Menu

Mundostories #174 Η δεύτερη μεγάλη βραζιλιάνικη νίλα…

Mundostories #174 Η δεύτερη μεγάλη βραζιλιάνικη νίλα…

 🏆 𝟐𝟔 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 174 👇 𝚮 𝛅𝛆𝛖𝛕𝛆𝛒𝛈 𝛍𝛆𝛄𝛂𝛌𝛈 𝛃𝛒𝛂𝛇𝛊𝛌𝛊𝛂𝛎𝛊𝛋𝛈 𝛎𝛊𝛌𝛂… 

Η πρώιμη «σελεσάο» είχε το Maracanazo, η σύγχρονη το Mineirazo, την πιο «ηχηρή» συντριβή στην ιστορία των εθνικών ομάδων. Ήταν 8 Ιουλίου 2014 και ενώ όλη η Βραζιλία περίμενε την «πεντακαμπεάο» να περάσει τη Γερμανία και θα προκριθεί στον τελικό, η θρυλική παράσταση της «νατσιονάλμανσαφτ» δεν έληξε προτού ο δείκτης του σκορ δείξει το, απίστευτο ακόμη και σήμερα, 1-7.

Το «Μαρακανά» την περίμενε με στόχο να ξεπλύνει τις πληγές της εθνικής τραγωδίας . Δίχως υπερβολή, έτσι ακριβώς είχε χαραχθεί στη συλλογική μνήμη της Βραζιλίας ο χαμένος αγώνας (που, καθότι τελευταίας αγωνιστικής ομίλου, ήταν σαν τελικός) του 1950 από την Ουρουγουάη, μπροστά σε 200.000 οπαδούς που θρηνούσαν υπό το βάρος της απώλειας του τροπαίου. Η γιορτή είχε μετατραπεί στον απόλυτο εφιάλτη.

Εξ ου και το 2014, η κοινή γνώμη πίστεψε στον οιωνό της επιστροφής του Μουντιάλ σε βραζιλιάνικα εδάφη, 54 χρόνια μετά. Κι από την πρώτη στιγμή της ανάθεσης και στη συνέχεια της πρεμιέρας του τουρνουά, η πίεση που δέχθηκε η Σελεσάο για να φτάσει στον τελικό και να ξαναγράψει από την αρχή το «Μαρακανάσο», ήταν ανεπανάληπτη. Κανείς, όμως, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μετά το τέλος του, θα είχε γραφτεί μία ακόμη πιο μελανή σελίδα στα χρονικά του εθνικού ποδοσφαίρου της χώρας της σάμπα.

Η Γερμανία του Γιόακιμ Λεβ, του Μίροσλαβ Κλόζε, του Τόνι Κρόος, του Σεμπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ και του Σάμι Κεντίρα, μεταξύ άλλων, σήκωσε την πένα και «μουτζούρωσε» εμφατικά το κακέκτυπο του «Jogo Bonito» στο «Εστάδιο Μινεϊράσο» του Μπέλο Οριζόντε, μιας Βραζιλίας δίχως τους Νεϊμάρ και Τιάγκο Σίλβα, που ξεγελάστηκε και ξεγέλασε λόγω της εγχώριας διοργάνωσης και των ελπίδων που είχαν δημιουργήσει οι οπαδοί της. Και που στο τέλος συνετρίβη…

Οι Γερμανοί σημείωσαν πέντε γκολ στο πρώτο μισάωρο του ημιτελικού (!) και έκαναν άπαντες να τρίβουν τα μάτια τους και να μην μπορούν να πιστέψουν σε αυτό που έβλεπαν. Ειδικά στο διάστημα από το 23’ έως το 29’ η «δίψα για αίμα» είχε «χτυπήσει κόκκινο» που σκόραραν τέσσερις φορές! Την ίδια στιγμή στις εξέδρες, παγωμάρα, κλάματα, ρέπλικες του τροπαίου «Ζιλ Ριμέ» που έδειχναν τόσο αντιφατικές με το εύρος της ντροπής για τη «σελεσάο».

Τα δύο γκολ των Μίλερ και Σίρλε στο δεύτερο μέρος και το γκολ της ελάχιστης τιμής του Όσκαρ, διαμόρφωσαν το τελικό 1-7. Και, όπως είπε και μετά τη λήξη του αγώνα ο Ματς Χούμελς, οι Γερμανοί δεν πίεσαν για να διευρύνουν ακόμα παραπάνω το σκορ..

Τα χρόνια μπορεί να περνούν, όμως, το απόλυτο κάζο στην ιστορία των εθνικών ομάδων και συνολικά του ποδοσφαίρου, από μια υπερδύναμη κόντρα σε μια άλλη που ονειρευόταν τίτλο μέσα στο σπίτι της, δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ…

Και εννοείται ότι εκείνος ο ημιτελικός έσπασε αρκετά ρεκόρ, όπως της μεγαλύτερης (σε διαφορά γκολ) νίκης σε ημιτελικό Μουντιάλ, της όγδοης πρόκρισης σε τελικό για τη Γερμανία ενώ ο Μίροσλαβ Κλόζε έφτασε τα 16 τέρματα σε τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, ξεπερνώντας τα 15 του Ρονάλντο.

Όπως επίσης η Βραζιλία απώλεσε αήττητο σερί 62 επίσημων αγώνων εντός έδρας, σερί που κρατούσε από το Copa America του 1975 και την ήττα με 3-1 από το Περού…