Menu

Νομικό πλαίσιο για την προστασία της (κάθε) 12χρονης άμεσα

Νομικό πλαίσιο για την προστασία της (κάθε) 12χρονης άμεσα

Είναι λογικό μια τέτοια υπόθεση, όπως στον Κολωνό, να δεσπόζει στην ημερήσια ειδησεογραφία. Είναι κάτι πρωτόγνωρο στη χώρα.

Είναι λογικό να αποτελεί πρώτο θέμα στις ειδησεογραφικές αλλά και τις ψευδοειδησεογραφικές εκπομπές. Ως εκεί.

Κάποτε οι διαρροές δικογραφιών και καταθέσεων γίνονταν, αλλά αργούσαν. Πλέον σε 10, βία 15 ημέρες, έχουν δοθεί εκεί που πρέπει.

Και είναι η στιγμή να αναρωτηθούμε τι προσφέρει η διαρροή δικαστικών εγγράφων και φωτογραφιών, στη δημοσιογραφία γενικότερα. Τι προσφέρει πέρα από τις δημόσιες δίκες και τη φρίκη που εμείς νιώθουμε βλέποντάς τα, αλλά η 12χρονη βίωσε. Πολλές, πολλές φορές.

Η οποία 12χρονη και κινητό έχει, και τηλεόραση. Τα βλέπει. Ακούει.

Δεν είναι, για να το θέσω κυνικά, η κόρη του Μπάμπη του πιλότου ή τα νεκρά παιδιά της Πισπιρίγκου. Είναι οκτώ παιδιά εν ζωή, αν και της 12χρονης της την κατέστρεψαν.

Και τι προσφέρει η τάχα μου οργή των νούμερων των μεσημεριανάδικων, άλλες θα χύσουν ένα δάκρυ, άλλοι θα πουν καμιά βρισιά στον αέρα διότι, πουλάει. Ναι, πουλάει. Αφού πουλήσατε την ψυχή σας στον διάολο, πουλάτε συναίσθημα. Και, α, κοίτα να δεις, έχουμε τις φωτογραφίες της μικρής με τον 53χρονο, εμείς τις βλέπουμε, δεν μπορούμε βέβαια να σας τις δείξουμε αλλά, αμάν Παναγία μου, τη φρίκη, μη τις δείτε, άντε με την κωλόφατσα τον Μίχο.

Όπως, με τον ν. 2472/1997 θεσμοθετήθηκε ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων των κατηγορουμένων, το οποίο περιέχει κανόνες ουσιαστικούς, οργανωτικούς, διαδικαστικούς και κυρωτικούς (εξ ου και βλέπουμε και ακούμε για «τον 34χρονο» και όχι το ονοματεπώνυμό του, μέχρι να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία του οι αρχές), είναι ανάγκη να θεσμοθετηθεί άμεσα νόμος που να διώκει αυτόματα, και με σημαντικές ποινές, τόσο όσους διαρρέουν -και ευλόγω ουχί για την ψυχή της μάνας τους- δικαστικά έγγραφα τέτοιων περιπτώσεων (δολοφονιών, βιασμών, μαστροπείας) όσο όσους τα παραλαμβάνουν. Ναι, ο δημοσιογράφος έχει κατεκτημένα δικαιώματα, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να βιάζει εκ νέου ένα 12χρονο που εβιάσθη κατ’ εξακολούθηση από το δίκτυο βιαστών και μαστροπών. Κανένα.


Δημοσιεύτηκε στο TheSocialist.gr στις 20/10/2022