Menu

Οιωνός τροπαίου για Μπάρτσα ή Μπάγερν!

Οιωνός τροπαίου για Μπάρτσα ή Μπάγερν!

Αν υπάρχουν μερικά… ντέρμπι στο Champions League, τα ματς της Μπαρτσελόνα με την Μπάγερν συνθέτουν ένα εξ αυτών, μιας και απόψε (στο «Λουζ» της Λισσαβώνας, φυσικά κεκλεισμένων των θυρών) συναντιούνται για έκτη φορά στην ιστορία τους – αλλά ποτέ σε τελικό. Μια… τιτανομαχία βάσει ονομάτων, φανέλας, ιστορίας, κακά τα ψέματα.

Η Μπαρτσελόνα υπέταξε τη Νάπολι με άνεση στη ρεβάνς, κυρίως επειδή ο Μέσι έκανε ματσάρα ύστερα από πολύ καιρό, συμπαρασύροντας και τους άλλους, «ένεση» ψυχολογίας ήταν εκτός από την πρόκριση. Μια πρόκριση που πήρε, στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης, τις προηγούμενες 15/21 φορές αλλά την τελευταία εξαετία αριθμεί καρέ αποκλεισμών. Στα «συν» και ότι σε 19 διπλά ματς ενάντια σε Γερμανούς, σε νοκ άουτ, μετρά 14 προκρίσεις. Εχει υποστεί μία ήττα στα τελευταία 20 παιχνίδια της στο Champions League (13-6-0) αλλά… πόνεσε πολύ: το περσινό 4-0 από τη Λίβερπουλ στον ημιτελικό. Γυρίζουν, καθότι εξέτισαν, Μπουσκέτς και Βιδάλ, στην αποστολή ύστερα από καιρό ο Ντεμπελέ, ανέτοιμος ο στόπερ Ουμτιτί, παροπλισμένος ο χαφ Αρτούρ. Με 4-3-1-2 ο Κίκε Σετιέν, με Μέσι πίσω από Σουάρες και Γκριεζμάν και τον Μπουσκέτς αντί του Ράκιτιτς στα χαφ.

…και αήττητη μέσα στο 2020 (σε όλα)

Η Μπάγερν παραμένει, ως ναι, αήττητη μέσα στο 2020 (26-1-0) σε όλες τις διοργανώσεις, στη ρεβάνς του 3-0 του Λονδίνου απλώς… ξεμούδιασε με την Τσέλσι στο Μόναχο, 4-1 σε πρόβα τζενεράλε ενόψει Καταλανών. Στα εν λόγω ματς ο Λεβαντόφσκι είχε συμμετοχή και στα επτά τέρματα (3 γκολ, 4 ασίστ!). Στα προημιτελικά του θεσμού έχει 19/29 προκρίσεις γενικά και 10/21 όταν αντιμετωπίζει Ισπανούς σε νοκ άουτ κάθε διοργάνωσης, αλλά μονάχα μια στις τελευταίες 6. Στο Champions League μετρά φέτος 8/8 νίκες, έχοντας ρεκόρ (ως και τους «16») με 31 γκολ ενεργητικό. Μόνος απών ο δεξιός μπακ Παβάρ, εγκαίρως έτοιμος ο εξτρέμ Κομάν, δεν υπολογίζονται οι νεοφερμένοι Σανέ (Μάντσεστερ Σίτι), Κουασί (Παρί) και Νίμπελ (Σάλκε), με 4-2-3-1 ο Χάνζι Φλικ με Γκνάμπρι, Μίλερ, Κομάν πίσω από τον «Λέβα» και τον Κίμιχ αντί του Παβάρ.

Όποτε συναντιούνται στον θεσμό σημαίνει… τελικό (και 4/5 τρόπαια!).

Μπαρτσελόνα και Μπάγερν ανταμώνουν για έκτη φορά και σε σύνολο 10 αγώνων, ο απολογισμός είναι 6-2-2 υπέρ των Βαυαρών: 3-2-0 στο Μόναχο και 3-0-2 στη Βαρκελώνη. Ας τα θυμηθούμε…

  • 1995-96, ημιτελικά UEFA Cup: Μπάγερν – Μπαρτσελόνα 2-2 και Μπαρτσελόνα – Μπάγερν 1-2.

Οι Γιόχαν Κρόιφ και Οτο Ρεχάγκελ είναι στους πάγκους, εποχή που ο Λουίς Φίγκο έπαιζε ακόμη στην Μπάρτσα και ο Τσιριάκο Σφόρτσα στους Βαυαρούς. Σολ, Βίτσεσεκ και Οσκαρ Γκαρσία (ναι, ο μετέπειτα τεχνικός του Ολυμπιακού), Γκεόργκε Χάτζι σκοράρουν στο Μόναχο, Μπάμπελ και Βίτετσεκ χαρίζουν τη γερμανική πρόκριση στη ρεβάνς με τον Ντε λα Πένια να μειώνει. Η Μπάγερν πήγε στους τελικούς και κατέκτησε το τρόπαιο (2-0 και 3-1) ενάντια στην Μπορντό των Ζιντάν, Λιζαραζού, Βίτσχε.

  • 1998-99, όμιλοι Champions League: Μπάγερν – Μπαρτσελόνα 1-0 και Μπαρτσελόνα – Μπάγερν 1-2.

Ο Στέφαν Εφενμπεργκ σκόραρε στο Μόναχο για την ομάδα του Οτμαρ Χίτζφελντ, οι Τζίγκλερ και Σαλιχάμιτζιτς στη Βαρκελώνη, όπου είχε ανοίξει το σκορ ο Ζιοβάνι, βασικός μαζί με άλλον έναν γνώριμό μας, τον Ριβάλντο. Σε όμιλο με Γιουνάιτεντ και Μπρόντμπι η Μπάρτσα έμεινε 3η ενώ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν έφτασαν ως τον τελικό… της Βαρκελώνης, με την απίθανη εξέλιξη των δύο αγγλικών γκολ στο τέλος (2-1).

  • 2008-09, προημιτελικά Champions League: Μπαρτσελόνα – Μπάγερν 4-0 και Μπάγερν – Μπαρτσελόνα 1-1.

Η Μπάρτσα του Πεπ Γκουαρδιόλα διαλύει την ομάδα του Γιούργκεν Κλίνσμαν στο «Καμπ Νου» με δύο γκολ του Μέσι κι από έναν των Ετό και Ανρί, με σκορ διαμορφωμένο από το 43ο λεπτό (!), οι Ριμπερί και Σεϊντού Κεϊτά σκόραραν στη ρεβάνς. Βασικοί εκείνη την περίοδο στους Καταλανούς οι άλλοτε παίκτες του Ολυμπιακού, Γιαγιά Τουρέ και Ερίκ Αμπιντάλ. Η Μπάρτσα πήγε… τρένο εκείνη τη σεζόν και κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας στον τελικό της Ρώμης τη Γιουνάιτεντ με 2-0.

Οιωνός τροπαίου για Μπάρτσα ή Μπάγερν!

  • 2012-13, ημιτελικά Champions League: Μπάγερν – Μπαρτσελόνα 4-0 και Μπαρτσελόνα – Μπάγερν 0-3.

Η… εκδίκηση για την 4άρα του 2009 ήταν απολαυστική για τους Βαυαρούς του Γιουπ Χάινκες που συνθλίβουν την Μπάρτσα του αείμνηστου Τίτο Βιλανόβα. Μίλερ (δύο), Μάριο Γκόμεζ, Ρόμπεν σκοράρουν στο πρώτο, Ρόμπεν, Μίλερ και ο Πικέ με αυτογκόλ στη ρεβάνς. Η Μπάγερν βρίσκει στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» την Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ και κατακτά το τρόπαιο με 2-1 χάρη στο τέρμα του Ρόμπεν στο 89’.

  • 2014-15, ημιτελικά Champions League: Μπαρτσελόνα – Μπάγερν 3-0 και Μπάγερν – Μπαρτσελόνα 3-2.

Σειρά της Μπάρτσα να πανηγυρίσει, μετά την άνετη 3άρα στο πρώτο με δύο γκολ του Μέσι κι ένα του Νεϊμάρ για την ομάδα του Λουίς Ενρίκε απέναντι στην Μπάγερν του… Γκουαρδιόλα. Τυπική η ρεβάνς (Μπενατιά, Λεβαντόφσκι, Μίλερ και δύο ο Νεϊμάρ, τα γκολ) και στον τελικό του Βερολίνο οι Καταλανοί νίκησαν 3-1 τη Γιουβέντους και κατέκτησαν το τελευταίο τους, ως σήμερα, Champions League.

Συμπερασματικά, όποτε συναντιούνται σε νοκ άουτ του Champions League σημαίνει σίγουρα… τρόπαιο! Τρομερό;

Οσο για τα ματς τους σε ουδέτερα, ως απόψε στη Λισσαβώνα; Η Μπάρτσα έπαιξε ξανά με Γερμανούς το 1979 στη Βασιλεία επικρατώντας 4-3 στην παράταση της Φορτούνα Ντίσελντορφ στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η, δε, Μπάγερν, σε ισάριθμους τελικούς, έπαιξε το 1974 (δύο φορές, υπήρχε επαναληπτικός τότε…) με την Ατλέτικο στις Βρυξέλλες και το 2001 με τη Βαλένθια στο Μιλάνο, όπου και πάλι δε νίκησε (το πήρε στα πέναλτι).


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 14/8/2020