Menu

Mundostories #173 Το απόλυτο μουντιαλικό ρεκόρ ενός… παππού «Φαραώ»

Mundostories #173 Το απόλυτο μουντιαλικό ρεκόρ ενός… παππού «Φαραώ»

🏆 𝟐𝟕 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 173 👇 𝚻𝛐 𝛂𝛑𝐨𝛌𝛖𝛕𝛐 𝛍𝛐𝛖𝛎𝛕𝛊𝛂𝛌𝛊𝛋𝐨 𝛒𝛆𝛋𝐨𝛒 𝛆𝛎𝛐ς… 𝛑𝛂𝛑𝛑𝛐𝛖 «𝚽𝛂𝛒𝛂𝛚»

Μπήκε στην αποστολή της Αιγύπτου για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 με την αξία του μεν, αν και ήταν… 45 ετών, αλλά με στόχο να αγωνιστεί. Έστω και ως αλλαγή. Ο Εσάμ ελ Χανταρί όχι μόνο έπαιξε, αλλά πήρε φανέλα βασικού στο παιχνίδι της Αιγύπτου με τη Σαουδική Αραβία και έγραψε ιστορία. Ο κίπερ των «Φαραώ» έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε ποτέ σε Μουντιάλ, όντας 45 ετών και 161 ημερών την ημέρα του αγώνα. Και κατέρριψε το ρεκόρ του Φαρίντ Μοντραγκόν, ο οποίος αγωνίστηκε σε ηλικία 43 ετών και 3 ημερών με την Κολομβία, στο Μουντιάλ του 2014.

Μάλιστα το παραμύθι που έζησε είχε και συνέχεια, αφού απέκρουσε πέναλτι, στο 40ό λεπτό της αναμέτρησης, στο Βόλγκογκραντ, σπάζοντας φυσικά άλλο ένα ρεκόρ.

Μάλιστα, έγινε ο τέταρτος τερματοφύλακας στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που αποκρούει πέναλτι στο ντεμπούτο του. Είχαν προηγηθεί οι Ραμόν Κιρόγα (το 1978 στο ματς του Περού με τη Σκωτία), Τόνι Μεόλα (το 1990 στο ματς των ΗΠΑ με την Τσεχοσλοβακία) και Χάνες Χάλντορσον (το 2018 στο ματς της Ισλανδίας με την Αργεντινή).

Πάντως, στο τέλος η Σαουδική Αραβία πήρε τη νίκη γοήτρου με 2-1, αφήνοντας τους Αιγύπτιους χωρίς βαθμό σε εκείνο το Μουντιάλ.

Αυτός λοιπόν ο κύριος –Εσάμ Καμάλ Ταουφίκ ελ Χανταρί όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1973 και αρχικά ήταν να γίνει επιπλοποιός, όπως ήταν ο πατέρας του. ωστόσο ξεκίνησε λοιπόν να παίζει κρυφά ποδόσφαιρο, για να γίνει θρύλος με άπειρα πρωταθλήματα Αιγύπτου με την Αλ Αχλί, με την οποία σε δώδεκα χρόνια μέτρησε 412 παιχνίδια ως το… 2008.

Ήρθε η καλή πρόταση από την Ευρώπη και την ελβετική Σιόν, πήγε ένα χρόνο, έπαιξε και τα τριάντα δύο παιχνίδια αλλά δεν το άντεχε. Τα μάζεψε και γύρισε πίσω, για να παίξει τελικά στον… εχθρό της Αλ Αχλί, τη Ζαμάλεκ. Είχε τα κότσια να το κάνει!

Οι λίγες συμμετοχές αρκούσαν για να αμαυρώσουν όμως την εικόνα του ως σύμβολο της Αλ Αχλί. Αργότερα παίζοντας στο Σουδάν, κυνήγησε το όνειρο της Premier League και παρότι έπεισε τη Χαλ μέσω δοκιμαστικών, να του δώσει συμβόλαιο, δεν στάθηκε δυνατό. Άλλος στη θέση του μπορεί να απογοητευόταν, να τα παρατούσε. Η «καψούρα» του όμως ήταν η εθνική. Μέσω αυτής κατάφερε να ενώσει ακόμα και τους αιώνιους εχθρούς του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου.

Στη λίστα με τους 10 γηραιότερους που έπαιξαν σε Παγκόσμιο Κύπελλο, γίνεται αντιληπτό ότι οι τερματοφύλακες έχουν την τιμητική τους, αφού οι οκτώ είναι «άσοι». Εξαιρούνται ο θρυλικός Καμερουνέζος Ροζέ Μιλά το 1994 κι ο Αργεντινός Άνχελ Λαμπρούνα το 1958. Αμφότεροι επιθετικοί. Πλην του Μοντραγκόν υπάρχουν ο Βορειοιρλανδός Πατ Τζένινγκς, ο Αγγλος Πίτερ Σίλτον, ο Ιταλός Ντίνο Τζοφ, ο Τυνήσιος Αλί Μπουμνιγιέλ, ο Σκωτσέζος Τζιμ Λέιτον και ο Αγγλος Ντέιβιντ Τζέιμς.

Ο Ελ Χανταρί, πάντως, παρά την περηφάνια του για το επίτευγμα δεν μίλησε επί προσωπικού αλλά…απολογήθηκε στους Αιγύπτιους φιλάθλους, για τις τρεις ήττες στα ρωσικά γήπεδα, που στιγμάτισαν την επιστροφή των «Φαραώ» σε Μουντιάλ μετά το 1990.