Menu

Η πρώτη πρόκριση ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη…

Η πρώτη πρόκριση ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη…

Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση αλλά και η πρώτη που έκανε πρόκριση.

Τα πρώτα παιχνίδια των «ερυθρολεύκων» που είχαν ευρωπαϊκό… χρώμα ήταν αυτά με αντίπαλο την Μίλαν, την περίοδο 1959-60, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι Πειραιώτες θα μπορούσαν να είχαν πάρει το… βάπτισμα του πυρός ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο η κληρωτίδα έβγαλε αντίπαλό τους, τότε, την Μπεσίκτας και λόγω των σχέσεων των δύο χωρών τα παιχνίδια δεν έγιναν, μετά από απόφαση του Ολυμπιακού και της ΕΠΟ.

Για την ιστορία τα δύο πρώτα ματς των «ερυθρολεύκων» με αντίπαλο τους «ροσονέρι» έληξαν 2-2 (στον Πειραιά) και 1-3 (στο Μιλάνο).

Ο Ολυμπιακός ήταν επίσης η πρώτη ελληνική ομάδα, η οποία προκρίθηκε στον επόμενο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αυτό συνέβη την περίοδο 1963-64, όταν απέκλεισε την πολωνική, Ζαγκλέμπιε, σαν σήμερα 23/10/1963. Αναζητούσε εναγωνίως την πρώτη του ευρωπαϊκή νίκη, καθώς είχαν προηγηθεί οι ατυχείς συγκρούσεις του 1959 με τη Μίλαν και του 1961 με την Ντινάμο Ζίλινα από την Τσεχοσλοβακία.

Το παιχνίδι με την Ζαγκλέμπιε έγινε λίγες μέρες αφότου κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο του 1983 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρώτος αγώνας στις 25 Σεπτεμβρίου 1963 είχε βρει νικητή τον Ολυμπιακό με 2-1, στη ρεβάνς (2/10) ηττήθηκε με 1-0 και επειδή ο κανονισμός τότε προέβλεπε μπαράζ, αφού δεν μετρούσαν τα εκτός έδρας γκολ, ορίστηκε στις 23 Οκτωβρίου 1963 στη Βιέννη. Και νίκησε με 2-0 παρουσία 4.000 οπαδών του.

Στον επόμενο γύρο, νίκησε με 2-1 τη Λιόν αλλά αποκλείστηκε με 4-1 στη ρεβάνς.