Menu

Mundostories #157 Η Τουρκία τριταθλήτρια Κόσμου

Mundostories #157 Η Τουρκία τριταθλήτρια Κόσμου

🏆 𝟒𝟑 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 157 👇 𝝜 𝝩𝝾𝞄𝞀𝝹𝝸𝝰 𝞃𝞀𝝸𝞃𝝰𝝷𝝺𝝶𝞃𝞀𝝸𝝰 𝝟𝝾𝞂𝝻𝝾𝞄

Στην Απω Ανατολή το 2002 Ο μεγάλος Χακάν Σουκούρ οδήγησε την Τουρκία στην κατάκτηση της τρίτης θέσης του Μουντιάλ. Μάλιστα, το πρώτο γκολ που πέτυχε εναντίον της συνδιοργανώτριας Νότιας Κορέας (3-2, στον μικρό τελικό), στο μόλις 11ο δευτερόλεπτο του αγώνα, κατέρριψε ένα ρεκόρ που διαρκούσε 40 χρόνια. Αυτό του γρηγορότερου γκολ σε Μουντιάλ, επίδοση που κατείχε (με 15″) ο Βάσλαβ Μάζεκ στον αγώνα Μεξικού – Τσεχοσλοβακίας, στο Μουντιάλ του 1962.

Η Τουρκία έγραψε ιστορία και αναμφισβήτητα υπήρξε η μεγαλύτερη έκπληξη της διοργάνωσης. Και αν δεν ήταν… στη μέση η Βραζιλία, στον ημιτελικό, μπορούσε και παραπάνω! Διότι η τότε αρμάδα του Σενιόλ Γκιουνές φάνηκε πλήρως και απόλυτα προετοιμασμένη για έναν κοπιαστικό μαραθώνιο, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι εμφανίστηκαν, από παιχνίδι σε παιχνίδι, καλύτεροι και πάντα σε άριστη φυσική κατάσταση.

Η άμυνά της, με επικεφαλής τον τερματοφύλακα Ρουστού Ρετσμπέρ και τους Φατίχ Ακιέλ (αργότερα πέρασε από τον ΠΑΟΚ), Αλπάι Οτσαλάν, Εργκιούν Πενμπέ, Μπουλέντ Κορκμάζ, δεν άφηνε περιθώρια στους αντιπάλους να αναπτύξουν πρωτοβουλίες. Και σε δεύτερο «χέρι» οι μπαρουτοκαπνισμένοι Τουγκάι Κερίμογλου (Μπλάκμπερν, Ρέιντζερς), Εμρέ Μπελόζογλου (Ιντερ). Στα άκρα οι Χασάν Σας (και πρώτη εναλλακτική τον Ουμίτ Νταβαλά), Ιλχάν Μανσίζ, επιτελικός ο Γιλντιράι Μπαστούρκ (Λέβερκουζεν) και μπροστά ο Χακάν Σουκούρ.

Δεν υπήρξε παιχνίδι σε εκείνο το Μουντιάλ στο οποίο υστέρησε η Τουρκία. Τόσο εναντίον της Βραζιλίας όσο και στον αγώνα της Σεούλ με τη Νότια Κορέα, δεν έχασε ποτέ την ψυχραιμία της και κάθε ενέργεια των παικτών της ήταν μετρημένη και καλά μελετημένη.

Ομοιογενές σύνολο, με φυσικές και τεχνικές αρετές που αποδιοργάνωσαν τις σκέψεις των αντιπάλων και τους έκαναν να χάσουν τον ρυθμό και την αυτοπεποίθησή τους.

Στηριζόμενη κυρίως σε ένα σύστημα 4-2-3-1 με γρήγορες αντεπιθέσεις, η Τουρκία σημείωσε το καλοκαίρι του 2002 τη μεγαλύτερή της επιτυχία καταλαμβάνοντας την 3η θέση, 48 χρόνια μετά τη μοναδική της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο όμιλος με Βραζιλία, Κόστα Ρίκα και Κίνα τους έδωσε κίνητρο να προσπαθήσουν για την υπέρβαση και την πρόκριση. Η επεισοδιακή ήττα με 2-1 από τη «σελεσάο» (χαρακτηριστική η σκηνή με το θέατρο του Ριβάλντο σε κόρνερ) δεν τους πτόησε, κερδίζοντας την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική με τη νίκη 3-0 επί των Κινέζων, έχοντας καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Κόστα Ρίκα.

Ουσιαστικά η έκπληξη πραγματοποιήθηκε στην πρώτη φάση των νοκ άουτ, όπου κυριάρχησαν επί των ταχυδύναμων Ιαπώνων που είχαν και το πλεονέκτημα της έδρας. Στα προημιτελικά το χρυσό γκολ του Μανσίζ, πέταξε έξω την επίσης έκπληξη του Μουντιάλ, τη Σενεγάλη.

Έτσι στα ημιτελικά οι «Ay-Yıldızlılar» είχαν να αντιμετωπίσουν πάλι τους Βραζιλιάνους. Παρά την υπέρμετρη προσπάθεια για το όνειρο του τελικού, έλαμψε το άστρο του Ρονάλντο αφήνοντας τους Τούρκους να διεκδικήσουν τελικά την 3η θέση, όπου στενοχώρησαν πάλι οικοδεσπότες, αυτή τη φορά τους Νοτιοκορεάτες, κερδίζοντάς τους με 3-2.