Menu

Mundostories #170 Το one man show του Σούκερ

Mundostories #170 Το one man show του Σούκερ

🏆 𝟑𝟎 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 170 👇 𝚻𝛐 𝐨𝐧𝐞 𝐦𝐚𝐧 𝐬𝐡𝐨𝐰 𝛕𝛐𝛖 𝚺𝛐𝛖𝛋𝛆𝛒

Ο Νταβόρ Σούκερ υπήρξε ένας από τους πιο «θανάσιμους» επιθετικούς της προηγούμενης δεκαετίας κι η απόδοσή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 ήταν το ζενίθ της καριέρας του. Με άξιο συμπαραστάτη τον Ρόμπερτ Προσινέτσκι ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, που ένα μήνα νωρίτερα είχε στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με τους «μερένχες», πήρε από το χέρι την Κροατία και την οδήγησε μέχρι την 3η θέση του Μουντιάλ, μόλις στην πρώτη εμφάνισή της στο θεσμό.

Έφτασε τα 6 γκολ, σκοράροντας σε όλα τα ματς που η ομάδα του πέτυχε κάποιο τέρμα (μόνο στην ήττα 1-0 από την Αργεντινή έμεινε στο μηδέν) και άφησε πίσω του στη 2η θέση των σκόρερ παίκτες όπως ο Ντένις Μπέργκαμπ, ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ο Κρίστιαν Βιέρι και ο Ρονάλντο. Μέχρι το 2003, όταν αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο, έφτασε τα 45 γκολ με την εθνική Κροατίας και παραμένει ο 1ος σκόρερ στην ιστορία της.

Τότε, το ’98 στη Γαλλία, και παρά την απουσία του τραυματία Αλεν Μπόκσιτς (παρτενέρ του στην επίθεση) σκόραρε για πρώτη φορά στο 3-1 επί της Τζαμάικας στην πρεμιέρα κλείνοντας το σκορ, σημείωσε το μόνο γκολ των Βαλκάνιων στο 1-0 με την Ιαπωνία στο 77’ και ήταν μόνιμη απειλή στην ήττα με 1-0 από την Αργεντινή.

Ακολούθησε το ματς για τους «16» με τη Ρουμανία αλλά ο Σούκερ με πέναλτι στις καθυστερήσεις του α’ ημιχρόνου έκρινε τον αγώνα. Και κατόπιν απέναντί τους εμφανίστηκε η Γερμανία, με τους Κροάτες να τα δίνουν όλα και να τη διαλύουν με 3-0, με τον Σούκερ να κερδίζει την αποβολή του Κρίστιαν Βερνς στο 40’ και σημείωσε το τρίτο τέρμα στο 85’.

Όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος, όμως. Αυτό ήρθε στο «Σταντ ντε Φρανς», όπου η πρώτη ομάδα που έκανε ντεμπούτο σε Μουντιάλ και έφτανε μέχρι τα ημιτελικά, μετά από την Πορτογαλία του 1966, αντιμετώπιζε την οικοδέσποινα, όπως συνέβη και σε εκείνο το Μουντιάλ της Αγγλίας. Η κατάληξη, επίσης, ίδια, με πανομοιότυπο σκορ αλλά διαφορετική διακύμανση: 2-1 οι Γάλλοι αν και οι Κροάτες είχαν προηγηθεί με τέρμα του Σούκερ στο 46’ από τρομερή ασίστ του Αλιόσα Ασάνοβιτς.

Η πορεία των Κροατών δεν σταμάτησε: υπήρχε ο μικρός τελικός κόντρα στην Ολλανδία όπου ο Σούκερ, φυσικά, σκόραρε ξανά για το 2-1.