Menu

Mundostories #151 Γκάρι Λίνεκερ, ο άνθρωπος των δύο Μουντιάλ

Mundostories #151 Γκάρι Λίνεκερ, ο άνθρωπος των δύο Μουντιάλ

🏆 𝟒𝟗 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 151 👇 𝚶 𝛂𝛎𝛉𝛒𝛚𝛑𝛐ς 𝛕𝛚𝛎 𝛅𝛖𝛐 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌

Μεξικό, 1986. Η Αγγλία συμπληρώνει 20 χρόνια χωρίς τίτλο σε Μουντιάλ αλλά ο… άνθρωπος-γκολ εκείνη ό,τι περνούσε από το χέρι του για να οδηγήσει εκ νέου τα «τρία λιοντάρια» στα υψηλά στρώματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ωστόσο ήταν απελπιστικά μόνος.

Μπορεί ο Γκάρι Λίνεκερ δεν κατάφερε να σκοράρει στα δύο πρώτα ματς του ομίλου (στα οποία δεν σκόραρε καθόλου η Αγγλία), το ένστικο του σκόρερ «ξύπνησε» στη συνέχεια και με χατ-τρικ κόντρα στην Πολωνία, έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του. Δύο γκολ στο παιχνίδι της φάσης των «16» κόντρα στην Παραγουάη και ακόμα μία πρόκριση, ωστόσο στα προημιτελικά τέθηκε αντιμέτωπος με ένα διαιτητικό λάθος και ένα θαύμα της φύσης (Μαραντόνα… επί δύο), με συνέπεια να μην τα καταφέρει το ίδιο καλά.

Είχε την ευκαιρία, πάντως, αφού ήταν αυτός που μείωσε για την Αγγλία (ολοκλήρωσε το τουρνουά έχοντας σημειώσει τα 6 από τα 7 γκολ των Αγγλων) και είχε και μία σπουδαία ευκαιρία στα τελευταία λεπτά για να ισοφαρίσει, αλλά δεν τα κατάφερε.

Γεννημένος στο Λέστερ, από εκεί ξεκίνησε, κέρδισε με τις «αλεπούδες» την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, την ακολούθησε ξανά στη δεύτερη αλλά έγινε βασικός και την οδήγησε ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας. Χρίστηκε διεθνής και τον απέκτησε η Εβερτον: έβαλε 40 γκολ σε 57 παιχνίδια συνολικά, από καλός φορ, σε μια σεζόν εξελίχθηκε στον κορυφαίο φορ της χώρας.

Νομοτελειακά, το Μουντιάλ του Μεξικού ήταν η κορωνίδα ίσως της πιο καλής χρονιάς της καριέρας του. άλλωστε το 1986 ήταν η χρονιά της ζωής του: τότε γνώρισε τη γυναίκα και μητέρα των τεσσάρων γιων του, τη Μισέλ, τότε έγινε παγκόσμιο αστέρι, τότε βγήκε πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ, τότε 1986 πήρε τη μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Στα 26 του, ως επιλογή του Τέρι Βέναμπλς και με παρτενέρ την επίθεση τον σπουδαίο Ουαλό φορ Μαρκ Χιούζ. Ωστόσο δεν ταίριαξε στη φιλοσοφία της ομάδας, ειδικότερα από τη στιγμή που ανέλαβε ο Γιόχαν Κρόιφ, ήταν εμφανές ότι παρά τα 21 γκολ της πρώτης σεζόν, δεν ήταν πρώτη επιλογή, επειδή το στυλ του παιχνιδιού του δεν πλησίαζε τα στάνταρ της ολλανδικής γεωμετρίας που είχε ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» στο μυαλό του.

Έφυγε από τη Μπαρσελόνα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1989. Επέλεξε την Τότεναμ αν και ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον τον ήθελε για να πλαισιώσει ξανά τον Χιούζ, αυτή τη φορά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με στόχο το Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990, στο Λονδίνο δούλεψε σκληρά, όπως τα πρώτα χρόνια της καριέρας του και αγαπήθηκε στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» όσο λίγοι.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 ήταν και πάλι εκ των κορυφαίων, η Αγγλία δεν τα κατάφερε αλλά πήγε ως τα ημιτελικά, όπου τη σταμάτησαν οι Γερμανοί στα πέναλτι. Ένα δράμα που ο Λίνεκερ αποτύπωσε με μια ατάκα που αποτελεί σημείο αναφοράς έκτοτε: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ απλό παιχνίδι. 22 άνδρες τρέχουν 90 λεπτά πίσω από μια μπάλα και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί».

Από την εθνική Αγγλίας αποχώρησε στο Euro του 1992, εκείνο το «τρελό» τουρνουά που κατέκτησαν οι Δανοί και ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μέχρι ασφαλώς το δικό μας θαύμα του 2004. Συμπλήρωσε 80 εμφανίσεις, σκόραρε 48 γκολ, μόλις ένα λιγότερο από το θρύλο Μπόμπι Τσάρλτον.

Στην Ιαπωνία ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, δεν κατόρθωσε να μετατραπεί στον πρεσβευτή του ποδοσφαίρου που είχε στο μυαλό του όταν πήρε τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στη Ναγκόγια, την πόλη της Toyota. Και αποσύρθηκε στα 34 του με τον συνολικό απολογισμό της καριέρας του να φτάνει στα 325 γκολ σε 461 εμφανίσεις!