Menu

Η αρχή της κεντρικής διαχείρισης στην Α’ Εθνική!

Η αρχή της κεντρικής διαχείρισης στην Α’ Εθνική!

Ο αγώνας Αθηναϊκός – ΑΕΚ 2-3 σαν σήμερα, 12 Οκτωβρίου 1991 σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Της τηλεοπτικής!

Εκείνος ο αγώνας που διεξήχθη σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια, στο γήπεδο της Λεωφόρου μάλιστα, ήταν ο πρώτος που μετέδωσε η ΕΡΤ ύστερα από τη συμφωνία της με την ΕΠΑΕ για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος. Ήτοι, της κεντρικής διαχείρισης.

Από εκείνο το Σάββατο, άλλαξαν μία συνήθεια ετών για τους Έλληνες φιλάθλους. Μέχρι τότε, γενιές και γενιές είχαμε μεγαλώσει γνωρίζοντας ότι το μεσημέρι της Κυριακής σήμαινε… γήπεδο! Με όλα τα ματς της αγωνιστικής να διεξάγονται την ίδια ώρα, το μεσημέρι και την όποια επαφή μας με την τηλεόραση να περιορίζεται στα τρίλεπτα στιγμιότυπα των βραδινών εκπομπών της ΕΡΤ.

Έτσι ήταν. Ήθελες να δεις την αγαπημένη σου ομάδα ή όποιο άλλο ματς της αγωνιστικής σε ενδιέφερε; Έπρεπε να πας στο γήπεδο! Εφοδιασμένος με φελιζόλ για να μη λερώνεσαι στα τσιμέντα (τα πλαστικά καθίσματα ήταν πολυτέλεια ελάχιστων γηπέδων τότε) και με τρανζιστοράκι, αν «καιγόσουν» τόσο πολύ για να μαθαίνεις την εξέλιξη των υπολοίπων αγώνων. Για να διεξαχθεί κάποιος αγώνας Σάββατο ή άλλη ώρα έπρεπε να συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος. Και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις ήταν ακόμα πιο σπάνιες.

Από εκείνο το μεσημέρι της 12ης Οκτωβρίου 1991, όλα άλλαξαν. Η συμφωνία της ΕΠΑΕ με την ΕΡΤ προέβλεπε να μεταδίδεται ζωντανά ένας αγώνας κάθε Σάββατο και σε μαγνητοσκόπηση ένας από τους κυριακάτικους, το βράδυ της ίδιας ημέρας. Το 1992 τα δικαιώματα πέρασαν στο Mega, το οποίο καθιέρωσε το «Λεπτό προς Λεπτό» (όλα τα κυριακάτικα ματς σε παράλληλη σύνδεση) και το 1994 μπήκε στο παιχνίδι η συνδρομητική τηλεόραση (αρχικά ως Netmed και με τα κανάλια Supersport, για να φτάσουμε σιγά-σιγά στο σημερινό σημείο: να μεταδίδονται από την τηλεόραση όλοι οι αγώνες της χρονιάς…

Για την ιστορία, ο πρώτος τηλεοπτικός αγώνας έληξε με την ΑΕΚ να νικά 3-2 τον Αθηναϊκό (8′ Mπατίστα, 15′, 52′ πέν. Δημητριάδης – 59′ πέν. Mπογκ, 85′ Kαπουράνης) και να επιβεβαιώνει ότι είχε τα φόντα για να κατακτήσει τον τίτλο.

Τότε, 1991, η ΕΡΤ έψαχνε τρόπους να παραμείνει μέσα στις προτεραιότητες του Ελληνα τηλεθεατή. Η ιδιωτική τηλεόραση είχε δύο χρόνια ζωής (με ναυαρχίδες το Mega Channel και τον ΑΝΤ1) και είχε ήδη αποσπάσει τη μεγαλύτερη μερίδα της πίτας των ακροαματικοτήτων με τα «πιασάρικα» ψυχαγωγικά προγράμματά της.

Η κρατική τηλεόραση, λοιπόν, δεν είχε παρά να επιστρατεύσει το παραδοσιακό… βαρύ πυροβολικό της, τα αθλητικά. Ήρθε λοιπόν σε συμφωνία με την τότε διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, την ΕΠΑΕ, να αρχίσει τις ζωντανές μεταδόσεις, καθώς είχε στα προγράμματά της … χώρο, αλλά και την υποδομή και την εμπειρία για αθλητικές παραγωγές.

Οι πρώτες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος 1991-92 παίχθηκαν χωρίς τηλεόραση: όλα τα ματς ίδια ώρα την Κυριακή, χωρίς ζωντανή μετάδοση. Η 6η αγωνιστική, όμως, ήταν ιστορική, καθώς εγκαινιαζόταν η μόνιμη μετάδοση των αγώνων του πρωταθλήματος. Μέχρι τότε, η κρατική τηλεόραση έδειχνε ματς σε μεμονωμένες και ειδικές περιπτώσεις, αλλά ποτέ στο πλαίσιο μιας μόνιμης συμφωνίας με την ΕΠΑΕ ή με την ΕΠΟ παλαιότερα.

Η ΑΕΚ και ο Αθηναϊκός ήταν οι πρώτες ομάδες που… παρήλασαν ζωντανά εκείνη τη σεζόν από τους δέκτες των τηλεθεατών. Ήταν Σάββατο 12 Οκτωβρίου 1991 και ο Μανώλης Μαυρομμάτης περιέγραψε τον αγώνα.

Με γηπεδούχο τον Αθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (λίγες μέρες μετά τον… ηρωικό αποκλεισμό του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο Κυπελλούχων) η ΑΕΚ νίκησε και συνέχισε την πορεία ανάκαμψης που ως κατάληξη θα είχε τον πρώτο από τους τρεις συνεχόμενους τίτλους της.

Τέσσερις μέρες πριν τον πρώτο αγώνα με τη Σπαρτάκ Μόσχας για το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς έκανε τα εύκολα δύσκολα, αφού προηγήθηκε 3-0 με Ντανιέλ Μπατίστα (8’) και Βασίλη Δημητριάδη (15’ και 52’ με πέναλτι) αλλά ο πολύ αξιόμαχος Αθηναϊκός της εποχής μείωσε με πέναλτι του Πολωνού Μπονγκ (59’) και σουτ του Καπουράνη (85’). Η ΑΕΚ έζησε για λίγα λεπτά με το άγχος, αλλά στο τέλος νίκησε την ομάδα που ένα χρόνο πριν, στην πρώτη σεζόν της στην Α’ Εθνική, είχε πάρει 0-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια και είχε νικήσει την ΑΕΚ με 1-0 στο γήπεδο του Βύρωνα.