Menu

Mundostories #146 Οι καλύτερες ομάδες που έμειναν εκτός Μουντιάλ

Mundostories #146 Οι καλύτερες ομάδες που έμειναν εκτός Μουντιάλ

🏆 𝟓𝟒 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 146 👇 𝚶𝛊 𝛋𝛂𝛌𝛖𝛕𝛆𝛒𝛆ς 𝛐𝛍𝛂𝛅𝛆ς 𝛑𝛐𝛖 𝛆𝛍𝛆𝛊𝛎𝛂𝛎 𝛆𝛋𝛕𝛐ς 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌

O αποκλεισμός της εθνικής Ιταλίας από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τόσο της Ρωσίας το 2018 όσο και του Κατάρ το 2022, ενώ στο μεσοδιάστημα… κατέκτησε το Euro, ήταν ένα ποδοσφαιρικό σοκ – και διπλό μάλιστα. Ομως αυτό είχε να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι οι «ατζούρι» ήταν ανέκαθεν παρόντες στη γιορτή του ποδοσφαίρου. Με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια, αυτή η Ιταλία δεν μπαίνει καν στη δεκάδα των σπουδαίων ομάδων που αποκλείστηκαν από Μουντιάλ.

Τι να πει κανείς για τη Γαλλία των Ερίκ Καντονά, Νταβίντ Ζινολά, Ντιντιέ Ντεσάν, Λοράν Μπλαν, Μαρσέλ Ντεσαγί και Ζαν Πιερ Παπέν που αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 με το ιστορικό «σοκ» της 17ης Νοεμβρίου 1993 όταν ηττήθηκε από την άσημη, τότε, Βουλγαρία στο Παρίσι; Πέντε χρόνια μετά, πολλοί από την ομάδα αυτή κατέκτησαν το τρόπαιο, στην ίδια πόλη!

Κι αν ο «φονιάς» της Γαλλίας το 1993 λεγόταν Εμίλ Κονσταντίνοφ, ο Ελληνας που κατέστρεψε τις ελπίδες των Σοβιετικών για πρόκριση στου Μουντιάλ του 1978 ήταν ο Λάκης Παπαϊωάννου! Αυτός πέτυχε το γκολ της νίκης (1-0 στη Θεσσαλονίκη) το 1977 για την εθνική μας που βρέθηκε σε τροχιά πρόκρισης, αλλά στο τελευταίο ματς ηττήθηκε 3-0 από την Ουγγαρία. Με Ολεγκ Μπλαχίν, Νταβίντ Κιπιάνιν, Λεονίντ Μπούριακ, «κορμό» από τη πανίσχυρη Ντιναμό Κιέβου και προπονητή τον Νικίτα Σιμονιάν, η ομάδα της ΕΣΣΔ ήταν από τις πιο δυνατές στον κόσμο…

Μία άλλη εθνική που θα έπρεπε να έχει παίξει σε Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά αποκλείστηκε, ήταν η Σκωτία του 1970. Τη ραχοκοκαλιά της αποτελούσαν παίκτες της Σέλτικ, της μοναδικής ομάδας στον πλανήτη που έχει κατακτήσει το quadraple (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Λιγκ Καπ, Κύπελλο Πρωταθλητριών) το 1967. Αρκετούς διεθνείς είχε και η Ρέιντζερς, Κυπελλούχος Ευρώπης το 1972 ενώ στελέχη της ομάδας ήταν και θρύλοι του αγγλικού ποδοσφαίρου, όπως ο Ντένις Λο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Μπίλι Μπρέμνερ της Λιντς. Πώς έμεινε εκτός αυτή η σούπερ ομάδα; Στον καθοριστικό αγώνα των προκριματικών ηττήθηκε 3-2 στο Αμβούργο από τη Δυτική Γερμανία των Γκερντ Μίλερ, Φραντς Μπέκενμπαουερ, Μπέρτι Φογκτς και άλλων, και η οποία θα κυριαρχούσε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο την επόμενη δεκαετία.

Αν, όμως, έπρεπε να επιλέξουμε μία η οποία είχε τις προδιαγραφές να φτάσει ακόμα και μέχρι τον τελικό, αλλά δεν… συμμετείχε καν, πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι 36 χρόνια πίσω. Τι έφταιξε και η κορυφαία Ολλανδία της μετά-Κρόιφ εποχής έμεινε εκτός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού το 1986; Σε ένα ματς κρίθηκαν τα πάντα, οι «οράνιε» ηττήθηκαν τον Οκτώβριο του 1985 από το Βέλγιο, το οποίο πήγε στο Μεξικό και έγραψε ιστορία με τη συμμετοχή στην τετράδα.

Πολύ μεγάλη ομάδα οι Βέλγοι, τότε, αλλά ακόμα μεγαλύτερη οι «οράνιε» του Λίο Μπεενχάκερο οποίος είχε αντικαταστήσει τον «προφέσορα» Ρίνους Μίχελς που αντιμετώπισε καρδιακό επεισόδιο. Η ομάδα τους αποτελείτο από τους Χανς φαν Μπρόκελεν, Αντρι φαν Τίχελεν, Ρόναλντ Κούμαν, Φρανκ Ράικαρντ, Ρουντ Γκούλιτ, Μάρκο φαν Μπάστεν (σ.σ. δεν έπαιξε λόγω τιμωρίας στο κρίσιμο ματς με το Βέλγιο), δηλαδή τους ίδιους που τρία χρόνια αργότερα κατέκτησαν το Euro 1988 με τον Μίχελς στον πάγκο.