Menu

Αλλαξαν το ποδόσφαιρο, αλλά ήδη τους ξεπερνά

Αλλαξαν το ποδόσφαιρο, αλλά ήδη τους ξεπερνά

Μάντσεστερ Σίτι – Λιόν 1-3 και το φετινό… καρέ αυτού του πρωτόγνωρου Champions League έκλεισε με… Γαλλογερμανούς! Και ΟΚ, ο Εμανουέλ Μακρόν ασχολείται με το τόπι, η Αγκελα Μέρκελ σπάνια…

Έκπληξη ήταν, ως αποτέλεσμα, ως σκορ. Ναι, σύμφωνοι. Όχι όμως στο γήπεδο. Εκεί όπου η Σίτι, μακράν το πρώτο φαβορί για τον τίτλο από την αρχή της σεζόν, κατόρθωσε όχι μόνο να αποκλειστεί από την 7η ομάδας της Γαλλίας (!) αλλά και να ηττηθεί κατά κράτος στο γήπεδο. Τακτικά ο Ρούντι Γκαρσιά… κλείδωσε τον Πεπ Γκουαρδιόλα λες και είχε απέναντί του τον… Κίκε Σετιέν: δύο παίκτες πάνω στον Στέρλινγκ διαρκώς, αναγκάζοντάς τον να παίζει πολύ στα άκρα, πίεση στον Φερναντίνιο που είχε κάρτα από νωρίς, άπλωμα των γραμμών, μικρές αποστάσεις, λίγα λάθη, πρώτοι στην μπάλα. ΟΚ, ήθελε και τύχη, αυτό που χάνει ο Στέρλινγκ δευτερόλεπτα πριν το 1-2, απλά δεν χάνεται…

Ο Στέρλινγκ τη μόνη φορά που ξέφυγε από τις συμπληγάδες πέτρες, χάνει αυτό που δεν χάνεται αλλά κατά 95% είναι περιορισμένος, ο Ζέσους ωσεί παρόντας, ο Γκιντογάν παίζει για τέσσερις και ο Γκουαρδιόλα κάνει πολύ αργά την πρώτη αλλαγή αργά, αγνοώντας τους παίκτες που αλλάζουν παιχνίδι (τους Σίλβα) και με πίστη στο πλάνο.

Μπράβο, Πεπ, αλλάξατε 650 πάσες, συγχαρητήρια. Και; Και ουδείς έχει κατανοήσει αφενός τη διστακτικότητά του στο να προβεί σε αλλαγές, αφετέρου την εμμονή σε ένα πλάνο που δεν τραβάει και… αφετρίτου: Μαχρέζ αντί Φερναντίνιο; Σοβαρά;

Σοβαρά. Και οι τρεις λέξεις που εκφράζουν έναν υπερεκτιμημένο, υπερπροβεβλημένο από τα media, προπονητή, είναι «το μεγάλο εγώ». Ο Γκουαρδιόλα βάζει εαυτόν πάνω από τον σύλλογο. Όταν κατάλαβαν στην Μπάγερν το ποιόν του, του έδωσαν τα παπούτσια στο χέρι. Αποτέλεσμα τούτου; Επτά χρόνια σερί αποτυχίες.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο και ο Πεπ Γκουαρδιόλα ναι, άλλαξαν το ποδόσφαιρο. Αλλά το ίδιο το ποδόσφαιρο τους ξεπερνά πλέον και δίνει χώρο στον Γιούργκεν Κλοπ, τον Τόμας Τούχελ και, γιατί όχι, στον Ρούντι Γκαρσιά και τον Χάνζι Φλικ.

Ειρήσθω εν παρόδω, ημιτελικά με τρεις Γερμανούς τεχνικούς; Φλικ, Τούχελ, Νάγκελσμαν. Ουχί τυχαίον. Οι Ισπανοί, ας γυρίσουν στην Ισπανία. Και ο Πεπ στην Μπαρτσελόνα. Ενδιαφέρον θα είχε. 

Stat attack… 29 ετών

  • Για πρώτη φορά στην ιστορία του Champions League υπάρχουν, λοιπόν, δύο γαλλικές ομάδες στα ημιτελικά και για μόλις δεύτερη σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μετά το Κύπελλο UEFA 1992-93: Ντόρτμουντ – Οσέρ 2-0 και 0-2 (5-3 πέν.), Γιουβέντους – Παρί 2-1 και 1-0. Το είχε πάρει η Γιουβέντους.
  • Για πρώτη φορά από το 1995-96 δεν υπάρχουν αγγλικές και ισπανικές ομάδες στην 4άδα! Τότε: Αγιαξ – Παναθηναϊκός 0-1 και 3-0, Γιουβέντους- Ναντ 2-0 και 2-3.
  • Για πρώτη φορά από το 2012-13 υπάρχουν ομάδες δύο χωρών στα ημιτελικά. Τότε, Μπάγερν – Μπαρτσελόνα 4-0 και 3-0, Ντόρτμουντ – Ρεάλ 4-1 και 0-2.
  • Μόνο το 1990-91 υπήρξαν ημιτελικά στο Πρωταθλητριών χωρίς Αγγλους, Ισπανούς και Ιταλούς. Τότε, Ερυθρός Αστέρας, Μαρσέιγ, Σπαρτάκ και Μπάγερν και το τρόπαιο είχαν πάρει οι Σέρβοι.