Menu

Το πρώτο… τρίποντο

Το πρώτο… τρίποντο

6 Οκτωβρίου 1984. Σαν σήμερα ο Νίκος Σταυρόπουλος σημειώνει στον αγώνα Πανιώνιος – ΠΑΟΚ, το πρώτο τρίποντο στην ιστορία του πρωταθλήματος μπάσκετ, αφού ο κανονισμός του τριπόντου εφαρμόζεται για πρώτη φορά την περίοδο αυτή, πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του στο ΝΒΑ. Τον αγώνα διαιτητεύει ο Κώστας Ρήγας που διεξάγεται νωρίτερα από τους υπόλοιπους της πρώτης αγωνιστικής της περιόδου 1984-85 επειδή ήταν… τηλεοπτικός.

Γι’ αυτό είχε αρχίσει στις 17:00, νωρίτερα από όλα τα υπόλοιπα ματς της 1ης αγωνιστικής της Α1 και όλη η Ελλάδα είδε ότι το πρώτο τρίποντο πέτυχε ο «Μάτζικ». Έτσι τον είχαν «βαφτίσει» οι φίλοι του ΠΑΟΚ από την εποχή που έπαιζε στον Γυμναστικό Λάρισας – πήρε μεταγραφή για τον «Δικέφαλο» το καλοκαίρι του ’83 – για το περίτεχνο, μαγικό στυλ παιχνιδιού του, που θύμιζε τον Μάτζικ Τζόνσον.

«Σε εκείνο το ματς ο Κώστας Μίσσας του Πανιώνιου είχε νωρίτερα επιχειρήσει χωρίς επιτυχία δύο ή τρεις φορές να σουτάρει έξω από τα 6,25 μέτρα, που ήταν η απόσταση τότε. Αλλά ο «Μάτζικ», στην πρώτη προσπάθεια που έκανε, ευστόχησε!

Παραδόξως, από λάθος στο φύλλο αγώνα αναγράφεται ο Μάνθος Κατσούλης, ο οποίος μέχρι την περίοδο 1991-92 που θα αγωνίζεται στην Α1 θα επιχειρήσει μονοψήφιο αριθμό τριπόντων. Λίγες μέρες όμως πριν, ο Γιώργος Καλαφατάκης, έχει πετύχει το πρώτο τρίποντο επί ελληνικού εδάφους στον αγώνα Ιωνικός Νικαίας – Χαποέλ 74-77 για το Κύπελλο Κόρατς.