Menu

Το «πενταρέ» του Σαραβάκου με την Εθνική

Το «πενταρέ» του Σαραβάκου με την Εθνική

Μια μέρα σαν κι αυτή, 10 Οκτωβρίου 1990, μόλις 1.700 θεατές βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ για το φιλικό της Ελλάδας με την Αίγυπτο, όπου γράφτηκε ιστορία. Ο Δημήτρης Σαραβάκος πέτυχε πέντε γκολ στο θριαμβευτικό 6-1 επί της μουντιαλικής αντιπάλου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ επίτευξης τερμάτων σε ματς της Εθνικής μας.

Κατά σύμπτωση, ακριβώς 19 χρόνια αργότερα (10/10/2009) ο Φάνης Γκέκας σκόραρε τέσσερις φορές στο 5-2 επί της Λετονίας.

Ο Σαραβάκος είναι στην πρώτη πεντάδα των σκόρερ της Εθνικής όλων των εποχών. Φόρεσε τα γαλανόλευκα 74 φορές και σημείωσε 22 τέρματα. Βρίσκεται στην τέταρτη θέση πίσω από τους Νίκο Αναστόπουλο (29), Άγγελο Χαριστέα (25) και Φάνη Γκέκα (24).

Η Εθνική προετοιμαζόταν για τα προκριματικά του Euro 1992, στο οποίο δεν κατάφερε να δώσει το «παρών», ωστόσο η ομάδα του Αντώνη Γεωργιάδη έδωσε τον καλύτερο εαυτό της στο γήπεδο και διέλυσε τους «Φαραώ». Το πρώτο γκολ άργησε να μπει. Ο Γιώτης Τσαλουχίδης, έκανε την αρχή στο 45’. Λίγα λεπτά αργότερα ο «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου έδωσε ρεσιτάλ. Δεν είχαν περάσει 3 λεπτά από το πρώτο γκολ της Εθνικής και ο Σαραβάκος έκανε το 2-0 με βολίδα. Ακολούθησαν τρία τέρματα με εκτέλεση πέναλτι και ο θρίαμβος του ολοκληρώθηκε στο 90’ με σουτ.

Ο Δημήτρης Σαραβάκος είχε γράψει ιστορία. Έως το 1990 δεν είχε καταφέρει κανείς διεθνής να πετύχει παρόμοιο άθλο. Κατέρριψε το ρεκόρ του Αντώνη Τσολίνα, ο οποίος στις 7 Δεκεμβρίου 1930 είχε πετύχει «καρέ» σε ματς με τη Βουλγαρία για το Βαλκανικό Κύπελλο.