Menu

Mundostories #162 Το πρώτο «χρυσό γκολ» σε Μουντιάλ

Mundostories #162 Το πρώτο «χρυσό γκολ» σε Μουντιάλ

🏆 𝟑𝟖 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 162 👇 𝚻𝛐 𝛑𝛒𝛚𝛕𝛐 «𝛘𝛒𝛖𝛔𝛐 𝛄𝛋𝛐𝛌» 𝛔𝛆 𝚳𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌

Το περιβόητο «χρυσό γκολ» (golden goal) στο ποδόσφαιρο ήταν ένας τρόπος ανάδειξης νικητή σε παιχνίδια που οδηγούνταν στην παράταση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, όταν κάποια ομάδα πετύχαινε γκολ ο αγώνας έληγε εκείνη την στιγμή χωρίς να χρειάζεται να ολοκληρωθεί η παράταση. Η απότομη λήξη του αγώνα με το «χρυσό» γκολ είχε ως αποτέλεσμα να αποκληθεί και «ξαφνικός θάνατος». Στην Eυρώπη ο κανονισμός διατηρήθηκε ως το 2002. Τότε η UEFA τον αντικατέστησε με το ασημένιο γκολ, (σ.σ. ο αγώνας δεν διακόπτεται μόλις επιτευχθεί γκολ αλλά συνεχίζεται ως το ημίχρονο της παράτασης), όπως αυτό που πέτυχε ο Δέλλας στον αγώνα με την Τσεχία στο Euro 2004. Και αυτός ο κανονισμός καταργήθηκε στο τέλος του 2004 και επανήλθε η παλιά διαδικασία της ημίωρης παράτασης.

Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που αγώνας της κρίθηκε με «χρυσό γκολ» ήταν ο τελικός του Euro 1996 ανάμεσα σε Γερμανία και Τσεχία που πέτυχε ο Γερμανός επιθετικός Όλιβερ Μπίρχοφ.

Σε τελική φάση Μουντιάλ το πρώτο «χρυσό γκολ» το έβαλε το 1998 ο Λοράν Μπλαν στον αγώνα Γαλλία – Παραγουάη το 1998. Σκόραρε στο 114′ της παράτασης δίνοντας τη νίκη με 1-0 στους «μπλε» και παράλληλα την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο Μπλαν βρίσκονταν στην κατάλληλη θέση όταν, μετά από κεφαλιά πάσα του Νταβίντ Τρεζεγκέ, μέσα από την μικρή περιοχή με δυνατό σουτ έδωσε τη νίκη στη Γαλλία. « Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα σκοράρω στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το έκανα. Είχαμε ασκήσει κριτική στο χρυσό γκολ στο παρελθόν αλλά στο Μουντιάλ εμείς κερδίσαμε χάρις στον κανονισμό», δήλωνε αργότερα ο Μπλαν.

Δύο χρόνια αργότερα και πάλι η Γαλλία ευνοήθηκε από τον κανονισμό καθώς στον τελικό του Euro 2000 χάρις στο γκολ του Τρεζεγκέ στην παράταση νίκησε 2-1 την Ιταλία και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.