Menu

Mundostories #153 Το… μαγείρεμα πριν από την κλήρωση

Mundostories #153 Το… μαγείρεμα πριν από την κλήρωση

🏆 𝟒𝟕 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 153 👇 𝚻𝛐… 𝛍𝛂𝛄𝛆𝛊𝛒𝛆𝛍𝛂 𝛑𝛒𝛊𝛎 𝛂𝛑𝛐 𝛕𝛈𝛎 𝛋𝛌𝛈𝛒𝛚𝛔𝛈

Μικρό σκάνδαλο στο Μουντιάλ της Ιταλίας και… πρόωρα. Ο καταρτισμός των γκρουπ δυναμικότητας του 1990 ανακοινώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1989 και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, όσον αφορά στην πρώτη εξάδα.

Η FIFA λάμβανε υπ’ όψιν τις επιδόσεις των χωρών στο Μουντιάλ του 1986 πρωτίστως και εάν χρειαζόταν του 1982. Εξι από τις χώρες που απάρτιζαν τα προημιτελικά στο Μεξικό προκρίθηκαν στο Μουντιάλ του 1990, ωστόσο η Ιταλία που ήταν διοργανώτρια δεν είχε φτάσει στους «8» της προηγούμενης διοργάνωσης κι έτσι έπρεπε να πάρει τη θέση κάποιας από αυτές τις χώρες. Τρεις από τις έξι είχαν αποκλειστεί στα προημιτελικά, η Βραζιλία, η Αγγλία και η Ισπανία. Η Βραζιλία, όμως, ήταν τρίτη στο Μουντιάλ του 1982 και γλίτωσε. Τόσο τα «λιοντάρια», όσο και οι «φούριας ρόχας» είχαν αποκλειστεί στον δεύτερο γύρο εκείνου του Μουντιάλ και μάλιστα οι Ισπανοί στα πέναλτι, παρ’ όλα αυτά η FIFA επέλεξε με μία αμφιλεγόμενη απόφαση να κρατήσει στους «ισχυρούς» την Αγγλία.

Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ζοάο Χαβελάνζε, είχε δηλώσει πριν την εκδήλωση πως οι Ισπανοί θα υπερείχαν, με δεδομένο και ότι είχαν παρουσία στο Μουντιάλ του 1978, εν αντιθέσει με τους Αγγλους που ήταν απόντες. Στην ιβηρική χώρα θεώρησαν ότι ήταν προαποφασισμένο η Αγγλία να τοποθετηθεί στην έκτη θέση, ώστε να τεθεί επικεφαλής του 6ου ομίλου, οι αγώνες του οποίου διεξάγονταν στο Κάλιαρι, αρκετά μακριά από τις μεγαλουπόλεις της Ιταλίας, όπου οι Αγγλοι χούλιγκαν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα.

«Αισθανόμαστε ότι μας έκλεψαν. Ηθελαν την Αγγλία να αγωνιστεί στο Κάλιαρι πάση θυσία. Οπότε εφηύραν αυτήν τη φόρμουλα», δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ισπανίας, Λούις Σουάρεθ. «Η μέθοδος βασίστηκε στις εμφανίσεις των ομάδων κατά τη διάρκεια των δύο προηγουμένων Μουντιάλ. Η Αγγλία άξιζε την έκτη θέση. Δεν υπάρχει καμία σχέση με τον αγγλικό χουλιγκανισμό», ήταν η απάντηση της FIFA. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, από την πλευρά του, μετά την κλήρωση των ομίλων, είχε τα δικά του παράπονα: «Θα ήθελα μερικές εξηγήσεις, επειδή ειλικρινά δεν μου φαίνονται και τόσο καθαρά τα πράγματα».

Εντέλει, από τις έξι επικεφαλής (τότε στο Μουντιάλ μετείχαν 24 ομάδες) η Ισπανία βγήκε πρώτη στον όμιλο της, με Βέλγιο, Ουρουγουάη και Νότια Κορέα, αλλά αποκλείστηκε στην παράταση από τη Γιουγκοσλαβία.