Menu

Mundostories #155 Η γκολάρα και η πίκρα του Χάτζι

Mundostories #155 Η γκολάρα και η πίκρα του Χάτζι

🏆 𝟒𝟓 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 155 👇 𝚮 𝛄𝛋𝛐𝛌𝛂𝛒𝛂 𝛋𝛂𝛊 𝛈 𝛑𝛊𝛋𝛒𝛂 𝛕𝛐𝛖 𝚾𝛂𝛕𝛇𝛊

«Εχω πετύχει κι άλλες γκολάρες, αλλά αυτή ναι, θα μείνει στην ιστορία». Με την ατάκα αυτή στις 18 Ιουνίου 1994 ο Γκεόργκε Χάτζε υπενθύμισε στον ποδοσφαιρικό πλανήτη και τη δική του αξία μα και την παρουσία της Ρουμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και στα γήπεδα του Νέου Κόσμου οι Καρπάθιοι πραγματικά διέπρεψαν, με αποκορύφωμα την καταπληκτική γκολάρα του «Μαραντόνα των Καρπαθίων» ενάντια στην Κολομβία. Μια Κολομβία που στα προκριματικά είχε, μεταξύ άλλων, διαλύσει με 5-0 την Αργεντινή στο Μπουένος Αϊρες αλλά οι Ρουμάνοι του Ανχελ Ιορντανέσκου της… έκοψαν τον αέρα.

Στο 34’ εκείνο του αγώνα o Ντορινέλ Μουντεάνου από τα δεξιά έδωσε την μπάλα στον εμβληματικό αρχηγό της εθνικής Ρουμανίας και έκανε την κίνηση να βγει στην πλάτη του. Αν και υπήρχαν τρεις παίκτες γύρω από τον Χάτζι, κανείς δεν έκανε την κίνηση να πέσει πάνω του γιατί περίμεναν είτε να πασάρει στον παίκτη που βγήκε στην πλάτη του, είτε να σεντράρει. Αυτός όμως έκανε το αδιανόητο: Σήκωσε το κεφάλι του, ζύγισε το θαυματουργό αριστερό του και έστειλε το τόπι συστημένο στο απέναντι, επίσης αριστερό, «παραθυράκι» του Κολομβιανού τερματοφύλακα Οσκαρ Κόρδοβα, κάνοντας το 2-0. Η Ρουμανία κέρδισε με 3-1 το παιχνίδι, αλλά ό,τι έμεινε να θυμούνται οι περισσότεροι, ήταν αυτό το γκολ ασύλληπτης ομορφιάς.

Δεν ήταν το μόνο του γκολ στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Ακολούθησε άλλο ένα, στη μόνη ήττα της Ρουμανίας στη φάση των ομίλων από την Ελβετία, με το κερασάκι στην τούρτα να μπαίνει στην -όπως θεωρείται- κορυφαία στιγμή της ιστορίας των Βαλκάνιων, την επικράτηση κόντρα στην Αργεντινή στους «16», με τον Χάτζι να αφήνει… χαζούς τη μισή άμυνα της «αλμπισελέστε» σερβίροντας το δεύτερο γκολ και να… καθαρίζει νίκη και πρόκριση με ασύλληπτο -και σίγουρα παράταιρο του τρόπου παιχνιδιού του- σπριντ και τελείωμα στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου.

Ακολούθησε όμως η προσγείωση στα προημιτελικά. Οι πραγματιστές Σουηδοί περιόρισαν τη δημιουργικότητα και έμπνευση των Ρουμάνων, οι οποίοι ισοφάρισαν μεν στο φινάλε, στέλνοντας την πρόκριση στην παράταση, εκεί όμως, παρότι προηγήθηκαν, εν τούτοις υπέστησαν το ίδιο, με τους Σκανδιναβούς να ισοφαρίζουν στο τέλος και να είναι αυτοί που στα πέναλτι πήραν το εισιτήριο για την τετράδα. «Η μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής μου», ξεστόμισε ο Χάτζι.

Έκανε λάθος όμως. Διότι οι Ρουμάνοι όσο ανέλπιστα πήγαν στα τελικά, άλλο τόσο ανέλπιστα ήταν στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου τότε.

Στα προκριματικά είχαν αποκλείσει την Ουαλία με γκολ στις καθυστερήσεις, στο τελευταίο ματς του ομίλου, ο Ιορντανέσκου άφησε εκτός Μουντιάλ κοτζάμ Μάριους Λάκατους (της Οβιέδο τότε) λόγω της κόντρας του και στα αμερικάνικα γήπεδα παρουσιάστηκε μια άκρως καλοδουλεμένη ομάδα. Αρχικά η Ρουμανία νίκησε την Κολομβία, κατόπιν δέχθηκε ράπισμα με 4-1 από την Ελβετία και στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου νίκησαν 1-0 τους διοργανωτές των ΗΠΑ με γκολ του Νταν Πετρέσκου στα πρώτα λεπτά.

Στους «16» οι Καρπάθιοι συνάντησαν, όπως και το 1990, την Αργεντινή αλλά αυτή τη φορά οι δυο… Μαραντόνα δεν θα συναντιόταν, καθώς ο Αργεντινός πιάστηκε ντοπαρισμένος λίγο πριν το τελευταίο παιχνίδι των ομίλων (μετά το 4-0 με την Ελλάδα). Και πέτυχαν μια ιστορική νίκη με 3-2 σε ένα παιχνίδι που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στη σύγχρονη εποχή των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Μια πορεία που εντέλει σταμάτησε στα προημιτελικά του Μουντιάλ από την Σουηδία του Χένρικ Λάρσον, του Κένεθ Αντερσον και του Τόμας Μπρολίν και, δη, στα πέναλτι με… μοιραίους τους Νταν Πετρέσκου και Μίοντραγκ Μπελοντέντιτσι. Το ειρωνικό της όλης υπόθεσης είναι ότι στην τελευταία προπόνηση πριν τον προημιτελικό ο Ιορντανέσκου είχε αφιερώσει αρκετή ώρα στις εκτελέσεις πέναλτι. Εκεί ο Πετρέσκου αναδείχθηκε νικητής του άτυπου τουρνουά με… 6/6 προσπάθειες.