Menu

Mundostories #182 Ο διαιτητής που ήταν… VAR από μόνος του!

Mundostories #182 Ο διαιτητής που ήταν… VAR από μόνος του!

🏆 𝟏𝟖 𝚮𝚳𝚬𝚸𝚬𝚺 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚳𝚶𝚼𝚴𝚻𝚰𝚨𝚲 𝟐𝟎𝟐𝟐 🇶🇦

✍️ 🅼🆄🅽🅳🅾🆂🆃🅾🆁🅸🅴🆂 ⏳

#Story No 182 👇 𝚶 𝛅𝛊𝛂𝛊𝛕𝛈𝛕𝛈ς 𝛑𝛐𝛖 𝛈𝛕𝛂𝛎… 𝐕𝐀𝐑 𝛂𝛑𝛐 𝛍𝛐𝛎𝛐ς 𝛕𝛐𝛖 ❗ 

Μουντιάλ 1998. Η Νορβηγία θέλει νίκη με τη Βραζιλία στο τελευταίο ματς των ομίλων. Αν και οι Βραζιλιάνοι έχουν προκριθεί, ο αγώνας δεν είναι τελείως αδιάφορος γι΄αυτούς, καθώς οι Νορβηγοί τους είχαν βάλει 4 γκολ σε φιλικό, σπάζοντας το σερί τους των 34 αγώνων χωρίς ήττα.

Όταν ο Μπεμπέτο ανοίγει το σκορ στο 78’, ο γνώριμός μας Ερικ Μίκλαντ πλησιάζει τον Τόρε Αντρε Φλο και του λέει: «θέλουμε δύο γκολ, το ξέρω ότι μπορείς». Ο Φλο, που είχε αποκτήσει το παρατσούκλι «Φλονάλντο» χάρη στα δύο γκολ που είχε βάλει σ’ εκείνο το φιλικό, ισοφαρίζει στο 83’ και κερδίζει πέναλτι στο 89’! Η Νορβηγία γυρίζει το ματς με το πέναλτι του Κιέτιλ Ρέκνταλ και προκρίνεται.

Ωστόσο, πρωταγωνιστής δεν ήταν ο Φλο αλλά ο Εσφαντιάρ Μπαχάρμαστ, Αμερικανός με ιρανικές ρίζες, ο μοναδικός διαιτητής που εκπροσωπούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε εκείνο το Μουντιάλ της Γαλλίας. Κι ένα σφύριγμά του, όμως, μετέτρεψε αυτή την ονειρεμένη εμπειρία του σε κόλαση.

Το ματς βρισκόταν στα τελευταία λεπτά και το σκορ ήταν 1-1. Ο Μπαχάρμαστ είδε τον Ζούνιορ Μπαϊάνο να τραβάει τη φανέλα και να ανατρέπει τον Φλο μέσα στην περιοχή της Βραζιλίας, στην προσπάθεια του τελευταίου να προλάβει μια σέντρα. Για τον Αμερικανό ήταν ξεκάθαρα φάουλ και έδειξε προς το σημείο του πέναλτι. Η Νορβηγία έκανε το 2-1 στο 88ο λεπτό και προκρίθηκε στη φάση των «16».

Το πρόβλημα, βέβαια, ήταν πως κανένας άλλος δεν είχε την ίδια άποψη με τον Μπαχάρμαστ. Στα τηλεοπτικά πλάνα δεν υπήρχε ούτε μία κάμερα που να έχει πιάσει το τράβηγμα της φανέλας που είδε ο Αμερικανός ρέφερι. Απ’ όλες τις πλευρές φαινόταν ότι ο Φλο είχε «βουτήξει» και πως ο διαιτητής ξεγελάστηκε και σφύριξε άδικα το πέναλτι προς μεγάλη δυσαρέσκεια βέβαια του Μαρόκου, που αποκλείστηκε από τη συνέχεια.

Ξέσπασε σάλος. Οι εφημερίδες του Μαρόκου μιλούσαν για αλλοίωση αποτελέσματος και για τη Νορβηγία που σώθηκε από τον διαιτητή. Ακόμα και ο αμερικανικός Τύπος στράφηκε εναντίον του διαιτητή: «Δεν είναι καιρός να μας γλιτώσετε από τους ανίκανους ρέφερι;» απευθύνθηκε η «USA Today» στη FIFA. Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC με αναλύσεις επί αναλύσεων από ειδικούς κατηγόρησε τον διαιτητή ότι έκανε λάθος και πως έκρινε μια πρόκριση. Οσο για την «International Herald Tribune» και τους «Times» του Λονδίνου, μίλησαν επιτιμητικά για την αμερικανική διαιτησία που «δεν έχει την πείρα για τόσο σημαντικούς αγώνες ποδοσφαίρου».

Ο ίδιος θυμάται ότι δεν είχε πρόβλημα με τους παίκτες: «Ο ίδιος ο Ζούνιορ Μπαϊάνο δεν διαμαρτυρήθηκε. Μόνο δύο-τρεις συμπαίκτες του έφεραν αντιρρήσεις, αλλά και πάλι τίποτε το εξωφρενικό. Ο σάλος ξεκίνησε όταν άρχισαν τα δημοσιεύματα». Ηταν πολλά τα έντυπα που τον κατήγγειλαν ως ρατσιστή, ανίκανο διαιτητή, ότι η όλη ιστορία ήταν ένα σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο. Το ότι προπονητής του Μαρόκου ήταν ο Γάλλος Ανρί Μισέλ, που λόγω… εντοπιότητας είχε τα μέσα ενημέρωσης με το μέρος του, έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Ομως ο Μπαχάρμαστ ήταν απόλυτος: «Ηταν η σωστή απόφαση. Βρισκόμουν μόλις επτά μέτρα μακριά από τη φάση, έγινε μπροστά μου. Θα σφύριζα το ίδιο αν γινόταν άλλες δέκα φορές».

Είχαν περάσει 36 εφιαλτικές ώρες από τον αγώνα της Βραζιλίας με τη Νορβηγία, όταν πλέον ήρθε η δικαίωση του Αμερικανού διαιτητή. Η σουηδική κρατική τηλεόραση, που είχε δική της κάμερα πίσω από το τέρμα της «σελεσάο», είχε πιάσει το τράβηγμα της φανέλας ολοκάθαρα και η φωτογραφία αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ο εφιάλτης του τελείωσε και μπόρεσε να βγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του, όπου ήταν κλειδωμένος. Η μία μετά την άλλη οι εφημερίδες ανασκεύαζαν και ζητούσαν συγγνώμη από τον διαιτητή. Τη θέση των θεωριών συνωμοσίας πήρε η παραδοχή ότι «ο διαιτητής ήταν στη σωστή θέση και είχε το θάρρος να δώσει πέναλτι στα τελευταία λεπτά εναντίον της παγκόσμιας πρωταθλήτριας».

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η γαλλική «L’Équipe»: «ο Μπαχάρμαστ θα άξιζε να σφυρίξει τον τελικό της διοργάνωσης, επειδή προσέχει αυτό που δεν μπορούν να δουν 16 τηλεοπτικές κάμερες».