Menu

Ο Ολυμπιονίκης των πρώτων αγώνων που πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

Ο Ολυμπιονίκης των πρώτων αγώνων που πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

Στο ενσταντανέ ο Αλφρεντ Φλάτοφ, στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1896, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γεννήθηκε σαν σήμερα, 3 Οκτωβρίου του 1869.

Δεν είναι ευρέως γνωστή η ιστορία του. Και ο Αλφρεντ και ξάδερφός του, Γκούσταβ, ήταν Ολυμπιονίκες. Κι οι δύο θα ήταν περήφανοι ως Γερμανοί εάν δεν ήταν Εβραίοι και δεν περνούσαν τα πάνδεινα από τους ναζί. Η κατάληξή τους κοινή: πέθαναν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Πιο άτυχος ο Γκούσταβ που πέθανε λίγο πριν την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τους συμμάχους…

Ο Αλφρεντ ήταν μέλος του Εβραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου, από νωρίς έδειξε την κλάση του στη γυμναστική και στην Αθήνα το 1896 κέρδισε τρία χρυσά κι ένα αργυρό. Τα χρυσά ήταν στο δίζυγο (ατομικό και ομαδικό), στο ομαδικό του μονόζυγου, ενώ ήταν δεύτερος στο ατομικό του μονόζυγου.

Το 1933 όταν άρχισαν οι διώξεις των Εβραίων από τους Ναζί οι Φλάτοφ κατέφυγαν στην Ολλανδία για να γλυτώσουν τις διώξεις. Η επιλογή τους αποδείχτηκε άστοχη. Το 1939 οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ολλανδία και ακολούθησαν τη μοίρα των Εβραίων της χώρας. Ο Άλφρεντ πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερεζίν στις 28 Δεκεμβρίου 1942.

Μετά τον πόλεμο αποκαταστάθηκε από τους Γερμανούς. Ένας δρόμος κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου φέρει το όνομά του, ενώ τα γερμανικά ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν και γραμματόσημο με τη μορφή του.