Menu

Mundostories #167 Η αποβολή και η στέψη

Mundostories #167 Η αποβολή και η στέψη

🏆 𝟑𝟑 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 167 👇 𝚮 𝛂𝛑𝛐𝛃𝛐𝛌𝛈 𝛋𝛂𝛊 𝛈 𝛔𝛕𝛆𝛙𝛈

Εν έτει 1998, ο Ζινεντίν Ζιντάν ήταν ένας πολύ καλός παίκτης που θα μπορούσε να φτάσει πολύ ψηλά, εάν «ψηνόταν» σε μεγάλες διοργανώσεις. Το Μουντιάλ της πατρίδας του ήταν η ευκαιρία που επιζητούσε, η οποία έδειχνε να ξεγλιστράει μέσα από τα χέρια στη φάση των ομίλων.

Στη 2η αγωνιστική, στην άνετη επικράτηση επί της Σαουδικής Αραβίας με 4-0, ο Γάλλος ποδοπάτησε το Φουάντ Αμίν στο 71ο λεπτό, αντιδρώντας σε ένα τάκλιν που προηγήθηκε. Ο οξύθυμος χαρακτήρας του «Ζιζού» ήταν γνωστός από εκείνη την περίοδο και του στοίχισε, εκτός από την αποβολή σε αυτό το ματς, τιμωρία δύο αγωνιστικών για βίαιη συμπεριφορά.

Στα παιχνίδια με Δανία και Παραγουάη έμεινε στα… πιτς. Επέστρεψε στον προημιτελικό με την Ιταλία και ηγήθηκε της προσπάθειας των «μπλε» να πετύχουν ό,τι δεν κατάφερε η σπουδαία ομάδα της δεκαετίας του ’80. Σχηματίζοντας ένα απίστευτο δημιουργικό δίδυμο με τον Γιούρι Ντζοργκαέφ και με τον Ντιντιέ Ντεσάν να τους υποστηρίζει από τα χαφ, ο Ζιντάν κράτησε τη στιγμή της προσωπικής καταξίωσής του για το τέλος.

Οι δύο κεφαλιές του Γάλλου μέσου στον τελικό απέναντι στη Βραζιλία σηματοδότησαν την άνθιση του γαλλικού ποδοσφαίρου, πρώτα με την εκπληκτική εθνική Γαλλίας που σάρωσε τα πάντα στα επόμενα χρόνια.

Η καριέρα του Ζιντάν ξεκίνησε από την Μπορντό, στη οποία έπαιξε εξαιρετικά και με αυτές τις εμφανίσεις εξασφάλισε θέση στην εθνική Γαλλίας το 1994. Δυο χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στη Γιουβέντους την οποία βοήθησε να κατακτήσει πολλούς εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους. Οι πιο καλές του στιγμές συνέβησαν στα γήπεδα της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998.

Εκεί έκανε και αυτό που πολλοί θεωρούν το καλύτερο παιχνίδι του, στον τελικό. Οι θαυμαστές ικανότητές του τον έκαναν μια παγκοσμίως αναγνωρίσιμη φιγούρα στο ποδόσφαιρο. Οι εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του έδωσαν και τον τίτλο του καλύτερου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή όπως και του FIFA καλύτερου παίκτη στον κόσμο εκείνη την χρονιά.

Το 2000 κατέκτησε τον τελευταίο τίτλο για άλλη μια φορά, αφού εκτός από εξαιρετικές εμφανίσεις με την εθνική Γαλλίας που τότε πήρε και το Euro, έκανε υπέροχα παιχνίδια και με την Γιουβέντους. Έπαιξε με την εθνική Γαλλίας στο καταστροφικό Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 καθώς και στο αποτυχημένο (και εκπληκτικό για μας) Euro του 2004 και αποσύρθηκε το βράδυ του τελικού του Μουντιάλ του 2006, έχοντας αποβληθεί. Ξανά…