Menu

Mundostories #156 Η… κατάρα της πρωταθλήτριας Κόσμου

Mundostories #156 Η… κατάρα της πρωταθλήτριας Κόσμου

🏆 𝟒𝟒 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 156 👇 𝚮… 𝛋𝛂𝛕𝛂𝛒𝛂 𝛕𝛈ς 𝛑𝛒𝛚𝛕𝛂𝛉𝛌𝛈𝛕𝛒𝛊𝛂ς 𝚱𝛐𝛔𝛍𝛐𝛖

Είθισται η εκάστοτε πρωταθλήτρια Κόσμου να αποτελεί και το φαβορί στο επόμενο. Συχνά, είτε το διεκδικούσε είτε το κατακτούσε, με τελευταία βέβαια που πήρε συνεχόμενους τίτλους να είναι η Βραζιλία το 1958 – 1962 και την ίδια να φτάνει κοντά με την ήττα της το 1998 από τη Γαλλία.

Σαν να τις καταράστηκε έκτοτε η «σελεσάο» τις πρωταθλήτριες. Διότι μονάχα μία πρωταθλήτρια κόσμου έχει καταφέρει να προκριθεί από τον όμιλο από το 2002!

Η αρχή έγινε στη διοργάνωση της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας με την οικτρά απογοητευτική Γαλλία. Ο Ροζέ Λεμέρ τα έκανε… μούτι, ο Ζινεντίν Ζιντάν ήταν τραυματίας και οι «μπλε» δεν έβαλαν ούτε… γκολ στα ματς με Σενεγάλη (0-1), Ουρουγουάη (0-0), Δανία (0-2).

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2006 στη Γερμανία, η Γαλλία ήταν αυτή που απέκλεισε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία και επέστρεψε στον τελικό, χάνοντας στα πέναλτι από την Ιταλία. Η πρόκριση ήρθε στα προημιτελικά.

Ο Μαρσέλο Λίπι παρέμεινε στον πάγκο των «ατζούρι», οδηγώντας τους και στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, όπου η πτώση τους ήταν εκκωφαντική. Για πρώτη φορά στην ιστορία η «σκουάντρα ατζούρα» δεν νίκησε ούτε σε ένα ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου, παίζοντας στον όμιλο με Νέα Ζηλανδία (1-1), Παραγουάη (1-1) και Σλοβακία (2-3). Και αποκλείστηκε φυσικά.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ θριαμβεύτρια ήταν η Ισπανία ήταν η θριαμβεύτρια, νικώντας στον τελικό την Ολλανδία. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε είχε ξανά στη διάθεσή του μια πλειάδα αστέρων, στη Βραζιλία, αλλά η κακή μέρα φάνηκε από την αρχή: συντριβή 5-2 από την Ολλανδία, ήττα 2-0 από τη Χιλή και ένα 3-0 επί της Αυστραλίας άνευ αντικρίσματος. Η ομάδα που πήρε back to back Euro (2008 και 2012) και ενδιάμεσα το Μουντιάλ 2010, βυθίστηκε αύτανδρη…

Το ’14 ο τίτλος κατέληξε στη Γερμανία η οποία το 2018, στη Ρωσία απογοήτευσε. Στο εναρκτήριο παιχνίδι της ηττήθηκε με 1-0 από το Μεξικό, ακολούθως νίκησε με ανατροπή κόντρα τη Σουηδία (2-1) και άπαντες περίμεναν ότι θα τελείωνε τη δουλειά στο ματς με τη Νότιο Κορέα. Φευ… Παρά τις 28 τελικές και το συντριπτικό ποσοστό κατοχής (74%), οι μόνοι που σκόραραν (δις) ήταν οι αδιάφοροι βαθμολογικά Ασιάτες και, δη, στις καθυστερήσεις (92’, 96’).

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 η ομάδα που θα προσπαθήσει να «ξορκίσει» την κατάρα του νικητή είναι φυσικά η Γαλλία. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν έχει κληρωθεί στο τέταρτο γκρουπ μαζί με Δανία, Τυνησία και Αυστραλία…