Menu

Mundostories #172 Η loser Ισπανία και ο Κλεμέντε

Mundostories #172 Η loser Ισπανία και ο Κλεμέντε

🏆 𝟐𝟖 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 172 👇 𝚮 𝐥𝐨𝐬𝐞𝐫 𝚰𝛔𝛑𝛂𝛎𝛊𝛂 𝛋𝛂𝛊 𝛐 𝚱𝛌𝛆𝛍𝛆𝛎𝛕𝛆

Για ακόμα ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, στη Γαλλία το 1998, η Ισπανία απογοήτευσε. Έχοντας πραγματοποιήσει εντυπωσιακή πορεία στα προκριματικά με 8 νίκες και 2 ισοπαλίες και με τη Ρεάλ Μαδρίτης να έχει κατακτήσει το Champions League μετά από τρεις και βάλε δεκαετίες, άπαντες ανέμεναν πως η «φούρια ρόχα» θα πέταγαν από πάνω τους τον μανδύα του loser. Not yet.

Το γκρουπ στο οποίο συμμετείχαν ήταν (θεωρητικά) εύκολο, αφού Νιγηρία, Παραγουάη κι η έκπληξη του 1994, Βουλγαρία, ήταν ομάδες του χεριού της. Ωστόσο η ομάδα του Χαβιέ Κλεμέντε άρχισε με ήττα κόντρα στους «σούπερ αετούς», παρότι προηγήθηκε δύο φορές και το πρώτο τέρμα των Αφρικανών επετεύχθη εξαιτίας ενός λάθους του Αντονι Θουμπιθαρέτα. Το 3-2 διαμόρφωσε στο 78’ ο Σάντεϊ Ολίσε και ο Κλεμέντε πήγε να γυρίσει το ματς με Αλμπερτ Θελάδες και Γκιγέρμο Αμόρ αφού Αλφόνσο Πέρες και Κίκο δεν έβγαιναν από την ενδεκάδα… Δύο τέρματα, στο 72’ από τον πρώην άσο του Ηρακλή, Γκάρμπα Λαβάλ και το τρίτο από τον Ολίσε, έστειλαν τους Ισπανούς στο «καναβάτσο».

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ακολούθησε η ισοπαλία 0-0 με τους Λατινοαμερικανούς στο κρίσιμο παιχνίδι, με συνέπεια η υπόθεση πρόκριση να ξεφύγει από τα ισπανικά χέρια, σε ματς που ο Κλεμέντε έβαλε Πίτσι και Ραούλ μπροστά (στο πρώτο τον είχε βάλει… εξτρέμ).

Την τελευταία αγωνιστική η Ισπανία τέθηκε αντιμέτωπη με τη Βουλγαρία, αλλά το ξέσπασμά της (6-1 με τους Φερνάντο Μοριέντες και Κίκο να βάζουν από δύο) δεν ήταν αρκετό. Η Παραγουάη νίκησε με 3-1 τη διασφαλισμένη πρωτοπόρο Νιγηρία, η οποία έπαιξε με αλλαγές, κι άφησε πίσω της τους Ίβηρες, που αποχώρησαν από ακόμα μία μεγάλη διοργάνωση με σκυμμένο κεφάλι.

Η Παραγουάη αποκλείστηκε στην παράταση από τη Γαλλία στους «16» και η Νιγηρία με 4-1 από τη Δανία.

Είκοσι χρόνια μετά όμως, η Ισπανία αν και απέτυχε, στη Ρωσία το 2018, πήρε την… εκδίκησή της. Έμμεσα. Πριν τον αγώνα Κροατίας – Ισλανδίας ο Κλεμέντε θυμήθηκε το… πάθημα του ’98 και ζήτησε από τον Ζλάτικο Ντάλιτς να βάλει βασικούς στον αγώνα καίτοι οι Βαλκάνιοι ήταν εξασφαλισμένοι. Όντως, οι Κροάτες δεν έκαναν πολλές αλλαγές, νίκησαν με 2-1 και δεν άφησαν καν ελπίδα πρόκρισης στους Νιγηριανούς, που ούτως ή άλλως ηττήθηκαν από την Αργεντινή…