Menu

Υποκλοπές. Γιατί ψεύδεται ασυστόλως και τι αποδεικνύει την ενοχή της κυβέρνησης

Υποκλοπές. Γιατί ψεύδεται ασυστόλως και τι αποδεικνύει την ενοχή της κυβέρνησης

Υποκλοπές και παρακολουθήσεις. Αρχικά ο Θανάσης Κουκάκης έμοιαζε σαν τον Δον Κιχώτη που χτυπούσε ανεμόμυλους – έλα που όμως είχε δίκιο. Δίκιο ότι τον παρακολουθούσαν. Η ΕΥΠ, το Predator, η ΕΥΠ με Predator, δεν έχει σημασία.

Σημασία έχουν ότι α) τον παρακολουθούσαν, με κοριό και β) άλλαξαν τον νόμο ώστε να μη γνωρίζει τον λόγο. Τον νόμο τον άλλαξε η νυν κυβέρνηση.

Ακολούθησε η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη. Και από την απαξίωση, ο Κουκάκης πέρασε στη δικαίωση. Και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ οπλίστηκε, με υπομονή αλλά και επιχειρήματα ενάντια στο κράτος – μα και το παρακράτος της ΝΔ.

Τολμά και επιμένει ότι δεν… γνώριζε;

Σημειολογία: το παρακράτος το ανέφερα… ποιητική αδεία. Διότι, ξανά με νόμο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η ΕΥΠ λογοδοτεί απευθείας στον πρωθυπουργό και ελέγχεται απευθείας από τον πρωθυπουργό. Δεδομένο, νόμος τους είναι. Αυτοί τον εισήγαγαν, αυτοί τον ψήφισαν. Εξ ου και ξεπερνά κάθε όριο γελοιότητας το να δηλώνει, σε (ένα ακόμη…) διάγγελμα, ότι δεν είχε ιδέα. Ότι δεν γνώριζε.

Δεν γνώριζε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τι έπραττε ο ανιψιός του που ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ κυβέρνησης και ΕΥΠ; Αν υπάρχει ένας, μα ένας, που το πίστεψε, να έρθει να του σφίξω το χέρι – για να δω κι αν έχει παγιδευτεί με κοριό.

Τις καταγγελίες των Κουκάκη και Ανδρουλάκη ακολούθησαν αυτές του Χρήστου Σπίρτζη μα και δημοσιογράφων. Πέντε. Τις διαβάσατε πουθενά πλην social media; Τις είδατε σε στελιοπετσομένα δελτία ειδήσεων; Όχι. όχι φυσικά. Μετρήστε όμως: Τάσος Τέλλογλου, Ελίζα Τριανταφύλλου και Θοδωρής Χονδρόγιαννος συν άλλα 1-2 ονόματα που δεν έχουν βγει ακόμη προς τα έξω.

Οι καταθέσεις γίνονται… απολογίες

Όλα αυτά πριν το «Documento» προχωρήσει σε δημοσιοποίηση λίστας ονομάτων, η οποία ως πληροφορήθηκα είναι μεγαλύτερη από αυτή που δημοσιεύτηκε. Και εννοείται ότι πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία σε τέτοιες περιπτώσεις. Το ρεπορτάζ το υπέγραψε ο Κώστας Βαξεβάνης και θα κληθεί, αν και ανέφερε ότι θα πήγαινε από μόνος του, στον εισαγγελέα για να καταθέσει ό,τι στοιχεία έχει – και προφανώς και όχι τις πηγές του, εκτός κι αν είμαστε στο 1967. Ή μήπως… είμαστε; Τον κάλεσε ήδη ο Ισίδωρος Ντογιάκος: σε κατάθεση.

Σημαντικό δείχνει πάντως ότι ο Ντογιάκος έδωσε εντολή για μια… απλή προκαταρκτική εξέταση από Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών (την Αγγελική Τριανταφύλλου), καλώντας ως μάρτυρα τον Βαξεβάνη, αν και πρόκειται για ζήτημα μείζονος ενδιαφέροντος.

Βέβαια την τελευταία φορά, με τη Novartis, εξελίχθηκε σε… απολογία η κατάθεση. Και δεν αμφιβάλω καθόλου ότι μπορεί και τώρα να υπάρξει ανάλογη αλληλουχία γεγονότων. Από την άλλη, για να τα λέμε όλα (και σταράτα, όπως πάντα) θυμάμαι καλά την περίοδο της αποκάλυψης της λίστας Λαγκάρντ. Η συντριπτική πλειονότητα διέψευδε την ύπαρξή της μέχρι να αποδειχθεί ότι, αφού την επεξεργάστηκαν, την ξέχασαν στο… συρτάρι τους οι τότε πανίσχυροι, Βαγγέλης Βενιζέλος και Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ναι, εκείνη τη λίστα την οποία αρνήθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά να παραλάβει το 2012, και δόθηκε τελικά στις ελληνικές αρχές μετά τις εκλογές του 2015.

Το συρτάρι του Βενιζέλου…

Ειρήσθω εν παρόδω, αν δεν το είχατε πάρει πρέφα, τον Ιούνιο του 2019… καθάρισαν οριστικά, αποφεύγοντας διώξεις και πρόστιμα, οι εμπλεκόμενοι στις λίστες Λαγκάρντ (αλλά και Μπόργιανς). Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, τα στοιχεία κινήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών σε τράπεζες του εξωτερικού που αποκαλύφθηκαν με τις δύο λίστες, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «συμπληρωματικά στοιχεία», διότι – κατά την άποψη του δικαστηρίου – οι ελληνικές Αρχές μπορούσαν και όφειλαν να τα έχουν διαπιστώσει πριν παρέλθει η πενταετία παραγραφής. Τρομερό επιχείρημα…

Η λίστα Λαγκάρντ περιείχε 2.062 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στην τράπεζα ΗSBC στη Γενεύη της Ελβετίας, για το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2005 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2007. Η λίστα παραδόθηκε σε στικάκι USB το 2011 στον τότε υπουργό Οικονομικών Παπακωνσταντίνου, από την οποία κατόπιν διαπιστώθηκε ότι αφαιρέθηκαν τα ονόματα τριών συγγενών του (!), κατόπιν «κληροδοτήθηκε» στον διάδοχό του στο ΥΠΟΙΚ, Βενιζέλο, ο οποίος την ξέχασε σε ένα συρτάρι και υπήρξε διένεξη μεταξύ των δύο ανδρών, για το ποιος ευθύνεται που ξεχάστηκε η λίστα. Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη, όπου ο Παπακωνσταντίνου καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή, με το δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο «για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος».

Εθνικός κίνδυνος η… Μπαλατσινού;

Κλείνει η παρένθεση – απλά για να θυμάστε τη εστί… λίστα εν Ελλάδι. Και, my view, λίστα υπάρχει. Λίστα σημαινόντων Ελλήνων, παρακολουθείται. Νόμιμα ή όχι, θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη – εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι η Μπαλατσινού και η Μανωλίδου αποτελούν… εθνικό κίνδυνο ή έχουν επαφές με ξένους πράκτορες.

Και, εν κατακλείδι, δεν χρειάζεται κανένας Βαξεβάνης και καμία λίστα σε εφημερίδα για να, όχι αποδειχθεί, αλλά συνειδητοποιήσει κάποιος την ενοχή αυτής της κυβέρνησης. Της κυβέρνησης του… Κρυφακούλη.

Τα οκτώ ψέματα

  1. Πρώτον, δήλωσε ότι δεν γνώριζε τα πεπραγμένα της ΕΥΠ (που ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, έφερε… υπό τον πρωθυπουργό).
  2. Δεύτερον, δήλωσε ότι δεν γνώριζε τα πεπραγμένα επί του θέματος του ανιψιού του (και σκιώδη πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα off the record λεγόμενα μελών της κυβέρνησης) Γρηγόρη Δημητριάδη.
  3. Τρίτον, από του Μαξίμου τότε έδωσαν τη διαρροή ότι ο Δημητριάδης παραιτήθηκε επειδή δεν… άντεξε το τοξικό κλίμα και την αντιπολίτευση. Λίγο καιρό μετά, στη ΔΕΘ, ο ίδιος ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε το εν λόγω ψέμα, λέγοντας επί λέξη ότι ζήτησε την παραίτησή του.
  4. Τέταρτον, πάλι στη ΔΕΘ είπε πως θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Τόσο φως που τα πρακτικά της Εξεταστικής δεν δημοσιοποιήθηκαν και δεν κλήθηκαν οι κυριότεροι εμπλεκόμενοι – ούτε καν ο ίδιος! Στραβωθήκαμε από τόσο φως…
  5. Πέμπτον, αν ο Μητσοτάκης δεν ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το σκάνδαλο των υποκλοπών, τότε θα είχε επαναφέρει (όχι άμεσα, χθες) τη ρύθµιση που προέβλεπε ότι ο πολίτης έχει δικαίωµα να ενηµερωθεί αν και γιατί παρακολουθείται.
  6. Έκτον, αν δεν ήταν ο εγκέφαλος πίσω από όλο αυτό, τότε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θα είχε κάνει ανοιχτές συνεδριάσεις, μη σας πω και με live μετάδοση από το κανάλι της Βουλής.
  7. Έβδομον, ο πρωθυπουργός όχι μόνο θα είχε συναντηθεί με τους ανθρώπους της PEGA, της αρµόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής έρευνας, για να τους λύσει της απορίες αλλά θα ήταν από νωρίς στο αεροδρόμιο για να τους υποδεχθεί.
  8. Και, όγδοον, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου δεν θα είχε επιτεθεί στον Βαξεβάνη η κυβέρνηση αλλά θα είχε δηλώσει, ευθαρσώς και άμεσα, ότι δεν έχει καμία σχέση με τις παρακολουθήσεις που αναφέρονται. Διότι είναι άλλο να γίνονται… επισυνδέσεις με εισαγγελική εντολή για την ΕΥΠ κι άλλο με Predator.

Γνωστό το αφήγημα

Αλλά, το αφήγημα είναι γνωστό πια. Η τουρκική… απειλή, ο ρώσικος δάκτυλος και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, θα το πουν, όπως και θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν να ριχθεί φως. Ωστόσο η ιστορία θα έχει και συνέχειες. Κι αφήνω, κλείνοντας, τούτο εδώ: βοά τα τελευταία 24ωρα η δημοσιογραφική πιάτσα για την ύπαρξη κασετών. Και, ως μου ελέχθη από πηγή, αν μια εξ αυτών δημοσιοποιηθεί, είπε χαρακτηριστικά ότι «το Γουότεργκεϊτ Νίξον θα μοιάζει πλημμέλημα».


Δημοσιεύτηκε στο TheSocialist στις 6/11/2022