Menu

Ο Μαραντόνα και… η Ελλάδα

Ο Μαραντόνα και… η Ελλάδα

Συνολικά τρεις φορές ο Μαραντόνα συναντήθηκε με Ελληνες. Η πρώτη, χρονικά ήταν στις 6 Οκτωβρίου 1988 και στον αγώνα της Τούμπας για το Κύπελλο UEFA ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Νάπολι. Ο κόσμος του «δικεφάλου» ανυπομονούσε να δει τον Αργεντινό σταρ από κοντά – ενδεικτικό ότι τα σχολεία, που τότε ήταν και απογευματινά, εκείνη τη μέρα έμειναν κλειστά! Η ιταλική ομάδα είχε νικήσει με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι στο «Σαν Πάολο», ο ΠΑΟΚ προερχόταν από νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με γκολάρα του Στέφανου Μπορμπόκη και είχε καλή ψυχολογία.

Ο Μαραντόνα και… η Ελλάδα

Τελικό; 1-1 με τη Νάπολι να προηγείται στο 17′ με τον Καρέκα και τον ΠΑΟΚ με τη σειρά του να απαντά με τον Σκαρτάδο στο 65′. Ο «δικέφαλος» πίεσε πολύ την ιταλική ομάδα, ήταν καλύτερος, αλλά έμεινε με την γλυκόπικρη γεύση της προσπάθειας. Μάλιστα στο τέλος της σεζόν η Νάπολι πήρε το τρόπαιο, αφού απέκλεισε στη συνέχεια τις Λοκομοτίβ Λειψίας, Μπορντό, Γιούβεντους και νίκησε στον διπλό τελικό την Στουτγκάρδη.

Ο Μαραντόνα συνδέθηκε δις και με την Εθνική μας: μια φορά αντιμέτωπος ως παίκτης, την άλλη ως προπονητής. Η πρώτη ήταν φυσικά το 1994 και στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, εποχή που ο αείμνηστος Αλκέτας Παναγούλιας είχε αποκαλύψει ότι είχε ονειρευτεί… τελικό Εθνικής με Βραζιλία (εντέλει έπιασε τη μια φιναλίστ).

Ο Μαραντόνα και… η Ελλάδα

Στην πρεμιέρα μας, στο ιστορικό, πρώτο μουντιαλικό μας παιχνίδι, η «αλμπισελέστε» νίκησε 4-0 με χατ τρικ του νεαρού, τότε, Μπατιστούτα ενώ ο Μαραντόνα πέτυχε το τρίτο γκολ της Αργεντινής που έμελλε να είναι και το τελευταίο του… Πριν τον αγώνα με τη Ρουμανία του Γκεόργκε Χάτζι για τους «16» ο 33χρονος, τότε, Ντιέγο βρέθηκε θετικός σε χρήση ουσιών μετά το παιχνίδι με την Νιγηρία στη φάση των ομίλων και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του τουρνουά. Η «αλμπισελέστε» ηττήθηκε με3-2 και αποκλείστηκε.

Και, το 2010 στη Νότια Αφρική, η Ελλάδα έπεσε ξανά με Αργεντινή, με Νιγηρία αλλά και με Νότια Κορέα.

Ο Μαραντόνα και… η Ελλάδα

Η Εθνική μας κατάφερε να σημειώσει την πρώτη της νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού νίκησε με 2-1 τη Νιγηρία, παίρνοντας τους πρώτους της βαθμούς στην ιστορία της, ενώ ο Σαλπιγγίδης πέτυχε και το πρώτο γκολ για τη χώρα στη διοργάνωση, με τον Τοροσίδη να πετυχαίνει το δεύτερο. Ωστόσο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν κατάφερε να προκριθεί τερματίζοντας στην τρίτη θέση. Στο ματς με την Αργεντινή, αν και αδιάφορη η «αλμπισελέστε» και παίζοντας με αλλαγές, μας νίκησε 2-0 ενώ ο Μαραντόνα είχε τσαντιστεί με ένα τον Καραγκούνη, επειδή τον… είπε στον Μέσι – ωστόσο τα είπαν, και τα βρήκαν μετά.

Τι είχε γίνει; Ο «Κάρα» ζήτησε από τον Μέσι να τηρήσει το fair play σε μια φάση του πρώτου ημιχρόνου, κάτι που προκάλεσε τη φραστική επίθεση του Μαραντόνα. Φραστική, τέσπα, του πε… πολλά! Απολαύστε…


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 26/11/2020