Menu

Κολομβία – Αγγλία. Θύμησες 1998 και Μπέκαμ

Κολομβία – Αγγλία. Θύμησες 1998 και Μπέκαμ

Κολομβία – Αγγλία στη Μόσχα, στην «Οκρίτιε Αρένα» (έδρα της Σπαρτάκ), με διαιτητή τον Αμερικανό Μαρκ Γκάιγκερ.

Είναι, απόψε. μόλις η δεύτερη συνάντησή τους σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρώτη ήταν το 1998 στη Γαλλία, όταν συνέθεταν όμιλο με Ρουμανία και Τυνησία. Αμφότερες είχαν ηττηθεί από τη φοβερή, τότε, Ρουμανία του Ανχελ Ιορντανέσκου και των Ποπέσκου, Πετρέσκου, Γκάλκα, Ιλιε, Μουντεάνου και Χάτζι, με αποτέλεσμα το άλλο εισιτήριο πρόκρισης να κριθεί στο… μεταξύ τους ματς, στο «Φελίξ Μπολάρ» της Λανς. Η ομάδα του Γκλεν Χοντλ επικράτησε δίκαια με 2-0 με τέρματα των Ντάρεν Αντερτον και Ντέιβιντ Μπέκαμ, ως το ημίωρο, και πήρε την πρόκριση.

H Αγγλία έχει 66,7% ποσοστό πρόκρισης από τους «16», ήταν άλλες έξι φορές στον β’ γύρο, τέσσερις φορές πέρασε: το 1986 με την Παραγουάη (3-0), το 1990 με το Βέλγιο (1-0 παρ.), το 2002 με τη Δανία (3-0) και το 2006 με το Εκουαδόρ (1-0). Μάλιστα αυτό με το Εκουαδόρ είναι η τελευταία της νίκη σε νοκ άουτ στο Μουντιάλ πριν 12 χρόνια! Οι δύο αποκλεισμοί ήταν το 1998 από την Αργεντινή… φυσικά στα πέναλτι (2-2 κ.α.) και το 2010 με 4-1 από τη Γερμανία.

Ειρήσθω εν παρόδω, σε συνολικά επτά ματς που οδηγήθηκαν σε πέναλτι σε Euro ή Μουντιάλ, μόνο στον προημιτελικό του Euro ’96, απέναντι στην Ισπανία, προκρίθηκε, για να αποκλειστεί όμως στα ημιτελικά από τη Γερμανία…

Για την Κολομβία ήταν με διαφορά 24 ετών οι δύο παρελθούσες συμμετοχές της στους «16»: το 1990 αποκλείστηκε με 2-1 στην παράταση από το Καμερούν και το 2014 απέκλεισε την Ουρουγουάη (2-0). Συν ότι έχει απολογισμό 3-1-6 εναντίον ευρωπαϊκών ομάδων στο Μουντιάλ, όμως πρώτη φορά αντιμετωπίζει ευρωπαϊκή στα νοκ άουτ.

Αγωνιστικά, η Κολομβία ρόλαρε μετά την ήττα, με δέκα παίκτες πρακτικά σε όλο το ματς, από την Ιαπωνία, νίκησε και την Πολωνία και τη Σενεγάλη ούσα εξαιρετική μεσοεπιθετικά. Ωστόσο έχασε τον Χάμες με τραυματισμό, και να μπει απόψε ανάθεμα σε τι κατάσταση θα είναι. Η Αγγλία, χωρίς πολλά πολλά, έκανε δύο νίκες, έφτιαξε το κλίμα, ο Τύπος ζητάει πρόκριση για ένα νέο it’s coming home, αλλά… Αλλά. Δύσκολα, πολύ δύσκολα.

Ωστόσο, επί προσωπικού, τη φετινή Αγγλία τη βλέπω με πολύ συμπάθεια: ομοιογενές σύνολο, ένα παρεάκι είναι, παίζουν μια χαρά και με χαμόγελο, ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλά… Αν είναι γραφτό να μη το σηκώσει η Βραζιλία φέτος, ας το πάρουν οι Άγγλοι ρε παιδί μου (χεχε).


Δημοσιεύτηκε στο Bet-hoven.net στις 3/7/2018