφαίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Δημήτρη Σαραβάκου για να ισοφαρίσει το «τριφύλλι» που έχανε με δύο γκολ στο ημίχρονο. Τότε ο ΠΑΟ έπεσε σε όμιλο με Σαμπντόρια, Ερυθρό Αστέρα και Αντερλεχτ και το ζητούμενο δεν ήταν να κάνει νίκη αλλά να βάλει έστω γκολ, εντέλει. Ως και την 5η αγωνιστική είχε τρεις ισοπαλίες, δύο με την Αντερλεχτ και μια με τη Σαμπντόρια στο χιονισμένο ΟΑΚΑ, και με γκολ του Μαραγκού (ιστορικό) πήρε 1-1 στο τελευταίο ματς, στη Γένοβα. Η «Σαμπ» πήγε στον τελικό του Γουέμπλεϊ, όπου ηττήθηκε με 1-0 στην παράταση από την Μπαρτσελόνα με το φοβερό φάουλ του Ρόναλντ Κούμαν…

Το 1992-93 διατηρήθηκε το ίδιο σύστημα διεξαγωγής: δύο προκριματικοί γύροι, όμιλοι των τεσσάρων στα προημιτελικά και οι πρώτοι στον τελικό: Μαρσέιγ και Μίλαν, με τους Μασσαλούς να επικρατούν 1-0 των Λομβαρδών στον τελικό του Μονάχου από το γκολ του Μπαζίλ Μπολί.

Οι μόνοι, ως φέτος, νοκ άουτ ημιτελικοί…

Το 1993-94 υπήρξαν αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής με την είσοδο ενός ακόμη γύρου στη διοργάνωση: των ημιτελικών. Ξανά δύο προκριματικοί γύροι, ξανά δύο όμιλοι των τεσσάρων στους «8» αλλά οι δύο πρώτοι θα πήγαιναν στα… περίεργα ημιτελικά. Η UEFΑ, θέλοντας να δώσει κίνητρο στον πρώτο κάθε γκρουπ, όρισε μονούς ημιτελικούς στην έδρα αυτής. Οπερ και εγένετο.

Από ελληνικής πλευράς, μετείχε η ΑΕΚ στον προκριματικό αλλά έπεσε πάνω στην πανίσχυρη Μονακό. Στο Πριγκιπάτο, στον πρώτο αγώνα, και απουσία του ηγέτη της άμυνας, Μανωλά, η ΑΕΚ λύγισε 1-0 απέναντι στην ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ από αυτογκόλ του Μιχάλη Βλάχου στο ’79 και στη ρεβάνς έφερε 1-1, δεχόμενη γκολ από το 5’ από τον Ντζοργκαέφ, για να ισοφαρίσει στο 13’ ο Σλίσκοβιτς αλλά η πρόκριση είχε… πετάξει.

Τον 1ο όμιλο συνέθεσαν η Μπαρτσελόνα, η Μονακό, η Σπαρτάκ Μόσχας και η Γαλατασαράι. Η Μονακό έμελλε να έχει τον Αρσέν Βενγκέρ για τελευταία φορά στον πάγκο, και με παίκτες όπως ο Σίφο, ο Ικπέμπα, ο Πετί, ο Πιέλ, ο Τιράμ, ο Ντζοργκαέφ μα και ο Κλίνσμαν, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάρτσα του Γιόχαν Κρόιφ στηριζόταν σε Ρομάριο, Μίκαελ Λάουντρουπ, Μπακέρο, Στόιτσκοφ, Ρόναλντ Κούμαν αλλά και Πεπ Γκουαρδιόλα, η Γαλατά του Γερμανού Ράινερ Χόλμαν είχε Τουγκάι, Ερντέμ, Σουκούρ και Κορκμάζ και η Σπαρτάκ του Ολεγκ Ρομάντσεφ στηριζόταν στους διεθνείς Κάρπιν, Νικοφόροφ, Πισάρεφ και Μπεσάστνιχ.

Στον 2ο όμιλο ήταν η Μίλαν, η Πόρτο, η Βέρντερ και η Αντερλεχτ. Η Βέρντερ του Οτο Ρεχάγκελ κυριαρχούσε στην Bundesliga στηριζόμενη σε Μπόντε, Μπάσλερ, Χέρτζογκ, Μπράσετ, Βόταβα, η Πόρτο του αείμνηστου Τόμισλαβ Ιβιτς (είχε περάσει από τον Παναθηναϊκό το 1985-86) είχε Σεκρετάριο, Ζοάο Πίντο, Ρουί Ζόρζε, Ζόρζε Κόστα και τον Βούλγαρο φορ Κονσταντίνοφ, η Αντερλεχτ του Ολλανδού Γιόχαν Μπόσκαμπ έπαιζε με τον μετέπειτα «ερυθρόλευκο» Ζέτεμπεργκ, τους Χααγκντόρεν, Μποφέν, Αλμπερτ καθώς και τον άνθρωπο που άλλαξε για πάντα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, Γιον Μπόσμαν ενώ η Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο με Φαν Μπάστεν (όσο ήταν υγιής…), Παπέν, Μπρίαν Λάουντρουπ, Ντοναντόνι, Αλμπερτίνι, Μαλντίνι, Σαβίσεβιτς, Μπαρέζι, Μασάρο, Ντεσαγί, Κοστακούρτα, Σιμόνε, ήταν πανίσχυρη.

Το σόου του Σαβίσεβιτς

Μπαρτσελόνα και Μονακό από τον πρώτο, Μίλαν και Πόρτο από τον δεύτερο όμιλο, πέρασαν στα ημιτελικά. Τα μόνα νοκ άουτ ημιτελικά της ιστορίας του Champions League μέχρι… τα φετινά. Και οι έδρες… μίλησαν για τα καλά. Η Μίλαν υπέταξε με 3-0 τη Μονακό στο «Σαν Σίρο» με γκολ από Ντεσαγί, Αλμπερτίνι και Μασάρο και η Μπαρτσελόνα επίσης με 3-0 την Πόρτο στο «Καμπ Νου» με δύο γκολ του Στόιτσκοφ κι ένα του Κούμαν.

Οσο για τον τελικό και, δη, στο ΟΑΚΑ; Η Μίλαν ήταν απλά καταπληκτική και διέλυσε με 4-0 τους Καταλανούς με δύο γκολ του Μασάρο κι από ένα των Σαβίσεβιτς και Ντεσαγί, με το σκορ διαμορφωμένο από το 58οο λεπτό. Ειδικά το γκολ του «Ντέκι», μόνο με εκείνο του Ζιντάν στον τελικό με τη Λεβερκούζεν μπορεί να συγκριθεί…

Κι από το 1994-95 το Champions League άλλαξε ξανά. Μια για πάντα. Περισσότερες ομάδες από τις μεγάλες λίγκες, περισσότερα έσοδα. Για αρχή, τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων, παρουσία της ΑΕΚ ξανά. Η «Ενωση», που είχε αποκλείσει τη Ρέιντζερς στον προκριματικό με μεγάλα ματς από πλευράς Σαραβάκου, νίκησε 2-0 στο «Νίκος Γκούμας» με δύο γκολ του… μεγάλου μικρού, αλλά και 1-0 στη Γλασκώβη με τέρμα του Σαβέφσκι. Στον όμιλο, με Αγιαξ, Μίλαν και Καζινό Σάλτσμπουργκ (όπως ονομαζόταν τότε) έμεινε τελευταία, με δύο ισοπαλίες: με τη Μίλαν στην Αθήνα και τη Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία. Βέβαια, δύο από τις τρεις ομάδες συνέθεσαν το ζευγάρι του τελικού: Αγιαξ – Μίλαν 1-0 στη Βιέννη με γκολ του πιτσιρικά, τότε, Πάτρικ Κλάιφερτ…


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 12/8/2020