Menu

Αταλάντα – Παρί Σεν Ζερμέν. 24 χρόνια χωρίς νίκη αλλά 19 χρόνια… αήττητη

Αταλάντα - Παρί Σεν Ζερμέν. 24 χρόνια χωρίς νίκη αλλά 19 χρόνια… αήττητη

Αταλάντα εναντίον Παρί Σεν Ζερμέν στον πρώτο, χρονικά, προημιτελικό του Final-8 του Champions League 2019-20, στο (άδειο) «Λουζ» της Λισσαβώνας.

Η Αταλάντα για δεύτερη σερί σεζόν ήταν στην 3άδα της Serie A, το… κρεσέντο της σταμάτησε στα 98 γκολ (σε 38 αγώνες), στην Ευρώπη αρχικώς δυσκολεύτηκε με τρεις απανωτές ήττες σε όμιλο με Σίτι Σίτι, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Σαχτάρ αλλά πέρασε στα νοκ άουτ και απέκλεισε πανεύκολα τη Βαλένθια, βάζοντάς της 8 γκολ σε 180 λεπτά. Τα λόγια, περιττά για την αρμάδα του Τζιαμπιέρο Γκασπερίνι, η οποία στηρίζεται στο ομαδικό παιχνίδι. Εκτός, για προσωπικούς λόγους, ο σταρ φορ Ιλισιτς, με 3-4-1-2 οι «μπεργκαμάσκι» με τον Σαπάτα στην κορυφή και τους Γκόμες, Μαλινόφσκι να συνεπικουρούν. Νοκ άουτ ο βασικός γκολκίπερ Γκολίνι.

Η Παρί Σεν Ζερμέν κατέκτησε το τελευταίο τρεμπλ στη Γαλλία, μιας και καταργείται πλέον το Λιγκ Καπ. Το πρωτάθλημα το είχε πάρει… πριν από τη σέντρα της σεζόν, μετά το lockdown έπαιξε στο Παρίσι ενάντια στη Σεντ Ετιέν στον τελικό του Κυπέλλου (1-0) και στη Λιόν στου Λιγκ Καπ (0-0, το πήρε στα πέναλτι). Στο πρώτο χτύπησε ο σταρ φορ Εμπαπέ, η παρουσία του οποίου είναι οριακή (λογικά θα είναι στον πάγκο), τιμωρημένος ο εξτρέμ Ντι Μαρία, τραυματίας ο χαφ Βεράτι. Ελέω των απουσιών ίσως ο Τόμας Τούχελ εγκαταλείψει το 4-2-4 για χάρη του 4-3-1-2 με τον Νεϊμάρ πίσω από Ικάρντι, Σαράμπια, και όχι στα άκρα. Μεγάλος στόχος τα πρώτα ημιτελικά μετά το 1995, όταν είχε αποκλειστεί από τη Μίλαν. 

Αναμετρώνται, βεβαίως, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, η Αταλάντα έχει 1-1-0 ενάντια σε Γάλλους (1-0 και 1-1 με τη Λιόν το 2017-18) ενώ η Παρί μετρά μόλις 2-9-9 κόντρα σε ιταλικές ομάδες, ούσα δίχως νίκη εντός της τρέχουσας… χιλιετίας.

Κι όμως. Η πρώτη νίκη της Παρί έναντι σε Ιταλούς ήταν τον Οκτώβριο του 1992 επί της Νάπολι στο «Σαν Πάολο» για το UEFA (με ισάριθμα γκολ του Ζορζ Γουεά), μια Νάπολι που έπαιζε τότε με Καρέκα, Τζόλα, Φονσέκα και Μάουρο (και τεχνικό τον Κλαούντιο Ρανιέρι). Και η δεύτερη με 3-1 τον Μάρτιο του 1996 στο Παρίσι επί της Πάρμα με δύο γκολ, από ισάριθμα πέναλτι, του Ραΐ κι ένα του Πατρίς Λοκό.

Ωστόσο, αν δει κανείς το ποτήρι (της παράδοσης)… ανάποδα, η Παρί «τρέχει» κόντρα σε ιταλικές ομάδες αήττητο σερί επτά αγώνων, που κρατά από την άνοιξη του 2001, ήτοι 19 χρόνια, και όλα έληξαν… ισόπαλα (!): με τη Μίλαν σε όμιλο το 2000-01, με την Μπρέσια στο Intertoto το ίδιο καλοκαίρι, με τη Ρόμα σε μονό ματς για το Europa το 2010 και με τη Νάπολι σε όμιλο το 2018!

Από τη νίκη επί της Πάρμα ως την έναρξη του σερί των ισοπαλιών, μεσολάβησαν οι… επονείδιστοι, για την Παρί, τελικοί του UEFA Super Cup το 1996 απέναντι στη Γιουβέντους: συντριβή με 6-1 στο Παρίσι (δύο ο Παντοβάνο, από έναν οι Πορίνι, Λομπάρντο, Φεράρα, Αμορούζο) και 3-1 στη ρεβάνς του Τορίνο (δύο ο Ντελ Πιέρο, ένα ο Βιέρι). Και… όργια στο γήπεδο από τον Ζινεντίν Ζιντάν…


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 12/8/2020