Menu

Mundostories #178 Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής

Mundostories #178 Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής

🏆 𝟐𝟐 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 178 👇 𝚶 𝛂𝛎𝛉𝛒𝛚𝛑𝛐ς 𝛕𝛈ς 𝛕𝛆𝛌𝛆𝛖𝛕𝛂𝛊𝛂ς 𝛔𝛕𝛊𝛄𝛍𝛈ς

Δεν μπαίνει απλά σε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά εύκολα στην πρώτη πεντάδα. 4 Ιουλίου 2006, Κάιζερσλαουτερν, ημιτελικός Ιταλία – Γερμανία. Δοκάρι για τον Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο, δοκάρι για τον Τζιανλούκα Τζαμπρότα στην παράταση. Όλα μηδέν, όλα όμως έμοιαζαν… στοιχειωμένα για τους «ατζούρι». Και μετά;

Ο Αντρέα Πίρλο περνάει, στο 119’, την μπάλα από το μάτι της βελόνας, ένας χώρος που φαινόταν μικροσκοπικός, αλλά γι’ αυτόν ήταν… αυτοκινητόδρομος και εμφανίζεται, σαν από μηχανής Θεός, συμπαίκτης του που νικά τον Γενς Λέμαν και… ξεραίνει τους διοργανωτές. Που, προτού καν προλάβουν να συνέλθουν, είδαν τον «πιντουρίκιο» Αλεσάντρο ντελ Πιέρο να τους αποτελειώνει με ένα δεύτερο τέρμα.

«Δεν μπορούσα καν να το πιστέψω. Έβλεπα την μπάλα και ανέβαινα. Δεν με έβλεπε κανένας Γερμανός, άπαντες κοιτούσαν τον Πίρλο. Όταν είδα ότι η μπάλα σε αυτόν, άρχισα να ελπίζω. Θα με δει, άραγε; Ο Αντρέα είχε 100 μάτια στο γήπεδο, όχι δύο. Μπορεί να σου δώσει την μπάλα, ακόμα και όταν δεν σε κοιτάει. Και ακριβώς αυτό έκανε. Την είδα μπροστά μου, την κλότσησα, χωρίς να κοιτάω. Απλά φαντάστηκα που ήταν η εστία».

Τάδε έφη Φάμπιο Γκρόσο. Κι ακολουθεί μία από τις κορυφαίες περιγραφές παιχνιδιού στην ιστορία, με τον Ιταλό δημοσιογράφο Φάμπιο Καρέσα να παραληρεί στο μικρόφωνο και τον σκόρερ σε ντελίριο ενθουσιασμού να φωνάζει «δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω!».

Ο Γκρόσο ήξερε να σουτάρει και να ελίσσεται, αν και μπακ, διότι στα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα έπαιζε ως αριστερός εξτρέμ αλλά και επιτελικός μέσος. Ο εκκεντρικός Σέρσε Κόσμι τον μετέτρεψε σε ηλικία 24 ετών σε αριστερό μπακ, στην Περούτζια και αργότερα οργίαζε με την Παλέρμο, εξ ου και ο Μαρτσέλο Λίπι τον κάλεσε στο Μουντιάλ.

Αλλά δεν ήταν ο ημιτελικός το πρώτο… χτύπημα του ανθρώπου της τελευταίας στιγμής. Ήταν εκείνος που κέρδισε (δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Ιταλός μπακ έπεσε πάνω στον Λούκας Νιλ και όχι το αντίθετο, όπως έκρινε ο Ισπανός ρέφερι Λουίς Κανταλέχο) το πέναλτι με το οποίο οι  «ατζούρι» την ύστατη στιγμή ξεπέρασαν, στο 95’ και πριν πάει το ματς στην παράταση, το εμπόδιο της Αυστραλίας στη φάση των «16».

Το… κόλπο γκρόσο συνεχίστηκε όμως και στον τελικό. Εκείνο το βράδυ δεν έκλεψαν την παράσταση μόνο ο Ζινεντίν Ζιντάν και ο Μάρκο Ματεράτσι. Ο Φάμπιο Γκρόσο, αφού είχε ήδη στείλει την Ιταλία στον τελικό, άφησε το όνομά του ανεξίτηλα γραμμένο στην ιστορία ευστοχώντας στο τελευταίο πέναλτι: 5-3 και η Ιταλία πρωταθλήτρια κόσμου.

«Ο Ντελ Πιέρο, ήθελε να χτυπήσει το πέμπτο πέναλτι. Αλλά του το αρνήθηκαν διότι ως πιο ο αξιόπιστος, πρέπει να εκτελεί το πρώτο. Επέμενε όμως και του έδωσα το τέταρτο, οπότε ο πρώτος που πήγε ήταν ο Πίρλο. Σ’ αυτές τις στιγμές, περισσότερο από τη λογική μετράνε οι αισθήσεις, οι διαθέσεις και το βλέμμα. Είδα τον Γκρόσο… “Άντε Φάμπιο, το πέμπτο είναι δικό σου, είσαι ο άνθρωπος της Θείας Πρόνοιας”. Με κοίταξε και είπε “σίγουρα”;. Σίγουρα. Ήμουν σίγουρος γι’ αυτόν, τα σήματα που έστειλε η μοίρα ήταν πολύ ξεκάθαρα… Ό,τι ξεκίνησε με την Γερμανία, θα το ολοκλήρωνε με τη Γαλλία» θυμόταν αργότερα ο μαέστρο Λίπι.