Menu

Αρης. 44 μήνες και 80 ματς αήττητο σερί, από ΠΑΟΚ… σε ΠΑΟΚ

Αρης. 44 μήνες και 80 ματς αήττητο σερί, από ΠΑΟΚ… σε ΠΑΟΚ

Το ασύλληπτο σερί των 80 νικών του μεγάλου Αρη του Γιάννη Ιωαννίδη, έσπασε σαν σήμερα, 5 Νοεμβρίου 1988. Ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Παναγιώτη Γιαννάκη και με 30 πόντους του Αμερικανού, Μάικ Τζόουνς επικράτησε με 81-78. Με υπερπροσπάθεια του Νίκου Γκάλη, οι «κίτρινοι» κάλυψαν διαφορά 13 πόντων, έχασαν όμως το ματς όταν ο Γιώργος Δοξάκης αστόχησε σε τρίποντο στην τελευταία επίθεση.

Ο Αρης είχε να ηττηθεί σε ματς πρωταθλήματος από τις 2 Μαρτίου 1985 (84-82 από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη μετά από δυο παρατάσεις). Ήταν σε ματς που επαναλήφθηκε μετά από ένσταση που είχε καταθέσει η ομάδα της Νέας Σμύρνης. Αυτή ήταν και η μοναδική ήττα του Άρη εκείνη την χρονιά στην οποία οι «κίτρινοι» κατέκτησαν και το πρώτο τους νταμπλ.

Και το… 80άρι σερί άρχισε και τελείωσε με τον ΠΑΟΚ ενώ κράτησε 44 μήνες!

Ο ΠΑΟΚ έναν χρόνο πριν έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος , παρέμενε ισχυρός με παίκτες όπως ο Φασούλας, ο Σταυρόπουλος, ο Γιατζόγλου, ο Κατσούλης, ο Αλεξανδρής, ο Σακελλαρίου, ο Πολίτης και θεωρείτο η ανερχόμενη δύναμη. Ο Άρης ήταν ένα βήμα μπροστά, καθώς εκείνο το καλοκαίρι είχε κάνει την κίνηση -ματ εντάσσοντας στο δυναμικό του (τον Αύγουστο του 1984) τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Παίκτης-κλειδί της νίκης του Άρη σε εκείνο το ντέρμπι της 6ης Μαρτίου με τον ΠΑΟΚ με 76-75, είχε αποδειχθεί με καθοριστικά ριμπάουντ που κέρδισε ο νεαρός τότε Γιώργος Δοξάκης.

Καλή ήταν η πορεία του Άρη και στην Ευρώπη, στο Κύπελλο Κόρατς, εκείνη την σεζόν. Οι Αμερικανοί που είχε επιλέξει για εκείνα τα ματς ο Ιωαννίδης ήταν ο Τζορτζ Γουέντσελ και ο Ντέιβιντ Μπίνιον. Απέκλεισε τη Λέφσκι Σόφιας και τη Ζαντάρ και στον όμιλο με αντίπαλους την ισπανική Κάχα Μαδρίτης, τη γαλλική Λεμάν και την ιταλική Λιβόρνο πέρασε, έφτασε στα ημιτελικά αλλά αποκλείστηκε από την πανίσχυρη Βαρέζε.

Το, δε, αποτέλεσμα του ντέρμπι της 5ης Νοεμβρίου 1988 έμεινε στην ιστορία γιατί «έσπασε» το σερί 80 νικών των «κίτρινων» στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Άρης είχε εμφανιστεί στο ντέρμπι χωρίς τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος απείχε λόγω οικονομικών διαφωνιών με την διοίκηση των «κίτρινων» και με τον Μάνθο Κατσούλη στην σύνθεσή του, που μετά από μια δωδεκαετία στον «δικέφαλο» είχε πάρει μεταγραφή στον μεγάλο αντίπαλο. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ωστόσο, δεν τον χρησιμοποίησε.

Tον ΠΑΟΚ οδήγησαν στην ιστορική νίκη ο Μάικ Τζόουνς με 30 πόντους και 12 ριμπάουντ, ο Τζον Κόρφας με 17 πόντους και 6 ριμπάουντ και ο Τάκης Καρατζουλίδης, που πραγματοποίησε την ίσως καλύτερη εμφάνιση του στον «δικέφαλο» και σκόραρε 11 πόντους και 10 ριμπάουντ. «Ευχαριστώ τον Τάκη, ήταν υπέροχος», απέδωσε τα εύσημα στον Καρατζουλίδη ο προπονητής του, Τζον Νιούμαν, ο οποίος δήλωσε ακόμη: «Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να κοουτσάρω αυτή την ομάδα. Απόψε ήταν η μεγάλη βραδιά μου»…

Αρης. 44 μήνες και 80 ματς αήττητο σερί, από ΠΑΟΚ… σε ΠΑΟΚ

Μέσα στην μέθη της νίκης ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Νίκος Βεζυρτζής δήλωσε ότι: «Κηρύσσω την κυριαρχία του ΠΑΟΚ». Η απάντηση ήρθε από τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος είπε: «Συνεχίζουμε κανονικά και θα αποδείξουμε ποιος είναι ο Άρης. Τα ρεκόρ κάποτε σπάνε, σου φέρνουν άγχος. Αυτό ποτέ δεν θα καταρριφθεί, αλλά δεν θέλαμε να σπάσει από τον ΠΑΟΚ».

Τελικά από την ιστορία δικαιώθηκε ο «ξανθός», καθώς ένα μήνα αργότερα ο Παναγιώτης Γιαννάκης τα… βρήκε με την διοίκηση του Άρη και επέστρεψε. Οι «κίτρινοι» κατέκτησαν τους επόμενους τρεις τίτλους Πρωταθλήματος Ελλάδας και… παρέδωσαν την σκυτάλη το 1992 στον ΠΑΟΚ.

ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Λυπηρίδης 2, Γκάλης 30 (3/3 β., 12/21 διπ., 1/2 τριπ.), Σούμποτιτς 20 (4/12 διπ., 4/10 τριπ., 8 ριμπ.), Μισούνοφ 4, Φιλίππου 2, Δοξάκης 9 (3/7 διπ., 1/8 τριπ.), Ουίλτζερ 11 (3/3 β., 4/8 διπ., 11 ριμπ..

ΠΑΟΚ (Νιούμαν): Σταυρόπουλος 10 (1), Τζόουνς 30 (5/5 β., 11/29 διπ., 1/1 τριπ., 12 ριμπ.), Μέλις 4, Κόρφας 17 (4/4 β., 5/7 διπ., 1/7 τριπ., 6 ριμπ., 4 α.), Φασούλας 9 (1/3 β., 4/9, 12 ριμπ.), Καρατζουλίδης 11 (4/9 διπ., 1/1 τριπ., 10 ριμπ.), Μακαράς.