Menu

Mundostories #163 Η μοναδική μουντιαλική παρουσία της Κούβας

Mundostories #163 Η μοναδική μουντιαλική παρουσία της Κούβας

🏆 𝟑𝟕 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 163 👇 𝚮 𝛍𝛐𝛎𝛂𝛅𝛊𝛋𝛈 𝛍𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌𝛊𝛋𝛈 𝛑𝛂𝛒𝛐𝛖𝛔𝛊𝛂 𝛕𝛈ς 𝚱𝛐𝛖𝛃𝛂ς

Το 1936 το συνέδριο της FIFA στο Βερολίνο, οι ποδοσφαιροπατέρες αποφάσισαν να αναθέσουν την διεξαγωγή της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1938 στη Γαλλία και όχι η Αργεντινή, η οποία ήταν και η βασική υποψήφια. Άλλωστε ήταν σειρά της Νότιας Αμερικής να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και όχι της Ευρώπης.

Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τις νοτιοαμερικάνικες ομάδες με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές να μποϋκοτάρουν τη διοργάνωση. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για άλλες, δεν μετείχαν δα και πολλές στα προκριματικά ενώ η Αυστρία είχε προσαρτηθεί βιαίως από τη ναζιστική Γερμανία και η Ισπανία αποσύρθηκε λόγω του εμφυλίου.

Η Σουηδία, που είχε κληρωθεί με την Αυστρία πέρασε χωρίς αγώνα στην επόμενη φάση στους «8» ενώ συμμετείχε για πρώτη και τελευταία φορά σε Μουντιάλ η Κούβα. Εκεί όπου το πιο δημοφιλές σπορ -με διαφορά από το δεύτερο- ήταν το μπέιζμπολ. Και έγινε η πρώτη αλλά και τελευταία εκπρόσωπο της Καραϊβικής μέχρι την Αϊτή, το 1974, σε Μουντιάλ, έχοντας να κάνει μακρύ και δύσκολο ταξίδι ως τη Γαλλία.

Στους «16» οι Κουβανοί του Χοσέ Τάπια αντάμωσαν με τη Ρουμανία, στην Τουλούζη, δέχθηκαν γκολ στο 35’, το ανέτρεψαν με ασίστ (44’) στον Εκτορ Σόκορο και γκολ (69’) του Χοσέ Μαγκρίνια, στο 88’ έγινε το 2-2 και οδηγήθηκαν στην παράταση. Τότε δεν υπήρχαν ακόμη τα πέναλτι, και οι ομάδες οδηγούνταν σε επαναληπτικό ματς αν έμεναν ισόπαλες μετά από 120’ λεπτά, όπως και έγινε μετά το 3-3 και τα γκολ των Σόκορο στο 103’ και Στέφαν Ντομπάι στο 105’.

Τέσσερις μέρες αργότερα, στο ίδιο γήπεδο, η Κούβα ολοκλήρωσε την έκπληξη, ξανά με ανατροπή: ο Ντομπάι έβαλε μπροστά τη Ρουμανία στο 35’, με την ομάδα του Τάπια να απαντά δις στο δεύτερο ημίχρονο με τους Σόκορο (51′) και Τόμας Φερνάντες (57′), για το… θρυλικό 2-1, σε ματς που διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή. Θρυλείται, δε, ότι ο τερματοφύλακας Μπενίτ Καρβαχάλες δεν έπαιξε και χρησιμοποιήθηκε ο αναπληρωματικός Χουάν Αΐρα επειδή ο πρώτος έπρεπε να είναι σχολιαστής στο κουβανικό ραδιόφωνο! Ο Αΐρα όμως ήταν επίσης συγκλονιστικός και αποδείχθηκε ο ακρογωνιαίος λίθος της νίκης – πρόκρισης των Κουβανών.

Στο ίδιο παιγνίδι ο Φερνάντες υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ από τον επόπτη όταν σκόραρε το νικητήριο γκολ της Κούβας. Όμως ο διαιτητής αγνόησε τον επόπτη, πήρε τη φάση επάνω του και κατακύρωσε το γκολ.

Στα προημιτελικά, η Κούβα έπαιξε στην Αντίμπ με την ισχυρή τότε, Σουηδία. Οι Σκανδιναβοί έστησαν από νωρίς… πάρτι, φτάνοντας στο εντυπωσιακό 8-0! Οι Χάρι Αντερσον (9′, 81′ και 89′) και Γκούσταβ Βέτερστρομ (22′, 37′ και 44′) σημείωσαν χατ-τρικ, με τους Μπέρτιλ Κέλερ (80′) και Αρνε Νίμπεργκ (84’) να συμπληρώνουν το σκορ.

Και το παραμύθι της Κούβας τελείωσε πρόωρα…