Menu

Η αρχαιότερη ομάδα του πλανήτη!

Η αρχαιότερη ομάδα του πλανήτη!

24 Οκτωβρίου 1857. Ιδρύεται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, η αγγλική Sheffield FC.

Δεν έχει καμιά σχέση με γνωστές Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Σέφιλντ Γουένσντεϊ, εκτός από το ό,τι προέρχονται από την ίδια πόλη και κατά καιρούς έχουν αγωνιστεί στα ίδια γήπεδα. Αν και έχει χάσει εδώ και χρόνια το κύρος της κορυφαίας ομάδας της πόλης του Σέφιλντ, εντούτοις καταφέρνει και επιβιώνει χάρις στην αφοσίωση των οπαδών και την ιστορική κληρονομιά που κουβαλά.

Ως έδρα έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς διάφορα γήπεδα στην περιοχή του Σέφιλντ, μεταξύ των οποίων και το «Μπράμαλ Λέιν», που είναι τώρα έδρα της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Τωρινή της έδρα είναι το «Bright Finance Stadium», στο Ντρόνφιλντ, χωρητικότητας 1.500 θεατών.

Οι αγώνες της Σέφιλντ με τη Χόλαμ ΦΚ θεωρούνται ως το παλιότερο τοπικό ποδοσφαιρικό ντέρμπι στον κόσμο, γνωστό και ως «ντέρμπι του Σέφιλντ».

Πώς ιδρύθηκε; Το 1855 τα μέλη ενός συλλόγου κρίκετ του Σέφιλντ διοργάνωσαν άτυπους ποδοσφαιρικούς αγώνες, χωρίς να έχουν ορίσει επίσημους κανονισμούς. Στις 24 Οκτωβρίου 1857 οι Ναθάνιελ Κρέσγουικ και Γουίλιαμ Πρεστ, δυο μέλη των Old Harrovians, ίδρυσαν τη Sheffield FC που σήμερα έχει αναγνωριστεί από τη FIFA ως το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο και είναι το παλιότερο αναγνωρισμένο σωματείο της Αγγλίας σε κάθε μορφή ποδοσφαίρου.

Το 1857 οι δύο ιδρυτές της Sheffield FC καθιέρωσαν και τους κανόνες του παιχνιδιού, που σήμερα αποκαλούνται «Sheffield Rules». Την εποχή εκείνη δεν είχε ιδρυθεί ακόμη η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας, η οποία καθιέρωσε ενιαίους κανόνες για το άθλημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορες μορφές ποδοσφαίρου. Ουσιαστικά η κάθε ομάδα είχε τους δικούς της κανόνες. Οι «κανόνες του Σέφιλντ» διαφέρουν από τους σημερινούς και σε αυτούς βασίστηκαν οι κανόνες του αυστραλιανού ποδοσφαίρου, που καθιερώθηκαν το επόμενο έτος.

Το 1863, η Sheffield FC έγινε μέλος της ομοσπονδίας αλλά ανάλογα με τον αντίπαλο χρησιμοποιούσε και τους δικούς της κανόνες. Π.χ. στις 31 Μαρτίου 1866 διεξήχθη ένας αγώνας μεταξύ των μικτών ομάδων του Σέφιλντ και του Λονδίνου στο «Battersea Park», στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν οι κανονισμοί της ομοσπονδίας. Εν τούτοις η Σέφιλντ συνέχισε να αγωνίζεται με τους δικούς της κανόνες μέχρι το 1878, οπότε αποδέχθηκε τον ενιαίο κανονισμό

Η σταδιακή απομάκρυνση της ομάδας από την κορυφή του ποδοσφαίρου ξεκίνησε με την καθιέρωση του επαγγελματισμού το 1885. Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της Sheffield FC δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν τις επαγγελματικές ομάδες και υπέστησαν βαριές ήττες από την Άστον Βίλα, τη Νότιγχαμ Φόρεστ και τη Νοτς Κάουντι. Τότε η Sheffield FC πρότεινε στην ομοσπονδία τη δημιουργία ενός ξεχωριστού Κυπέλλου Ερασιτεχνών, το οποίο πράγματι καθιερώθηκε και το 1904 το κατέκτησε η ομάδα. Αυτό αποτελεί το πρώτο κύπελλο της ιστορίας της και το μοναδικό εθνικό τρόπαιο που έχει κατακτήσει.

Σήμερα μετέχει στη Northern Premier League, που χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες και αποτελεί την 7η βαθμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου.