Menu

Ο Μαραντόνα στην Τούμπα…

Ο Μαραντόνα στην Τούμπα…

Όσα χρόνια και αν περάσουν, η ατάκα του «Θεού» Ντιέγκο Μαραντόνα, το βράδυ της 6ης του Οκτώβρη 1988, θα συνοδεύει για πάντα τον «μύθο» της Τούμπας!

Στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1988-89, ο «δικέφαλος του Βορρά» βρήκε στον δρόμο του τη Νάπολι του Μαραντόνα, του Καρέκα, του Αλεμάο. To 1-0 του πρώτου παιχνιδιού, οδήγησε κάτι παραπάνω από 45.000 κόσμο στο γήπεδο της Τούμπας προκειμένου να… σπρώξει τον ΠΑΟΚ να πετύχει ένα μικρό θαύμα.

Η άφιξη και η παραμονή της Νάπολι στη Θεσσαλονίκη έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Την ημέρα του αγώνα, σαν σήμερα 6 Οκτωβρίου η Τούμπα γέμισε ασφυκτικά, δυόμισι ώρες πριν την έναρξη, με τους οπαδούς να δημιουργούν μία «κολασμένη» ατμόσφαιρα. Όταν βγήκε ο Μαραντόνα για προθέρμανση και ξεκίνησε να κάνει κόλπα με την μπάλα, άκουσε το πλήθος να τον… αποδοκιμάζει.

Το γκολ του Καρέκα βέβαια στο 17’, μείωσε στο ελάχιστο τις πιθανότητες του ΠΑΟΚ. Οι παίκτες όμως του Ρίνους Ισραελ, κάθε άλλο παρά τα παράτησαν. Ενδεικτικό είναι πως μέχρι το 60ο λεπτό ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει 16 κόρνερ (!), με την πίεση του προς τα καρέ της Νάπολι να είναι τεράστια. Τελικά, στο 17ο κόρνερ στο 64ο λεπτό, ο Σκαρτάδος πήδηξε πιο ψηλά από όλους μέσα στην περιοχή των Ιταλών και «έγραψε» το 1-1, που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

Εκείνο -ωστόσο- που θυμούνται οι περισσότεροι μέχρι και σήμερα δεδομένου πως η εικόνα έκανε το γύρο του κόσμου, σημειώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, όταν η Νάπολι κέρδισε κόρνερ μπροστά στη Θύρα 4.

Ο Μαραντόνα που πήγε να το εκτελέσει δέχτηκε πάσης φύσεως αντικείμενα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να δοθεί συνέχεια στο παιχνίδι. Με τα πολλά τα κατάφερε, όμως οι συγκεκριμένες εικόνες συνοδεύτηκαν από πολλά σχόλια στα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ωστόσο με τη λήξη του αγώνα, πάντως, ο Μαραντόνα χειροκρότησε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ! Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του στον ρεπόρτερ της RAI, δευτερόλεπτα μετά το τέλος του παιχνιδιού κι αφού χάρισε τη φανέλα του στον Κυριάκο Αλεξανδρίδη: «Έχω παίξει πολλά παιχνίδια, αλλά δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα! Δεν μπορούσαμε να βρούμε καθόλου ρυθμό. Ακόμα και γι’ αυτούς (σ.σ. παίκτες του ΠΑΟΚ) ήταν δύσκολο. Θα μπορούσαν να τα πάνε ακόμα καλύτερα».